Har du en PC og en mobiltelefon har du sannsynligvis alt du trenger for å komme deg på nett. Foto: Lenovo/Samsung

Guide: Slik surfer du i påskefjellet

Det er ikke noe hokus pokus å komme seg på internett når du er på fjellet. Vi viser deg hvordan du går frem.

  • Marius Valle (amobil.no)

Artikkelen er over ti år gammel

Tek.no - Tester, guider, teknologi

Skal du på ferie i påsken og vil være på nett mellom skiturene? Da bør du skaffe deg mobilt bredbånd. Dette tar i bruk mobilnettet som internettlinje, og kan gi deg tilgang til nettet mange steder.

Da kan du ta med deg den bærbare PC-en din og surfe på nettet som vanlig selv om du er på hytta.

Det er i hovedsak to metoder for å koble seg til internett med mobilt bredbånd: Å bruke mobilen din, eller å kjøpe et mobilt bredbåndsabonnement.

Koble til nett med mobilen

Førstnevnte løsning er gjerne den greieste, spesielt om du ikke har behov for å koble deg til nett med mobilen ellers. Du trenger enkelt og greit bare å ha Bluetooth på mobilen og PC-en, så kan du koble disse trådløst sammen. Mobiltelefonen din vil da fungere som et modem som kobler PC-en til internett.

Mobilen kan brukes som et modem sammen med PC-en. Foto: HTC

Det finnes andre metoder, da først og fremst å bruke USB-kabel. Dette er en enkel datakabel du kobler mellom PC-en og mobilen, og som gjør samme jobben som Bluetooth. Mange smarttelefoner kan med denne metoden koble en Windows-PC til internett uten at du trenger å installere ekstra programvare på PC-en. Har du en Windows-telefon ser du etter "Internett-deling" i menyen.

Å koble seg til nettet med mobilen krever først og fremst at det er god mobildekning der du er. Er det dårlig dekning vil nedlasting og surfing gå sent, og du risikerer at tilkoblingen støtt og stadig blir brutt.

Det er også viktig at du har et abonnement som er tilpasset surfing. Her må du forsikre deg om at operatøren din tilbyr et pristak. Det vil si at du kun blir belastet opp til et visst beløp for å surfe med mobilen din. Har du ikke et pristak på ditt abonnement kan du fort sitte igjen med en telefonregning i flere tusenkroners-klassen. Sjekk derfor prisene hos din operatør før du går i gang.

Les også:Slik bruker du mobilen som modem på Windows-PC-en »Slik mobilsurfer du billigst »Slik tar du i bruk Bluetooth »Hvilket mobilnett bruker du? »

Trådløst bredbånd-løsning

Operatørene tilbyr mobilbredbånd som du kobler til PC-en via USB. Foto: Vodafone Foto:

Det finnes flere gode grunner til å velge en løsning for mobilt bredbånd i stedet for å bruke mobilen til å surfe med. Går du for dette får du et eget modem til PC-en din, og disse støtter som regel tilkobling av ekstern antenne, slik at du kan montere en retningsbestemt antenne på hyttetaket.

Det kan også være at operatøren du bruker til å ringe med ikke har dekning på hytta, eller at de har for dårlig dekning til å surfe på. Da kan det være smart å undersøke om en konkurrerende operatør tilbyr bedre dekning der og kjøpe mobilt bredbånd hos dem.

Dette krever at du oppretter et nytt abonnement, og dersom du skal ha et modem må du som regel enten betale full pris for dette, eller du kan få et til lavere pris dersom du binder deg for ett år.

Mobilt bredbånd koster fra omtrent 250 kroner, og da får du surfe så mye du vil. Prisene varierer fra operatør til operatør, så det kan være at løsningen som fungerer best for deg er dyrere enn dette.

Dersom du trenger å montere en antenne på hytta er det lurt å ta en telefon til operatøren din for å finne ut i hvilken retning du skal peke antennen. Hvilken antenne som passer best får du vite dersom du tar turen innom en mobilbutikk.

Hvilken løsning skal jeg velge?

Ice byr på litt andre løsninger enn Telenor, Netcom og de andre operatørene. Her ser du selskapets trådløse ruter som også er et 3G-modem. Foto: Ice

Det finnes en del forskjellige tekniske løsninger du bør vurdere dersom du skal ha mobilt bredbånd. I Norge er det to mobilnetteknologier å velge mellom. Netcom og Telenor har GSM- og 3G-nett, mens Ice tilbyr CDMA-nett i 450 MHz-nettet.

Er det veldig langt til nærmeste mobilbasestasjon kan Ice være det riktige valget for deg. Denne operatøren tilbyr fra 1 Mbps nedlasting, og du kan velge mellom et USB-modem eller en trådløs ruter som fungerer som et vanlig trådløst nett. Den tekniske løsningen gjør at nettet til Ice har mye større geografisk dekning per basestasjon enn Telenor og Netcom tilbyr. Dette kan altså være rett valg om du er i virkelig øde områder.

Om du har hytte i et populært hytteområde er sannsynligheten stor for at Telenor, Netcom eller begge to har bygget ut super-3G. Da får du høye nedlastingshastigheter bare ved å bruke mobilen.

Sjekk om mobiloperatøren din tilbyr super-3G i området der hytta er. Har de kun Edge vil du få svært lav hastighet når du surfer, og da kan det fort bli mer irritasjon enn glede.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder