VG Nett-leser avslørte bløffen: Hør svindelforsøket bli avslørt!

Svenske svindlere lurer norske bedrifter

(VG Nett) Svindlere forsøker å selge dyre domener til norske bedrifter ved å bruke skremselstaktikk. Gaute Espeland avslørte et svindelforsøk - hør samtalen her!

  • Erling Ellingsen

AVSLØRTE BLØFFEN: Gaute Espeland, IT-sjef i bedriften Fredensborg, avslørte bløffen da svindlerne forsøkte å skremme ham til å kjøpe domenenavn for hans bedrift. Det svindleren ikke visste, var at samtalen ble spilt inn på bånd. Foto: Privat

Det var i går at Post- og teletilsynet gikk ut og advarte norske bedrifter mot svenske «domenehaier», svindlere som forsøker å selge domener ved å bruke skremselstaktikk.

LES OGSÅ:Advarer mot «domenehaier»

Ved å ringe opp norske bedrifter og fortelle dem at variasjoner av deres eget domenenavn er i ferd med å bli solgt til noen andre, skremmer de bedriftene til å handle overilt.

Som eksempel kunne svindlerne ringe VG Nett og si at domenet vg.net snart ble tatt, og at vi måtte kjøpe det før de andre.

Og domenene forsøker de å selge til gjerne ti ganger summen du kan få det for hos en seriøs aktør. Post- og teletilsynet sier det ikke er gitt du faktisk får domenet du betaler for.

Tok dem på fersken

Gaute Espeland, IT-sjef i bedriften Fredensborg AS, er en av dem som har blitt oppringt av det han antar en av de svenske svindlerne.

- Domeneselgere er vi generelt mistenksomme for, men akkurat dette synes jeg hørtes veldig rart ut, forteller Espeland til VG Nett. Han bestemte seg for å undersøke saken nærmere.

Da vedkommende ringte Espeland opp for andre gang, tok IT-sjefen samtalen opp på bånd. Og da spurte han mannen grundig ut.

HØR INNSLAGET:Espeland avslører domenesvindleren

Vil ikke innslaget spille av? Du kan også laste det ned som en ren MP3-filved å trykke denne lenken.

- Da han plutselig skulle ha 1600 kroner for et domene jeg kan få for et par hundrelapper, forsto jeg noe var galt. Jeg forsto at dette var et svindelforsøk, sier Espeland videre.

Slik går de frem

Espeland ble først oppringt av den svenske mannen men tok da ikke telefonen. Mannen la derimot igjen nummeret sitt, og Espeland ringte opp igjen for å høre hvem dette var.

Da fikk han beskjed om at linjen var dårlig og at svensken ville ringe ham opp igjen. Da han ringte Espeland opp for andre gang, var det et ukjent og skjult telefonnummer.

Espeland blir så fortalt at et annet selskap, som mannen ikke vil oppgi navnet på, nylig har forsøkt å registere ulike variasjoner av domenet til Espelands bedrift, Fredensborg.

Svensken opplyser at de derimot har kommet dette selskapet i forkjøpet, og at de har reservert domenene for Espeland.

Dette har de visst nok gjort gjennom en registrar kalt Domenia. Nå er det derimot slik at det ikke er mulig å reservere domener, og derfor er det tydelig at vedkommende lyver. Det bekrefter også Post- og teletilsynet.

- Enten kjøper du domenet, eller så kjøper du det ikke. Det er ikke mulig å reservere, sier Jan Graff, avdelingsdirektør i tilsynet til VG Nett.

Blir misbrukt

Espeland blir så tilbudt å kjøpe domenene før dette ukjente selskapet, til en pris på 1600 kroner pr. stykk. Gjør han ikke det, skremmes han til å tro at svensken vil gi slipp på reservasjonen, og at det ukjente selskapet kommer til å snappe domenenavnene opp før ham.

MISBRUKES: Svindleren hevder han har reservert domenenavnene gjennom registraren Domenia. - Løgn, sier Domenia. Foto: Faksimile

VG Nett kontaktet Domenia, selskapet som mannen mener han har reservert domenenavnene gjennom, og de blir overrasket når de får vite at deres navn blir misbrukt av det de karakteriserer som svindlere.

- Jeg hadde ingen anelse om at de brukte navnet vårt på denne måten. Det er heller ikke gjort noen kjøp av disse domenene hos oss, sier daglig leder i Domenia, Ralph Skog til VG Nett.

Han opplyser at Domenia heller aldri har hørt om selskapet den svenske mannen mener han representerer.

Kan ikke reservere

Skog i Domenia bekrefter at det ikke er mulig for svensken å reservere et domene, slik han prøver å overbevise Espeland om. Han er derfor overbevist om at dette er lureri.

- Det er helt utrolig at de kan si noe slik, det er på ingen måte mulig å reservere domener. Det som skjer her, er nok at de som blir lurt får en faktura, men aldri domenet de faktisk betaler for, sier Skog.

Han forteller at selskapet har fått henvendelser fra flere nordmenn som sier de har blitt oppringt av det de mener er svenske svindlere. De vil dobbeltsjekke med Domenia før de handler.

- Mange har ringt og vært irriterte. Dette foregår tydeligvis i stor målestokk, sier Skog.

Kontaktet Kripos

Espeland har nå sendt opptaket med det antatte svindelforsøket videre til Økokrim. Det er derimot Kripos som håndterer disse sakene rundt datakriminalitet, opplyser Økokrim.

Rune Fløysbonn, leder for datakriminalitetsavdelingen i Kripos, sier det ikke har vært noen anmeldelser i saken så langt.

- Vi kjenner til problematikken rundt domenesvindelen, og vi har hørt om svindelforsøkene. Vi kommer til å se på denne konkrete saken når den dukker opp, sier Fløysbonn til VG Nett.

Post- og teletilsynet sier på sin side at norske bedrifter som blir oppringt med tilbudet, bør avslå det umiddelbart.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder