AVHENGIGHETSSKAPENDE: Studenter sitter på Facebook når de egentlig bør lese til eksamen. Foto: Bjørn Sigurdsøn, SCANPIX
AVHENGIGHETSSKAPENDE: Studenter sitter på Facebook når de egentlig bør lese til eksamen. Foto: Bjørn Sigurdsøn, SCANPIX

Burde lese til eksamen - er på Facebook

Publisert: Oppdatert: 03.05.07 10:34

Del saken på:

Lenken er kopiert
TEKNOLOGI

(VG Nett) Studenter sitter heller på nettsteder som Facebook, enn å lese til eksamen.

"Hvis jeg stryker på eksamen, skylder jeg på Facebook. Gruppen for oss som vet man bør lese til eksamen, men heller sitter på Facebook."

Over 2.000 medlemmer

Kristoffer Dalgrav (22) opprettet gruppa "Hvis jeg stryker på eksamen, skylder jeg på Facebook" for en uke siden. Allerede har 2.269 studenter og Facebook-medlemmer meldt seg inn, og medlemstallet øker stadig.

- Jeg opprettet gruppa litt som spøk, og trodde aldri at så mange ville melde seg inn. Det betyr at det er mange som sitter på Facebook når de egentlig burde lese til eksamen, sier Kristoffer Dalgrav fra Stabekk til VG Nett.

BI-studenten har selv seks eksamener foran seg. Den første er allerede i morgen.

Setter chatting og nettdiskusjoner dine eksamensforberedelser i fare?Diskuter her!

Innom Facebook hver dag

- Jeg går andre året på markedsføring og har seks eksamener denne våren. Jeg er ikke nervøs for eksamenene, og får tid til å lese selv om jeg er innom Facebook hver dag, innrømmer Dalgrav.

Ikke alle studenter har like god kontroll på eksamenene som Kristoffer Dalgrav.

"I dag har jeg ikke fått lest noenting på grunn av facebook", skriver et av medlemmene i gruppa.

Et annet medlem skriver "Eksamen på torsdag, idag er det tirsdag, jeg har en lang liste over hva jeg burde lære meg, men syns det er artigst å lære meg alle navna jeg finner på facebook først."

- Lett å la seg distrahere

Han mener det er lett å la seg distrahere til å gjøre andre ting, når man egentlig burde lese til eksamen.

- Å lese til eksamen er såpass kjedelig, at det er veldig lett å la seg distrahere og heller sitte på Facebook eller surfe på internett, sier Dalgrav.

- Nettet er en tidstyv

Sjefpsykolog Rigmor Mogård ved studenthelsetjenesten på Blindern tror den høye stressfaktoren før eksamen kan bidra til at norske studenter lettere distraheres.

- Når lesingen blir ubehagelig, kjedelig, eller når man innser at man ikke behersker stoffet, er det klart det kan være fristende å finne på noe annet, sier hun til VG Nett.

Når konsentrasjonen synker grunnet høyt stress, blir terskelen lavere for å starte en MSN-samtale eller oppsøke andre populære nettjenester som MySpace, Nettby og Blink.

- Nettet og mobiltelefonen er tidstyver, mener Mogård, som ikke ser bort fra at nettaktiviteter distraherer studenter i eksamenslesingen.

- Ond sirkel

Hun forklarer at eksamensangst og prokrastinering (fagordet for å utsette viktige gjøremål gjennom andre og mindre viktige aktiviteter) blir en ond sirkel for noen.

- Noen er redd for å komme til kort, og utsetter derfor lesingen. Da blir man i hvert fall ikke mer forberedt, selv om eksamen stadig rykker nærmere, og man har dermed enda større grunn til å være nervøs. Den enkleste og beste løsningen på en slik vond sirkel er rett og slett å ikke skyve på eksamenslesingen, sier Mogård.

Utsetter du eksamenslesingen på grunn av nerver? VG Nett gir degti gode råd mot eksamensnerver.

Bør heller trene

Rigmor Mogård har ti års erfaring med gruppebehandling for studenter som har eksamensangst, og mener at de mest stressede har lett for å glemme at de trenger pauser og avkobling.

- Denne avkoblingen kan være internettbruk, men det beste er å gå en tur eller trene. I tillegg til å øke blodsirkulasjonen, kan fysisk aktivitet hjelpe en sliten student til å tenke på noe annet enn fag, forklarer Mogård.

- Dårlig unnskyldning

- Det er en klassiker å vaske gulvet eller besøke sin gamle bestemor når man egentlig burde lese til eksamen. Så prinsippet her er langt fra nytt, humrer Jens Maseng, leder i Norsk Studentunion.

Han erkjenner imidlertid at internett er lettere tilgjengelig enn bestemor - og sluker mer tid enn husvask.

Maseng, som selv er nyregistrert Facebook-bruker, forstår at det er fristende å la seg distrahere.

Han understreker imidlertid at klassiske unnskyldninger som godt vær, og mer nymotens unnskyldninger som nye meldinger på Facebook-profilen, slår dårlig an hos sensorer.

Se gruppa "Hvis jeg stryker på eksamen, skylder jeg på Facebook" her. Kan bare sees av Facebook-medlemmer.

Denne artikkelen handler om