Matte-problemer i saken mot DVD-Jon

OSLO TINGHUS (VG Nett) Ankesaken mot «DVD-Jon» er komplisert, så komplisert at i dag hadde aktor problemer med mattebegrepet «algoritme».

ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Nei, mente Oslo tingrett 7. januar i år, og frikjente Johansen, også kjent som «DVD-Jon», på alle punkter.

Ja, mener Økokrim med statsadvokat Inger Marie Sunde i spissen. I dag startet ankesaken mot «DVD-Jon» i Borgarting lagmannsrett.

Les også: Slik gikk det forrige gang
Fra A til Å: Les hele dommen her

Sunde innledet ankesaken ved å forklare retten hvorfor «DVD-Jon» burde dømmes for knekkingen av DVD-nøklene. Hun mener at siden «DVD-Jon» var en del av et miljø som fant og offentliggjorde de hemmelige nøklene, må han han straffes som om han knekte nøkkelkoden.

Rettsaken er svært teknisk detaljert og til slutt måtte dommer Wenche Skjæggestad stille aktor et svært sentralt spørsmål i saken: - Hva er en algoritme?

Sunde fikk selv problemer med å forklare hva en algoritme.

- Nå smiler de sakkyndige av meg, sa Sunde, før en av de sakkyndige dommerene forklarte rettens administrator hva en algoritme er.

For ordens skyld: en algoritme er en formel eller prosedyre for å løse et matematisk problem. Siden noen algoritmer beskriver hvordan en DVD-plate skal låses opp ved hjelp av nøkler, står de svært sentralt i rettsaken.

Hard straff

Dersom retten finner ham skyldig, og anvender loven til det fulle, kan «DVD-Jon» bli stilt overfor en betydelig fengselsstraff. Å knekke koder kan straffes med fengsel i opptil seks måneder i tillegg til den økonomiske skaden dersom retten finner ut at dette har skjedd.

Jon Lech Johansen har måttet leve med at den norske stat anser ham for å være kriminell siden han var 16 år gammel.

- Jeg begynner i grunnen å bli litt lei denne saken, sier han til VG.

For ham handler DVD-saken om forbrukerrettigheter: Når du kjøper en DVD-film, skal ikke de amerikanske filmselskapene få bestemme hvordan du skal få lov til å se filmen.

Hvis du for eksempel ønsker å hoppe over reklamen på begynnelsen av platen, så må du få lov til det, mener Johansen.

Og hvis du ønsker å ta en sikkerhetskopi av innholdet på DVD-platen i tilfelle den blir ødelagt, så må du få lov til det også.

DeCSS-programmet gjør nettopp dette: Det knekker avspillingsbeskyttelsen på DVD-platene og legger en ubeskyttet kopi av innholdet på harddisken din. Det var nettopp et slikt dataprogram de amerikanske filmselskapene hadde fryktet i årevis.

Det er satt av åtte dager til ankesaken mot «DVD-Jon». Tre fagdommere, to sakkyndige dommere og to meddommere skal nå avgjøre 20-åringens skjebne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder