HTC U Ultra er definitivt lekker å se på. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Test av HTC U Ultra: Svært så lekkert fra HTC

HTC U Ultra er velbygget og god, og har et utmerket kamera.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Tidligere i år fikk vi en tidlig forsmak på HTCs nye designretning i HTC U-serien. Etter flere år med den ene metallmobilen etter den andre, prøver mobilprodusenten seg på å bygge telefoner i glass.

I år er det to store mobiltrender som kan endre måten vi bruker mobilene våre på. Den ene er mobiler med gigantskjermer og veldig liten ramme rundt, den andre er mobiler som har innebygde AI-funksjoner. AI er oftere omtalt som kunstig intelligens her til lands, og i U Ultra skal disse funksjonene sørge for å sortere bort varslingene du ikke vil ha.

U Ultra ble vist frem rett etter CES-messen i januar, og er selskapets første telefon som er laget i glass. Tidligere har HTC nesten utelukkende bygget toppmodellene sine i aluminium.

Det er et meget pent første forsøk med materialet. Alle modellene skifter svakt fargetone avhengig av lyset de utsettes for, og vinkelen de holdes i. Den svarte tenderer mot blågrønt, mens den hvite får et slags perlemoruttrykk. Personlig liker jeg den blå best, men den kommer i utgangspunktet ikke i vanlig butikksalg i Norden.

Vil du ha øreplugger helt uten kabel?
Sjekk ut samletesten vår av alle ørepluggene du får i Norge nå »

Visst er det en flott telefon dette, men den samler fingeravtrykk som om det sto om livet. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Vrien er litt annerledes enn den Samsung og til dels Huawei har valgt, med glass over metallfolie. På Galaxy S7 og Honor 8 speiles lyset ganske tydelig i noe under glasset, mens her ser det ut til at glasset i seg selv er farget. Det betyr at fargespillet vises ekstra godt langs kantene av U Ultra. Uansett hvilken du velger av disse ser det i hvert fall litt sprekere ut enn klassiske svarte og hvite modeller.

Byggekvaliteten virker også meget god. Metallrammen rundt telefonen følger det buede glasset perfekt hele veien rundt, også rundt USB type-C-kontakten i bunnen av telefonen.

En kjapp og god fingerleser gjør også nytte som hjem-tast. Men snarveisfeltene rundt denne er låst med fast grafikk i telefonen, og de er låst speilvendt av telefoner flest. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Skal tåle en del, men ...

Telefonen er hverken vanntett eller stemplet som støtsikker. I utgangspunktet ble jeg fortalt av HTC at den skal tåle normalt vær, slik tidligere modeller fra selskapet har gjort. Den skal også kunne overleve fall fra 1,2 meter, men igjen er det ingen garanti for dette.

I USA selges telefonen med en uhellsforsikring inkludert, slik at den blir reparert gratis om den skulle knuse eller bli fuktskadet i løpet av første året. Det tilbudet får vi ikke nyte godt av i Norden. Det er synd, gitt at prisen er på hele 7300 kroner, faktisk såvidt høyere enn den selges for i USA. Selv om den skal kunne klare seg gjennom et fall i bakken, tror jeg mange HTC-kjøpere som er vant med solide metalltelefoner ville følt seg tryggere om de hadde denne ekstra forsikringen inkludert.

Knust skjerm?
Sjekk ut våre reparasjonssaker for å fikse mobilen selv! »

Ekstraskjermen på toppen av telefonen kan forsøyne deg med varslinger og snarveier. Spesielt trivelig er værvisningen som ikke bare viser deg hvordan ståa er nå, men også hvordan den blir de nærmeste timene. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Sense og Android 7

På HTC U Ultra har Sense-menyene fått selskap av Android 7. Det meste her fungerer ganske utmerket, og dette er en rask telefon i nesten alle sammenhenger.

HTC har hermet litt etter LGs V10 og V20 med U Ultra. En ekstraskjerm over den vanlige er på plass. Den brukes både til varslinger og til snarveier. Man kan enkelt og kjapt sveipe over det lille feltet for å bytte ut innholdet. En særs praktisk løsning er værvarsling for de neste timene.

Litt irritasjon blir det imidlertid plass til. For det er rett og slett uvanlig praktisk å vite ikke bare om det snør nå, men også om det kommer til å snø om et par timer. Det kan ekstraskjermen fortelle meg, men bare dersom hovedskjermen er på. Innholdet kan nemlig tilpasses til en viss grad, men ikke helt. Man får velge blant seks typer innhold når hovedskjermen er på, og fem typer innhold når hovedskjermen er av. Her skulle jeg gjerne sett større tilpasningsmuligheter.

Mest mulig skjerm for pengene? På Xiaomi Mi Mix fyller skjermen omtrent hele forsiden av telefonen, og dermed får den plass til 6,44 tommer skjerm på omtrent samme mobilstørrelse som U Ultra har. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Hurtiglading og grei batteritid

En Quick Charge 3.0-hurtiglader følger med, og fyller batteriet tilstrekkelig for noen timer på et øyeblikk, eller lader det helt opp på rundt halvannen time, litt avhengig av hvor mye telefonen jobber mens den lades.

Batteriet er ikke det aller største. Spesielt gitt den 5,7 tommer store LCD-skjermen var jeg en smule usikker på batteritiden her, men den er faktisk ikke så aller verst. Man skal bruke U Ultra svært sparsommelig for å slippe unna med lading annenhver dag, men det er likevel ikke fryktelig langt unna. Til at batteristørrelsen her kun er 3 000 mAh er ikke det så verst.

USB type C-kontakten under brukes til fysisk lydutgang. Noen overgang til minijack følger ikke med, men pluggene i esken er meget gode. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Meget godt kamera

HTC ser ut til å virkelig ha truffet blink med kameraet i U Ultra. Det klarer seg meget bra på de fleste viktige vis. Bildene blir av og til litt mørke, men så lenge telefonen har greie mengder lys å rutte med blir de aldri uklare eller fulle av støy.

Spesielt har telefonen en tendens til å få til vanskelige eksponeringer på en god måte. Et bilde med lys himmel, mørke partier og mye midt mellom? Det går så fint så. Her er det en automatisk HDR-funksjon som blander seg inn og gjør mye av jobben, men telefonen blir ikke tregere av den grunn, og man kan pøse på med bildeknipsing i relativt kjapt tempo mens den holder på.

Brr! På sitt varmeste blir U Ultra stort sett lunken å holde. Ytelsen går noe ned etter mange ytelsestester på rad, men ikke mye - rundt 4-5 prosent i forsøkene vi har gjort. I praktisk bruk merker man ingenting annet enn et litt varmere deksel når telefonen jobber. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Helt til slutt

HTC U Ultra er på mange måter det positive bekjentskapet jeg hadde mistenkt at den kom til å være. Men foreløpig mangler den ett av sine store trekkplastre, nemlig HTC Sense Companion, som skal holde styr på varslinger og gjøre telefonen vesentlig smartere. Programvaren ellers er, foruten noen mindre oppdateringer, klar for verden.

Dette er en dyr telefon, og med en prislapp som starter på 7300 kroner bør den også være svært god. Designen her skiller seg ut, selv blant andre telefoner laget av glass. Ekstraskjermen er nyttig, og kamerapakken HTC har puttet inn er meget god. Den opplevde ytelsen er det ingenting i veien med, og i hovedsak handler trekkene våre om småting.

Men foreløpig er det et faktum at Samsungs snart ett år gamle toppmodell føles som betydelig mer telefon for pengene. Vil du ha flat skjerm må du imidlertid forholdsvis langt ned i skjermstørrelse, til 5,2 tommer med Galaxy S7. Går du for Edge-modellen får du 5,5 tommers boltreplass, men en del av den er i en bøy langs siden av mobilen.

Les hele testen av HTC U Ultra på Tek.no »

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder