UTEN SPERRER: EMI kvittet seg med kopisperren, men foreløpig vil ikke de andre føle med. Foto: AP

Slutt på kopisperren fra EMI

(VG Nett) Ryktene stemte, EMI kvitter seg med kopisperren på sine nettsolgte sanger. Men det vil koste.

 • Pål Unanue-Zahl

Artikkelen er over 13 år gammel

- Det er et stort steg fremover for å gjøre ting bedre for forbrukeren, saå lederen for EMI Eric Nicoli under pressekonferansen mandag.

Et produkt uten kopibeskyttelse vil kunne avspilles på flere typer avspillere, hittil har kopibeskyttelsen på Apples svært utbredte musikkspiller iPod gjort det vanskelig å overføre musikken. Det har alltid vært mulig å hente ut musikken ved å brenne en CD og omgå sperren på den måten, en løsning som kan være tungvint.

Det norske forbrukerombudeet har ikke vært fornøyd med Apples kopibeskyttelse som begrenser hvor musikken kan avspilles, og Apple som selskap har vært kritiske til bransjekravet om kopibeskyttelse fordi det skremmer vekk kunder. Siden før oppstarten av nettbutikken iTunes Store har Apple-sjefen kritisert platebransjen for kravet om kopibeskyttelse.

I stallen til EMI finnes artister som Blur, Beatles, Coldplay, Queen og mange fler. Fjerningen av kopisperren gjelder for hele EMIs katalog.

- Vi håper alle selskapene kommer med, sa Nicoli.

Forbrukerrådet fornøyd

Det norske forbrukerådet, som har vært kritiske til Apples kopisperrer, er fornøyde med EMI og Apples løsning.

- Dette er en stor seier for forbrukere verden over, sier seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Torgeir Waterhouse, til NTB.

På en spørsmål fra pressen om hvorvidt de nordiske landene har påvirket valget, sier Apple-sjefen: - Vi gir ikke kundene noe de ikke har kunnet få på en CD i dag, sa Jobs under pressekonferansen.

- Man har kunnet spille all mulig musikk på iPod hele tiden, som MP3. Man har også kunnet brenne en CD og hente den inn igjen. Vi konkurrerer på det å ha den beste nettbutikken og den beste spilleren. Forlater kundene oss, betyr det at vi må bli bedre, sa Jobs.

To priser

EMI og Apple vil dele opp katalogen i to ulike prisgrupper. De billigere sangene vil fremdeles ha et system for kopibeskyttelse, men de marginalt dyrere sangene er i bedre kvalitet og frie for kopibeskyttelse.

Det vil også være et system for å oppgradere sangene, dersom man har kjøpt sanger i iTunes Store fra EMI vil kunden kunne oppgradere mot å betale prisforskjellen.

For albumene skal prisen bli den samme, om man velger med eller uten kopibeskyttelse.

- Vi vil ikke fjerne det tilbudet som allerede er der, kunden får gjøre det valget, sa Jobs om prisforskjellen på sangene med og uten kopibeskyttelse.

- Ikke alle kunder er ute etter bedre kvalitet eller savner interoperabilitet, dette tilbudet er for dem, sa Nicoli om det billigste alternativet.

ITunes Store har en katalog på over fem millioner sanger, ifølge Apples anslag vil halve katalogen være fri for DRM iløpet av året når de andre plateselskapene kaster seg på toget.

Ikke fri video

Flere kritikere av Apple har uttrykket misnøye med den tosidige argumentasjonen fra selskapet. På den ene siden har de gått mot kopibeskyttelse, men på den andre siden har filmselskapet Pixar som Jobs var hovedaksjonær i aktivt hatt kopibeskyttelse.

- Videomarkedet er annerledes, der selges ikke 90% av innholdet uten kopibeskyttelse, så man kan ikke sammenlikne dem, sa Jobs under pressekonferansen.

Mer om

 1. Data
 2. Digital

Flere artikler

 1. Microsoft vil droppe kopisperrene

 2. iTunes slipper musikken fri

 3. Her kan du kjøpe mp3-filer uten kopisperre

 4. Fjerner DRM på norske artister: Nå forsvinner kopibeskyttelsen

 5. Konkurrenten positiv til Apple-utspill

Fra andre aviser

 1. Dropper kopisperre på iPod

  Bergens Tidende
 2. Apple med "ny" iTunes

  Aftenposten
 3. EMI fjerner kopisperrene

  Aftenposten
 4. - Vi vil selge musikk uten kopisperre

  Aftenposten
 5. Apple fjerner kopisperrene i iTunes

  Bergens Tidende
 6. Nå truer han Apple med bøter

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no