KJAPPERE OG KJAPPERE: Leverandørene kjemper om å gi deg raskere bredbånd i hjemmet. Foto: Sara Johannessen
KJAPPERE OG KJAPPERE: Leverandørene kjemper om å gi deg raskere bredbånd i hjemmet. Foto: Sara Johannessen

Mangedobler netthastighet til private hjem

Slik er planene til store norske leverandører

TEKNOLOGI

Nettleverandørenes kappløp kan gi deg superraskt bredbånd rett hjem i stua.

Publisert: Oppdatert: 28.10.13 18:40


Leverandøren Altibox starter i høst et prøveprosjekt hvor et utvalg kunder i Røyken kommune i Buskerud får levert bredbånd med hastighet på en hel gigabit - eller 1000 megabit - i sekundet. Det er mange ganger raskere enn det folk flest har den dag i dag, og du kan laste ned en film på veldig kort tid.

Siden det er snakk om fiberoptiske kabler helt inn i huset, er hastigheten lik både på nedlasting og opplasting. Den Lyse-eide Altibox-tjenesten leveres gjennom flere partnere til rundt 330.000 privatkunder ulike steder i landet.

- Infrastrukturen er på plass, nå skal vi skru det på og skape en kjempeopplevelse for kundene, lover produktdirektør Øyvind Lundbakk i Altibox. Prisen skal ligge på 599 kroner.

Teknisk direktør Tore Kristoffersen sier de fremover kommer til å fokusere mye på trådløse løsninger i hjemmet. Hver kunde har i gjennomsnitt 7,5 enheter som er koblet til internett, opplyser han.

I dag leverer de maks 400 megabit i sekundet, men i løpet av rundt to år skal alle deres kunder ha mulighet til å få levert båndbredde på en gigabit i sekundet. De mener det blant annet det vil være nyttig med tanke på det nye superhøyoppløselige bildeformatet som er vei på inn: 4K har fire ganger høyere oppløsning enn vanlig HD-TV.

Les på E24: Tester nett-streamede TV-sendinger i 4K

- Denne hastigheten gjør at alle skjermene i hjemmet kan nyte godt av maksimal bildeoppløsning. etter hvert som TV og andre skjermer kommer i 4K, vil man kunne kjøre det gjennom dette, sier Kristoffersen.

Fiberleverandøren Bayonette er også klare til å levere lynraske fiberlinjer til private. De er først og fremst på jakt etter borettslag i Oslo-området og annonserer med en pris på 499 kroner i måneden, og satser på å rulle det ut på nyåret. De dropper ulik pris for ulike hastigheter.

- Vi gjør internett enkelt ved å fjerne flaskehalsen i forbindelsen. Vi ønsker å stille brukeren fritt med hensyn til hvilke tjenester som skal brukes og hvor mange som kan bruke dem samtidig, sier teknologisjef Arve Paalsrud i Bayonette.

Canal Digital har nylig endret bredbåndporteføljen sin og tilbyr hastighet fra 25 megabit til 100 megabit. De leverer fiberbasert bredbånd der hovednettet er bygget i fiber, og variasjonen ligger i om kunden har fiber til gata eller fiber helt inn i stua.

- Når vi oppgraderer nettet bygger vi fiber lengre og lengre ut. I tillegg er det ny teknologi på gang i nettet, så vi kan øke kapasiteten enda mer. Potensialet er vel på tre gigabit i sekundet. Med denne nye teknologien får man økt opplastingshastighet også. Ved å bygge på denne måten klarer vi å få økt kapasitet til mange, sier informasjonssjef Catharina Kokkim i Canal Digital.

Canal Digital og Telenor Fiber har i rundt 530.000 kunder, mens nesten like mange fortsatt har såkalte ADSL-linjer. Her kan man nå få hastigheter opp til 40-50 megabit i sekundet, ifølge Kokkim.

Hun mener ikke folk har behov for hastigheter på en gigabit i sekundet. I en rapport Nexia har laget for IKT-Norge kommer det frem at en aktiv norsk familie på fire personer vil trenge båndbredde på 100 megabit i 2020.

- Det viktigste er at kunden skal kunne bruke de tjenestene de ønsker i dag. Med de linjene som leveres i dag lever man veldig godt med at hele familien er på nett og bruker ulike film- og strømmetjenester, sier Kokkim.

Get sier de var det første fiberbaserte kabelselskapet i Europa som testet og klarerte én gigabit per sekund på nettet kundene har hjem til seg, og at de vil kunne levere 10 gigabit per sekund til kundene i 2015.

- Du skal være sikker på at med Get i veggen får du all den båndbredden du måtte ha bruk for i all overskuelig framtid, uavhengig av om kabelen hjem til deg er en coax-, eller en fiberkabel, sier kommunikasjonssjef Anders Bigseth i Get.

I dag tilbyr de 200 megabit i sekundet nedlasting og 10 megabit opplasting til drøyt 2450 kroner i måneden.

- Selv om nettet vårt er klargjort for 1GBps har en slik hastighet ingen reell betydning i dag, hverken i forhold til utstyret folk flest har hjemme, eller medievaner og bruksmønster. Vi tilbyr 200 megabit per sekund, men de fleste kundene velger mellom 30 og 70 megabit per sekund, og er kjempefornøyde med det.

- Samtidig vil vi alltid ha konkurransedyktige tilbud når behovet er der, og det finnes utstyr og tjenester som støtter slike hastigheter, sier kommunikasjonssjef Anders Bigseth i Get.

Her kan du lese mer om