VOKSER: Piratpartiet har vokst voldsomt i Sverige og mer enn fordoblet antallet medlemmer etter at dommen falt i The Pirate Bay-saken. Foto: Reuters
VOKSER: Piratpartiet har vokst voldsomt i Sverige og mer enn fordoblet antallet medlemmer etter at dommen falt i The Pirate Bay-saken. Foto: Reuters

Pirater demonstrerer for nettfrihet

TEKNOLOGI

(VG Nett) Onsdag kveld river tilhengerne av det norske Piratpartiet og flere andre organisasjoner seg løs fra PC-en og demonstrerer.

Publisert: Oppdatert: 29.04.09 17:05

Tenk deg en fremtid der all aktivitet du foretar deg på nett blir logget, lagret og gjort tilgjengelig for private firmaer som ønsker å se hva du bedriver på nett. Dette scenarioet ligger til grunn for demonstrasjonen for nettfrihet som arrangeres av blant annet Piratpartiet i dag.

- Det blir demonstrasjon foran Stortinget klokken 19 sammen med Miljøpartiet De Grønne, Grønn Ungdom, FriBit, Unge Venstre, Sosialistisk Ungdom og Elektronisk Forpost Norge mot overvåkning av nettet, sier talsmann Egil Möller i Piratpartiet til VG Nett.

Møller peker på at vi lever i avgjørende tider der nettet utsettes for stadig mer regulering. Press fra EU og retighetsorganisasjoner fører til raske lovendringer på et internett som til nå har vært svært åpent.

- Det er mange ulike forslag som har kommet, som datalagringsdirektivet,telekompakken, og IPRED-direktivet som har blitt implementert i Sverige, forklarer han. I Norge er spesielt datalagringsdirektivet aktuelt i nær fremtid.

- Datalagringsdirektivet går ut på at når du sender noe skal det lagres hvem som sender, mottar og når, forklarer Möller.

- IPRED går ut på at private aktører skal få ut informasjon om hvem som befinner seg bak en nettadresse, da kan private gjøre politiets arbeid. I en rettstat er det politiet som burde gjøre disse oppgavene, mener Möller.

Ikke bare nei, nei

Fokuset for demonstrasjonen er ikke bare å være i mot alt, men å rette søkelyset på hvordan man kan bevare det frie internett som man kjenner i dag.

Leserne diskuterer:Si nei til datalagringsdirektivet

- Vi demonstrerer for at internett skal forbli fritt og være et nødvendig demokratisk verktøy. Det er litt kjedelig å være i mot alt, så vi demonstrer for et fritt nett, sier han til VG Nett.

Norge en sinke

Möller anser at Norge henger etter i debatten om nettfrihet og fildeling. I Sverige har man hatt diskusjonen lenger og den er mer moden.

Den norske artisten Erik Honoré har gått hardt ut mot piratkopiering og menneskene som mener de rettferdiggjør piratkopieringen. Han peker på at det finnes lovlige alternativer og mener piratenes punkter er uten hold. Honoré viser også til en liste over artister som har skrevet under på et opprop mot piratvirksomheten. Oppropet skal overleveres til de politiske partiene her til lands, ifølge Ballade.no.

Les hele innlegget til Erik Honoré.(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider.)

Möller har skummet gjennom innlegget, men er ikke imponert over nivået settes på debatten. Norge sakker akterut i forhold til land der fildelingsdebatten har gått over flere år.

- Alle punktene har blitt gjennomdebattert i Sverige, forklarer han.

- Det er spesielt en holdningsendring fra allmennheten som gjør seg gjeldende, mener Möller.

- Det siste året har man begynt å se de som piratkopierer som ikke bare tyver som vil ha alt gratis, og ser det mer som en politisk bevegelse, sier Möller.

- Debatten ligger mer på nivået om skattedebatten, hvor mye man skal ha og hvordan den skal brukes. Man har kommet forbi stadiet der man snakker om hvor onde noen er, forklarer han.

Piratpartiet i Sverige har opplevd eksplosiv vekst etter at de fire tiltalte personene i The Pirate Bay-saken ble dømt til fengsel og betaling av erstatning. I forkant av rettssaken hadde det svenske piratpartiet rundt 15.000 medlemmer, et par uker etter hadde de langt over 40.000 medlemmer.

Målt i medlemstall er partiet det fjerde største i Sverige, rett bak Centern.

Det norske Piratpartiet forsøker nå med hjelp fra sine venner i Sverige å danne et norsk søsterparti.

Her kan du lese mer om