GÅR UTOVER BARNA: Barn kan bli mindre intelligente hvis foreldrene er for opptatt av smarttelefonen, mener barnepsykolog Magne Raundalen. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB SCANPIX

Slik påvirker smarttelefonene livene våre

Smarttelefonen endrer livene våre: Hvordan du snakker med dine nærmeste, jobber og prioriterer. Den kan også påvirke personligheten din.

Artikkelen er over syv år gammel

To av tre nordmenn har en telefon med berøringsskjerm, såkalt smarttelefon, ifølge TNS Gallup.

Smarttelefonen er for mange et mobilt oppslagsverk, og en online følgesvenn gjennom døgnet.

Mobilavhengig

Mobildisplayet er det siste mange sjekker før de legger seg om kvelden - og det stopper ikke nødvendigvis der.

68 prosent sover med smarttelefonen ved sin side, ifølge en internasjonal spørreundersøkelse med 5000 deltagere, uført for nyhetsmagasinet Time.

HELT AVHENGIG: Rektor ved Markedshøyskolen, Trond Blindheim, sier han kunne tenkt seg én eneste dag uten sin smarttelefon. FOTO: FRODE HANSEN

Rektor ved Markedshøyskolen og sosiolog Trond Blindheim kunne ikke tenke seg én dag uten smarttelefonen - som han mener er vår tids uromoment.

- Den river og sliter i oppmerksomheten vår konstant. Når du har glemt telefonen føler du deg isolert, fordi du har glemt en del av deg selv. Det er ingen veier ut til verden - og ingen veier inn til deg, sier Blindheim.

Teknologiske hjelpemidler som tidligere ville fylt en hel campingvogn, får vi nå plass til i lommen.

Forenkler hverdagen

- Tenk deg hvis vi skulle dratt med oss hustelefonen bort til spisebordet, hentet stereoanlegget, fotografiapparatet, platesamlingen, VHS-spilleren og fjernsynet - før vi til slutt hentet ned kalenderen fra kjøkkenveggen.

Smartteknologien har mange fordeler og forenkler hverdagen. Samtidig viser flere studier at teknologien har sine ulemper, og kan være vanedannende.

Nå advarer forskere og eksperter mot en rekke andre alvorlige sosiale og psykiske konsekvenser, som ukritisk bruk av smarttelefon kan medføre.

Vi får psykiske lidelser

Den verdenskjente psykologen Larry Rosen fra California frykter at flere og flere kommer til å lide av hva han kaller «iDisorders».

Med det mener han stress, søvnproblemer, depresjon, narsissisme, tvangspreget behov for å holde seg oppdatert, «digital stalking og kikking», samt sosiale fobier.

Daglig bruk av sosiale medier, som er tastetrykk unna via smarttelefon, skaper en «meg, meg, meg»-kultur som ifølge Rosen kan gjøre folk mer narsissistiske og deprimerte.

- Det er flere forskere som går så langt som å si at smarttelefonbruken kan gjøre oss mindre empatiske. Det er i så fall en grunnleggende trussel mot menneskelivet, sier psykolog Bjørnar Olsen.

Larry Rosen påpeker at teknologien oppmuntrer til hurtig og vedvarende skift - noe som betyr at vi behandler informasjon på en grunn måte.

- Vi blir ikke i stand til å ha komplekse tanker, bare overfladiske, sier Larry Rosen.

Barn blir skadelidende

Smarttelefonen kan gjøre barna mindre smarte, mener barnepsykolog Magne Raundalen.

- Et direkte samspill mellom foreldre og barn er helt avgjørende for barnets utvikling. Hjernen bygges ikke når foreldrene har ansiktet fordypet i mobiltelefon, og derfor er det helt åpenbart at denne tyven kan stjele noe av barnets IQ, sier Raundalen.

VIRKELIG SKADELIG: Barnepsykolog Magne Raundalen mener foreldres smarttelefonbruk kan gå hardt utover barn. Så ille at barn kan få lavere intelligens. FOTO: ESPEN BRAATA


Den amerikanske psykologen og sosiologen Sherry Turkle har intervjuet 300 barn om deres forhold til foreldrenes mobilbruk.
Barna forteller at de er sjalu på tiden foreldrene bruker på telefonen, og at de føler seg såret når oppmerksomheten er på displayet og ikke på dem.

- Jeg har snakket med barn som prøver å få foreldrene til å stoppe med tekstingen, men de får motstand. «Bare én til», vennen, svarer foreldrene. Det er som «bare én drink til», sier Turkle i et intervju med New York Times.

Ødelegger for sosialt samvær

Ifølge forskere ved Universitetet i Essex slår to ulike studier fast at en synlig mobiltelefon i sosiale settinger gjør vennene dine mindre interessert i å dele nære tanker og følelser med deg.

Psykologene bak studiene mener mobiltelefonens synlige tilstedeværelse automatisk utløser negative tanker hos den du er sammen med, selv om telefonen ikke engang er aktivt i bruk.

- Telefonen kan være et hinder for nærhet, fokus og samtaleflyt. Med den signaliserer du at den som sitter foran deg er likeverdig med ting som kommer utenfra, sier psykolog Bjørnar Olsen.

Fra 1990 til 2010 var det en nedgang i tiden som brukes til sosialt samvær i Norge. Færre besøker slektninger, naboer og venner, og færre har samtaler med hverandre. Men sosialt samvær som «biaktivitet» har økt, viser SSBs tidsbruksundersøkelse.

Det betyr at det sosiale samværet vi har mens vi utfører andre «viktigere» aktiviteter, erstatter sosialt samvær som hovedaktivitet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder