Endelig fikk vi prøve det nye flaggskipet til Samsung. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Slik er Samsungs nye toppmodell

Samsung dropper hjemknapp og rammer i den nye Galaxy S8.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Endelig er den mer enn rykter og lekkasjer. Samsungs nye toppmodell, Galaxy S8, er lansert, og vi har fått prøvekjøre den nye telefonen. Og det er litt av et blikkfang Samsung har laget, samtidig som de ønsker å ta med seg det beste fra de tidligere modellene og spesielt fjorårets Galaxy S7-varianter.

Som ryktene, og til dels Samsung også, har omtalt lenge, har rammene blitt så å si borte fra forsiden av telefonen. Dermed er det heller ikke plass til noen fysisk hjemknapp på forsiden lenger.

I stedet har telefonen den sedvanlige låsetasten oppe langs høyre langside, mens fingerleseren er flyttet bak på telefonen. En løsning som ikke er uvanlig uansett om produktet har rammer eller ei.

Samsung lanserte også 5 andre produkter:
Sjekk dem ut på Tek.no »

Galaxy S8 til venstre, Galaxy S8+ til høyre. I midten Galaxy S7 Edge. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Nå vokser skjermene igjen

Men den virkelig store gevinsten her er at Samsung nå kan lage telefoner med digre skjermer, uten at selve telefonen blir uhåndterlig. Det er to utgaver som kommer av Galaxy S8, én vanlig og en som har fått navnet Galaxy S8+. Sistnevnte er som ventet en del større enn den første.

Den viktigste forskjellen på disse to variantene er skjermstørrelsen. Legger du ut for den vanlige Galaxy S8-modellen får du en 5,8 tommer stor skjerm, mens Galaxy S8+ gir deg 6,2 tommers skjermareal å boltre deg på.

Aspektet her er 18,5/9, vi snakker altså om hårfint bredere skjermer enn den du finner i LGs G6 som ble lansert for en måneds tid siden. I praksis er dette omtrent samme skjermkonsept, og akkurat som LGs telefon kan Samsungs nye S8-modeller skru opp lysstyrken kraftig for å vise HDR-innhold.

TEST: Huawei P10: Det er vanskelig å finne noe å klage på når du holder i en slik

Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

... men telefonene holder seg kompakte

Til forskjell fra den nevnte LG-modellen er det imidlertid Samsungs sedvanlige Super AMOLED-skjermer som pryder S8-variantene. Det kan gi litt sprekere fargegjengivelse i noen sammenhenger, og ved lesing i mørke omgivelser er det greit at svarte piksler ikke produserer eller må blokke ut lys på noe som helst vis, der LCD-skjermer normalt må stenge ute baklyset, noe som kan gi gjennomblødning av skjermlys og en mindre behagelig leseopplevelse.

Størrelsesmessig er de to telefonene rimelig kompakte. Den vanlige varianten med 5,8 tommers skjerm er akkurat like stor som fjorårets Galaxy S7 Edge, som hadde 5,5 tommers skjermpanel. Den store varianten er omtrent på størrelse med iPhone 7 Plus, men leverer altså skjerm som er 0,7 tommer større.

Her får du altså vesentlig mer skjermareal enn før. Men hva med innholdet?

TEST: Samsung gir OLED kamp om beinet med sin nye QLED-TV

Fingerleseren er ikke midtplassert, slik den ofte er på telefoner med fingerleseren bak. Det kan bety at venstrehendte trenger litt ekstra tilvenning for å bruke den. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Fingerleser for høyrehendte?

En annen nyhet her er måten selve telefonen åpnes på. Fingerleseren på baksiden er i og for seg ny, med tanke på plassering, men ellers er den som før. Det som kan tenkes å være irriterende for venstrehendte er at sensoren er plassert på høyre side av kameraet på baksiden. Dermed er den best egnet for høyrehendte, som slipper å strekke fingeren over kameralinsen.

Andre telefoner med fingersensor på baksiden har den som regel midt på, slik at det ikke spiller noen rolle hvilken hånd du benytter. Vi snakker altså antakelig om bittelitt design over funksjon her fra Samsungs side. I løpet av testperioden skal flere venstrehendte få si sin mening om hvordan dette fungerer.

Uansett er det ikke snakk om den største avstanden her, så det er sannsynlig at det verste som vil skje er at man får fingermerker på kameralinsen. Ille nok, om man ikke er klar over det og skal ta bilder, men antakeligvis til å leve med hvis man vet om det.

Vil du ikke bruke så mange penger på en telefon er kanskje lillebror Galaxy A5 for deg: Tett og lekker mobil for 4000 kroner

Du kan legitimere deg med finger, øye eller ansikt. Men du kan ikke ha både iris- og ansiktsgjenkjenning aktivert samtidig. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Ansikt, iris eller finger

Helt nytt her er mulighetene for enten ansiktsgjenkjenning eller irisgjenkjenning. Sistnevnte var en del av Galaxy Note 7, som rakk noen uker i enkelte markeder før det begynte å gå galt. Men Galaxy S8 har altså muligheter for enda mer.

Ansiktsgjenkjenning gjøres med telefonens vanlige frontkamera, og er avhengig av tilstrekkelig mengde lys i rommet for å virke. Irisgjenkjenningen fungerer nærmest motsatt – blir det for mye lys vil den slite med å avlese øynene.

Pussig nok kan man bare velge én av løsningene om gangen, ved siden av kode og fingeravtrykk. Siden iris- og ansiktsgjenkjenning fungerer på svært forskjellige vis, og nøkkelen i utgangspunktet er hvor lyst det er rundt deg, er det litt pussig at telefonen ikke enkelt kan bytte mellom metodene når den prøver å låse opp.

Jeg satte opp ansiktsgjenkjenning på ett av de tidlige eksemplarene Samsung viste frem, og hele prosessen gikk svært raskt. Samsungs representant på stedet gryntet fornøyd da jeg forfjamset konstaterte at autentiseringen var så rask og sømløs at jeg nesten glemte å fjerne koden jeg hadde lagt inn. Sannsynligvis ble han enda mer fornøyd av å slippe å bruke ørten forsøk på å åpne telefonen igjen etterpå.

TEST: Skal du ha det beste av det beste er det Xiaomi Mi Mix som gjelder

Bixby er både en taleassistent, en nyhetsside med varsler og gjenkjenningsfunksjonalitet i kameraet på telefonen. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

En ny smartassistent

En annen nyhet Samsung fokuserer mye på her er assistenten Bixby. Den nye mobilhjelperen kommer med sin egen knapp, og dermed behøver du ikke påkalle den med stemmen, slik du må med andre smartassistenter som Siri eller Google Assistant.

I likhet med andre er det dessverre slik at Norden ikke er veldig høyt på prioriteringslisten språkmessig. Engelsk og koreansk er foreløpig eneste støttede språk, men det skal utvides etter hvert. Ikke forvent at nordisk støtte med det aller første, dog. Det som er litt kjekt, dersom du velger å snakke engelsk til telefonen din, er at Bixby er langt dypere integrert enn konkurrentene.

Dermed kan man ikke bare be den hente frem en app, men man kan også be den om å gjøre ting inni appen man henter frem. Den virker også noen hakk flinkere til å forstå seg på kontekst enn de andre assistentene er. Det kan være så enkelt som at Samsung vet akkurat hvordan den skal demonstreres på best vis, så dette må settes på prøve når telefonen kommer til test.

Les mer om hvordan Bixby fungerte i praksis på tek.no »

Oppfriskede Samsung-menyer

Menyene forøvrig er slik vi kjenner Samsung Touch Wiz Samsung Experience-menyene. Løsningen byttet navn nå i desember, ved overgangen til Android 7. Kanskje ikke så overraskende, produsenten har snakket om «The Samsung Experience» i flere år alt.

For hver generasjon som kommer og går blir menysystemet hakket mer raffinert og tilpasset de siste endringene i selve Android-prosjektet.

USB-C og hodetelefonkontakt i bunnen av telefonen. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Nye muligheter

Maskinvaren har blitt raskere siden sist. Samsung skryter av at systembrikken skal ha blitt rundt 11 prosent raskere, mens grafikkdelen har økt ytelsen enda mer siden forrige flaggskip.

Dermed skal telefonen nå kunne sy sammen og sende VR-video i høy oppløsning live. Her kommer det nye Gear 360-kameraet Samsung lanserte inn. Det kan du lese mer om i Tek.nos oppsummeringssak for tilbehøret til Galaxy S8.

TEST: Lenovo C2 Power: – Herregud, den kan da ikke koste bare 1200 kroner?

Maskinvaren i S8-kameraet er den samme som før, men med en raskere telefon rundt seg kan det noen nye triks likevel. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Samme kamera – med nye triks

Kameraet er fysisk sett det samme som i Galaxy S7, og tar dermed tolv megapiksler store bilder. Nyhetene her sitter i programvaren, og litt i den øvrige maskinvaren. Kameraet skal nemlig kunne ta tre bilder i samme slengen, uten særlig merkbar forsinkelse for brukeren. Dermed skal bildene kunne bli både lysere og ha mindre støy enn bildene fra forgjengeren.

Det skal sies at Galaxy S7 fortsatt, mer enn ett år etter lansering, antakeligvis er den aller beste telefonen å fotografere med når mørket faller på. Det hadde altså definitivt vært hyggelig med synlige forbedringer, men hvor mye vi faktisk kan forvente av det som grunnleggende sett er en programvareendring er vanskelig å si foreløpig.

Ellers har det kommet til en rekke funksjoner for utvidet virkelighet, eller AR (augmented reality), om du vil. Tenk Snapchat-filtre av det middels avanserte slaget.

Les også: Vi har testet nesten 50 trådløse hodetelefoner. Dette er våre anbefalinger

Mobilene er i endring

For å oppsummere litt kan vi si at begge de to koreanske elektronikkstorhetene kjører skjermer med omtrentlig 18:9-aspekt nå, og begge har HDR-muligheter. Ved siden av Xiaomi Mi Mix og ryktene om en mulig Apple iPhone X med liknende skjerm er det altså høyst sannsynlig at mange får hilse på en telefon med ganske annerledes formfaktor enn de er vant til i løpet av året.

Og du som har vært skeptisk til mobiler med store skjermer, kan kanskje endelig kjøpe en telefon med større skjerm uten å risikere å miste den hele tiden. I tillegg til de praktiske fordelene ser dette også ganske tøft ut. Og som flere påpekte i forbindelse med denne lanseringen; Galaxy S7 ser umiddelbart litt gammeldags ut ved siden av Galaxy S8.

Les hele sniktitten, se video og flere bilder av Samsung Galaxy S8 på tek.no »

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder