- og andre telefoner som egner seg for påskefjellet

Enkelte mobiler har kompass og lommelykt innebygget (Samsung B2700 til venstre), mens andre har støtte for terrengkart (Sony Ericsson Xperia X1 til høyre). (Foto: Einar Eriksen)

Mobilen som tåler knall og fall

Når du skal til fjells gjelder det å ha en mobil som tåler en støyt og som har de funksjonene du trenger.

  • Einar Eriksen (tek.no)

Artikkelen er over 11 år gammel

Tek.no - Tester, guider, teknologi

Påsken er her. Det norske folk skal opp på fjellet for å finne godt skiføre under blå himmel. I den anledningen har vi kåret de mobilene vi mener er de beste å ha med seg på fjellet.

Les også:Slik surfer du i fjellet

Mobiler som tåler litt

Lite er så kjedelig som å ødelegge en dyr telefon ved å miste den i snøen. Derfor kan det være en god idé med en telefon som tåler litt fuktighet så vel som knall og fall.

Vi testet ganske nylig Samsung B2700, som er en slik telefon. Den tåler vannsprut fra alle retninger, og er ekstra godt rustet mot slagskader og bør derfor tåle at du faller i skibakken med mobilen i lomma.

Telefonen stiller også med noen hendige funksjoner som du setter pris på mens du er på fjellet. Den har et innebygget kompass, og har i tillegg en egen lommelykt som er kjekk å ha når sola går ned. Det skader heller ikke at telefonen har usedvanlig god talekvalitet og gode taster.

Det som mangler er GPS, som kunne gjort det enklere å navigere på fjellet.

Les test av B2700

S60-telefonen din kan fort bli din beste turkamerat. (Foto: Einar Eriksen)

Smarttelefon med GPS

GPS er kjekt å ha i byen. Men det kan være vel så kjekt, eller til og med enda kjekkere, å ha når du er ute i naturen. Du kan nemlig få kjøpt terrengkart, eller såkalte topografiske kart, til smarttelefoner.

Enten du har Windows Mobile (for eksempel HTC-telefoner) eller Symbian S60 (for eksempel smarttelefoner fra Nokia) kan du kjøpe programvare som gir deg topografiske kart til mobilen. Til S60 er alternativene Viewranger og Tracker, og til Windows Mobile har du alternativer som Garmin XT som både viser gatekart og topografiske kart og Oziexplorer3D for terrenget.

Les også:Sunt mobilvett i påsken

Ikke alle telefoner duger like godt til bruk på fjellet. Det er selvsagt en stor fordel å ha god batterilevetid, slik at du ikke sitter hjelpeløs tilbake når batteriet er tomt etter bare et par timer med ski på beina.

Nokia E71 har Nokia Maps, men for å få skikkelig terrengnavigasjon trenger du Viewranger eller Tracker.

Nokia E71

Nokia E71 har et stort batteri og innebygget GPS. Denne egner seg derfor godt til bruk på fjellet, der du ikke har tilgang til lader. Telefonen har S60, og støtter derfor de topografiske navigasjonsløsningene Viewranger og Tracker.

Denne telefonen har også mulighet for å installere programmet Nokia Sports Tracker, som gjør at du kan loggføre skituren din. Dette er gratis, og kan lastes ned fra Nokias nettsider.

E71 har et fulltastatur, og egner seg derfor også til å skrive e-post dersom du vil gjøre det fra snøkledde fjell. Videre har den både en haug med andre avanserte funksjoner og god talekvalitet.

Les test av E71

HTC Touch Pro (til venstre) og Sony Ericsson Xperia X1 (til høyre) har fulltastatur og lang batterilevetid.

HTC Touch Pro og Sony Ericsson Xperia X1

Disse to telefonene har begge svært god batterilevetid, og stiller også med fulltastatur i tilfelle du ikke klarer å legge jobben ifra deg hjemme. Begge modellene har Windows Mobile, og støtter derfor Garmin XT og Oziexplorer.

Les test av:
HTC Touch Pro
Sony Ericsson Xperia X1

Nokia 1208 koster ikke mye.

Reservemobilen: Nokia 1208

Dersom du kanskje ikke vil ha den dyreste telefonen din med på fjellet, kan det være en idé å skaffe seg en skikkelig billig mobil. Denne kan for eksempel ligge godt nedpakket i sekken bare i tilfelle du trenger å ringe etter hjelp.

Nokia 1208 koster bare fra 278 kroner helt uten abonnement. Da vil du neppe oppleve det som noen stor krise dersom du mister den i snøen en gang eller to.

Telefonen har svært få funksjoner, men er både lett å ha med i sekken med sine 96 gram og har god batterilevetid på 7 timer i tale og 15 døgn hviletid. Det skulle holde til å ta noen nødsamtaler fra snøhula.

Les mer om Nokia 1208

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder