KNIPE: Mark Zuckerberg og Facebook står midt i en av sine verste kriser noensinne. Det vil ta tid å rydde opp, mener han. Foto: Jim Watson / AFP

Zuckerberg i stort intervju: Vil ta flere år å løse alle problemene

– Vi kan grave oss ut av dette hullet, men det vil ta noen år, sier Facebook-sjef Mark Zuckerberg om problemene med personvern, falske nyheter og valg-innblanding.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det har stormet rundt Facebook den siste måneden. Etter at det ble kjent at store mengder personlige data fra plattformen hadde lekket til analyseselskapet Cambridge Analytica, for å blant annet bli utnyttet i det amerikanske presidentvalget, har kritikken kommet tett.

– Jeg skulle jeg kunne løse alle disse problemene på noen måneder, men realiteten er at det vil ta lenger tid, sier Zuckerberg, som forteller at prosessen med å løse problemene allerede er i gang.

les også

Facebook lover endringer etter skandalen

I et lengre podcast-intervju med Vox sier Zuckerberg at Facebook fortsatt, på idealistisk vis, har som hovedmotiv å knytte mennesker sammen globalt. Han erkjenner samtidig at han undervurderte potensielle problemer.

– For å være ærlig brukte vi ikke nok tid på å tenke gjennom ulempene ved bruken av verktøyene våre, sier han.

Ønsker å åpne Facebook mer

Facebook har imidlertid fått kritikk lenge før CA-skandalen, etter at plattformen ikke har klart å stoppe spredningen av falske profiler og falsk informasjon.

Fra politisk hold i både USA, Storbritannia og EU har Facebook og Zuckerberg blitt oppfordret til å forklare hvordan man går frem for å beskytte brukernes personlige data.

les også

Norsk firma: Oppdaget Facebook-smutthull om persondata

Zuckerberg sier blant annet at antall ansatte i Facebook som jobber med sikkerhet vil dobles frem mot slutten av 2018. Han forteller også at Facebook fjernet 30 000 falske kontoer i etterkant av presidenvalget i 2016, og lister opp en lang rekke utbedringer han nå ønsker å få i orden.

– For det første er vi ikke åpne nok om problemene på plattformen, og vi har ikke gjort en god nok jobb med å fortelle om dette, og hvordan vi skal bekjempe dem, sier han.

– En annen ting er muligheten for en uavhengig ankeprosess når Facebook fjerner upassende materiale, en slags høyesterett, sier Zuckerberg.

Slår tilbake mot Apple-sjefen

Cambridge Analytica-skandalen gikk også kraftig ut over selskapet på børsen, som har falt nesten 100 milliarder dollar i markedsverdi de siste ukene.

Apple-direktør Tim Cook kritiserte nylig Facebooks forretningsmodell, og hvordan selskapet «selger brukerne sine til annonsørene» og tjener penger på brukernes oppmerksomhet.

les også

Derfor er din digitale profil så mye verdt

I Vox-intervjuet tar Zuckerberg til motmæle.

– Det argumentet er ekstremt forenklet. Sannheten er at dersom man vil bygge en tjeneste som skal knytte sammen hele verden, vil det være mange som ikke har råd til å betale. I likhet med media er en annonsefinansiert modell den eneste rasjonelle måten for en slik tjeneste å nå ut til folk, sier Zuckerberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder