Skal du på skitur, er det viktig å beskytte mobilen din. (Foto: Istockphoto / Brandon Laufenberg)

Gi mobilen egen veske

Skal du på fjellet i påsken kan det være lurt å beskytte mobilen din ordentlig.

Einar Eriksen (tek.no)
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Tek.no - Tester, guider, teknologi

De fleste mobiler liker dårlig fuktig snø og harde fall på ski. Til påsken kan det derfor være lurt å skaffe seg en beskyttelsesanordning for mobilen din.

Det finnes mange forskjellige alternativer i butikkene som er spesiallaget for mobiltelefoner. Vi har tatt en titt på noen av de mest interessante alternativene.

Svært få av bæreveskene gir deg noen god beskyttelse mot fukt. Du bør med andre ord fortsatt unngå at mobilen faller i snøen, med mindre du har en mobil som tåler dette.

Les også test av den fuktsikre Samsung B2700

Nokia CP-267

Denne bærevesken er laget av et materiale som er vannavvisende og skal tåle vannsprut. CP-267 er formet som en enkel pose med et glidelås på langs, og passer derfor de aller fleste telefoner av normal størrelse. Dermed trenger du selvsagt ikke ha en Nokia-telefon for å bruke bærevesken.

Nokia CP-142 og CP-143

Disse to bæreveskene laget av av samme stoff som dongeri og strømper og er ikke spesifisert til å tåle noe ekstra fukt, selv om det naturligvis beskytter litt mot dette. CP-142 og -143 beskytter derimot mot riper og støv. Bæreveskene er formet som en enkel pose med åpning i toppen.

Nokia CP-221

CP-221 er bæreveske som nesten like gjerne kunne kommet rett fra en bestemor på Selbu. Dette er mer eller mindre en sokk til mobiltelefonen, men er dessverre ikke av ekte ull.

I likhet med sokker for føttene, kan CP-221 bli gjennomvåt. Den beskytter altså ikke spesielt godt mot fukt, men gir en effektiv beskyttelse mot slitasjeskader og gir dessuten mobilen en mykere landing ved eventuelle fall i bakken

Belkin Silicone for Iphone

Dette er en stilfull beskyttelsesanordning som sitter klistret utenpå telefonen din. Bærevesken er laget av silikon, og beskytter derfor litt mot fukt så vel som slitasje som riper. Den er imidlertid så åpen at den er alt annet enn vanntett. Bærevesken fås i forskjellige farger med mønster på baksiden.

Belkin Eco-Conscious Formed Leather for Iphone

En annen populær beskyttelse som er formet til Iphone, er Belkins lærveske. Denne gjør mobilen litt større og tykkere enn silikon-løsningen, men beskytter til gjengjeld bedre mot støtskader. Lærbeskyttelsen beskytter ikke spesielt godt mot fukt, med tanke på at den er veldig åpen. Dermed bør du ikke ha den liggende i lommer som ikke er snøtette.

Sony Ericsson IPJ-60

Bærevesken IPJ-60 er rettet mer eller mindre mot den kvinnelige delen av befolkningen. Bærevesken fås i en rekke forskjellige farger, og har et smykke hengende på seg til pynt. IPJ-60 beskytter mot slitasje og fall, og gir i tillegg litt fuktbeskyttelse.

Se hvor du kan kjøpe bæreveskene

Gjør mobilen din vanntett

Dersom du skal utsette mobilen for mye fukt, for eksempel om du venter sluddbyger eller skal overnatte i telt eller snøhule, er det bare et fåtall bærevesker som kan hjelpe deg. Da kan det være vel så bra med en alternativ løsning.

Du kan for eksempel bruke en plastpose, en vanntett kartmappe eller andre vanntette anordninger som gjør at ingen fukt trenger inn. Dersom det er mye temperatursvigninger kan det likevel danne seg kondens inne i posen, så det kan være lurt å pakke mobilen inn i for eksempel ull eller avispapir som trekker inn fuktigheten som eventuelt skulle dannes inne i den vanntette posen.

Husk også å lade mobilen opp skikkelig før du drar ut på tur. En mobil som er tom for strøm er ikke mye til hjelp i en nødsituasjon.

Lagre et pårørende-nummer

Skulle det oppstå en nødsituasjon, kan mobilen bli avgjørende for om du blir reddet eller ikke. Og når du reddes av ambulansepersonellet, kan du gjøre både de og deg selv en tjeneste ved å ha et ICE-nummer eller flere lagret på telefonen. ICE står for In Case of Emergency, og skal være telefonnumre til de du vil skal kontaktes dersom du kommer i en nødsituasjon.

For å lagre et ICE-nummer oppretter du bare en ny kontakt i telefonens kontaktliste, og skriver ICE der du ellers ville skrevet navnet på kontakten. De aller fleste påsketurer pleier å være problemfrie, men det er utvilsomt lurt å være forberedt.
God tur!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder