2009 blir et jubelår for deg som er glad i teknologi. Foto: Istockphoto/illustrasjon

Slik blir mobilåret 2009

Fetere skjermer, brukervennlige smarttelefoner, masser av minne. Gled deg til nok et spennende teknologiår.

  • Marius Valle (amobil.no)

Artikkelen er over 11 år gammel

Tek.no - Tester, guider, teknologi

2008 har vært et kanonår for oss som er i overkant glad i mobiltelefoner. Dette var året da alle produsentene presenterte skikkelige fingerskjermmobiler, og vi begynte for alvor å surfe med mobilen. GPS er nå en selvfølge på toppmodeller, og ganske vanlig på mellomklassetelefoner.

Det store spørsmålet nå er hva vi kan vente oss i 2009. Utviklingen står nemlig aldri stille i mobilbransjen, og neste år får vi en rekke ting å glede oss over:

Avanserte trykkskjermer

Skarpe skjermer med mulighet for multitouch blir dagligdags i 2009. Foto: Marius Valle

Trykkskjermer er ikke nytt, men neste år kan vi glede oss over flere trykkskjermmobiler som kan styres utelukkende med en finger - eller flere.

En funksjon som har blitt hypet mye er nemlig såkalt multitouch. Det vil si at du kan bruke flere fingre samtidig på skjermen, en funksjon som foreløpig bare finnes på Iphone.

Les også: Test av Iphone 3G »

Det har blitt klart at dette er en mulighet på telefoner fra blant andre HTC. Forskjellige begrensninger har imidlertid gjort at dette ikke har blitt tatt i bruk.

Neste år får vi trolig se multitouch i en eller annen form på Windows Mobile-telefoner, og i alle fall Android-telefoner med dette.

Rent praktisk vil dette for eksempel gjøre det mulig å "knipe" over skjermen for å gjøre objekter større eller mindre slik som på Iphone, eller du kan for eksempel lage et spill for to spillere på samme skjerm samtidig.

I 2009 vil etterhvert lavoppløste trykkskjermer som den du finner i LG KC910 etterhvert bli et vagt minne. En av de store nyhetene i år var HTCs VGA-skjermer til Touch-mobilene sine, og med tanke på all skrytet disse har fått har ikke de andre produsentene stort annet valg enn å følge etter.

Sylskarpe trykkskjermer med multitouch blir altså stort i 2009.

Brukervennlige smarttelefoner

Smarttelefonprodusentene tar brukervennlighet til Iphone-nivå neste år. Foto: HTC/Apple

For "vanlige" brukere kan en smarttelefon fremstå som tungvint og treg å bruke, siden det tross alt er snakk om en liten datamaskin.

Apple Iphone har, på godt og vondt, vært et fyrtårn når det kommer til brukervennlighet på smarttelefoner. Og i 2009 følger resten av bransjen virkelig etter.

I år har de store produsentene vist at de har teknologien på plass. Se bare på HTC Touch HD eller Nokia 5800 Xpressmusic. Dette er telefoner som rent teknologisk kan sparke Iphone i grøfta.

Men brukervennligheten og økosystem har Apples konkurrenter ikke helt fått på plass. Vi tenker spesielt på Apples App Store, som gjør det særdeles enkelt å laste ned programmer, og Itunes som gjør musikkjøp til en lek.

Her kommer konkurrentene på banen i 2009, og da forhåpentligvis med åpne, forbrukervennlige og utviklervennlige løsninger.

Microsoft har sannsynligvis en mobilprogramvarebutikk kalt "Skymarket" på vei til neste år. Nokia har på sin side sett at de ikke kan leve av mobiler alene, og har allerede åpnet en egen musikkbutikk, spillbutikk, og det neste blir forhåpentligvis en skikkelig programvarebutikk.

For at eierne skal ta i bruk alle mulighetene på telefonene sine må programmene være enkle å finne, kjøpe og installere uten noe mer mikk-makk. Akkurat det har Apples App Store vist oss at er de harde fakta.

Nådestøtet for MP3-spilleren

Dette minnekortet er med på å ta knekken på MP3-spilleren. Foto: Sandisk

Joda, du får nok fortsatt kjøpt MP3-spillere i 2009 og 2010, men neste år kommer det til å bli mer vanlig med mobiler som har mye innebygget minne pluss mulighet for utvidelse med minnekort i størrelser på 32 GB.

I år fikk vi de første mobilene med 16 GB minne innebygget, og med et ekstra minnekort på 16 GB har du doblet kapasiteten. I 2009 kommer mobilen med 32 GB minne, og Micro-SDHC-minnekort med 32 GB minne blir tilgjengelig.

Med mulighet for rundt 15 000 sanger på mobilen er det ikke lenger noe stort poeng i å ha en klumpete MP3-spiller ved siden av. Det vil selvsagt avhenge av at produsentene klarer å lage en brukervennlig telefon med skikkelig god lydkvalitet på musikken.

Spis så mye du vil

Neste år er det bare å forsyne seg med musikk til en fast pris. Foto: Nokia

Vi har sett de første "spis så mye du vil"-musikknedlastingstjenestene i år. Disse lar deg laste ned all musikken du orker for et fast beløp.

Med tanke på minnekapasiteten på mobilene neste år, og det faktum at det er langt mer attraktivt for forbrukeren å slippe å betale en tier per sang, er det ganske innlysende at vi får flere slike tjenester.

Netcom har allerede annonsert en slik tjeneste, og flere aktører kommer til etterhvert.

Du betaler med mobilen

SIM-kortet erstatter så smått Visa-kortet ditt i 2009. Foto: Istockphoto/illustrasjon

GSMA, organisasjonen som forvalter mobiloperatørenes interesser, har sagt at de vil at alle mobiler skal ha innebygget NFC til neste år. NFC er en teknologi som gjør trådløs kommunikasjon over korte avstander mulig, og er en viktig brikke i arbeidet med å få deg til å bruke mobilen som lommebok.

Det er veldig stor sannsynlighet for at NFC blir forholdsvis vanlig i mobiltelefoner neste år. En slik telefon kan sveipes over en betalingsterminal i butikken, og vil fungere som Visa-kortet gjør i dag.

Betalingsterminaler med NFC-støtte vil neppe bli veldig utbredt til neste år, så Visa-kortet må du uansett fortsatt ha med deg.

Er du spent på hva mer du kan vente deg i 2009?På Amobil.no finner du flere fremtidsvisjoner »

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder