MOBIL HVERDAG: Vi har testet og målt mobilt bredbånd landet rundt, og vinneren er klar. (Foto: Crestock)

MOBIL HVERDAG: Vi har testet og målt mobilt bredbånd landet rundt, og vinneren er klar. (Foto: Crestock)

Stor test av mobile bredbånd

Redaksjonen i nettstedet Amobil.no har testet mobile bredbånd fra Telenor, Netcom og Ice. De fant store forskjeller mellom de ulike operatørene.

  • Finn Jarle Kvalheim (tek.no)
  • Øystein W. Høie (tek.no)
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Stadig flere får øynene opp for mobilt bredbånd, der du bruker mobilnettet til å surfe. Det betyr at du har tilgang til internett så lenge du har dekning på mobilen - enten du sitter hjemme, i parken eller er ute i naturen.

Det fins mange grunner til at du kan ha behov for mobilt bredbånd. Noen steder tilbys ikke vanlig bredbånd via telefon- eller kabellinjer. Kanskje må du svare på e-post fra hytta, eller kanskje har du en jobb som gjør at du reiser mye.

Før var dette en tregere løsning enn tradisjonelt bredbånd, men oppgraderinger i mobilnettet har gjort at mobilt bredbånd nå kan konkurrere med både ADSL og fiber.

De fleste tettsteder er du dekket av 3G som gir nedlastningshastigheter på opp til 5 Mbit/s, mens du i noen storbyer er dekket av et 4G-nett som kan gi deg hele 30 Mbit/s hastighet. Ute i naturen kan hastigheten raskt synke til under 1 Mbit/s, men så er også mobilnettet det eneste alternativet du har.

Når du bestiller mobilt bredbånd fra mobiloperatøren din får du et eget SIM-kort for bredbånd, og et modem du kobler til datamaskinen. Noen datamaskiner har modemet innebygget. Så snart modemet er installert, er det bare å begynne å surfe.

Regningen for bruk kommer sammen med den vanlige mobilregningen din.

I dag finnes det tre selskaper som tilbyr landsdekkende mobilnett med bredbånd - Telenor, Netcom og Ice. I denne testen skal vi finne ut hvem av de som har det beste tilbudet.

BESTE MODEM: Ruteren fra Telenor er i dag den beste enheten som kan gi deg mobilt bredbånd. (Foto: Amobil.no)

Vi har sett på hvilken mobiloperatør som har det mest praktiske utstyret, hvor du får høyest hastighet og hvilken operatør som har de rimeligste prisene.

Beste modem: Telenor E5832S

For å koble datamaskinen til mobilnettet trenger du et modem. Dette legger operatørene stort sett ved i pakken for under hundrelappen når du bestiller mobilt bredbånd.

Tidligere har det vært vanlig å sette et modem inn i USB-inngangen på datamaskinen. I dag mener vi et trådløst modem er den aller beste løsningen. Det fungerer ikke bare sammen med datamaskinen, men også nettbrett og mobiltelefoner. Ikke minst kan flere maskiner være på samtidig, ettersom modemet er en såkalt ruter.

Vi har i vår test sett på

alle de syv modemene som tilbys av Netcom, Ice og Telenor. Av disse har Telenor det klart beste.

Modemet er levert av Huawei, og heter E5832S. Akkurat dette modemet koster 200 kroner i ekstra gebyr hos Telenor, men da får du fiffige ekstrafunksjoner som deling av filer mellom brukerne, samt en tydelig og god skjerm som viser batteristatus, dekning og hvor mange som er tilkoblet.

Merk at du også kan bruke mobiltelefonen din som modem. Det er imidlertid ikke like praktisk. Du må sørge for at mobilen til enhver tid er ladet og koblet til datamaskinen, og tilkoblingen kan bryte når du snakker med noen på telefonen.

Les hele testen:

Dette er Norges beste 3G-modem

Best dekning og hastighet: Telenor

I tillegg til godt utstyr, ønsker man å være sikker på at man er dekket av mobilnettet landet over, samt at nettet har en tilfredsstillende hastighet.

SVAKT: Telenor var alene om å ha dekning i store deler av Troms. Både på Fagernes og ... (Foto: Amobil.no)

... i Manndalen får vi full hastighet av Telenor. (Foto: Amobil.no)

Redaksjonen i Amobil har tatt til sammen

27 stikkprøver i alle fire landsdeler.

Målingene er utført i perioden 27. desember til 20. januar 2011, og er gjort både på dagtid og kveld for å fange variasjoner i løpet av døgnet. Klikk på linkene under for detaljer om de ulike punktene som ble målt:

Østlandet

Sørlandet

Troms

Trondheim

Vestlandet

Telenor kommer klart best ut på både hastighet og dekning i testen. Vi klarte kun å riste av oss Telenor-dekningen på ett sted av alle punktene vi testet, og hastighetene vi fikk var absolutt godkjent over hele linjen.

Både Ice og NetCom falt gjennom på vår testrute i Troms. Her fikk vi kun dekning to punkter med NetCom, og bare midt i Tromsø sentrum med Ice. Vi var dessuten ganske misfornøyde med hastighetene Ice leverte oss jevnt over.

NetCom fokuserer mye på hastighet for tiden, men 3G-nettet deres må se seg slått av Telenors. Den mye omtalte 4G-dekningen er derimot svært rask, men den fungerer kun for noen få personer i Norges største byer.

Les hele testen:

Dette er Norges raskeste mobile bredbånd

Beste abonnement

Det siste vi har vurdert i vår test er vilkårene og prisen på det mobile bredbåndet. Vi har sett på priser for de som bruker mobilt bredbånd daglig, de som bruker det i helgene og de som bruker det helt sporadisk. Her deler NetCom og Telenor pallen i vår test. Alle priser er inklusive ruter og alt du trenger for å komme deg på nett.

Bruk hele døgnet: Netcom

For storbrukere har NetCom med knapp margin det mest gunstig prisede abonnementet for storbrukere:

Netcom Hele Tiden.

2989 kroner i året må du betale for å være tilkoblet hele døgnet, og da har du også en stor datakvote på 6 GB til rådighet. Merk at om du bruker mer enn datakvoten strupes hastigheten på bredbåndet ditt til 0,2 Mbit/s, men det koster ikke noe ekstra.

Telenor har det dyreste abonnementet for storbrukere:

Telenor Dag & Natt.

Prisforskjellene er imidlertid ikke enorme. For storbrukeren er prishoppet på 200 kroner i løpet av ett år, og da får du en sikkerhetspakke og muligheter for noe høyere hastigheter på kjøpet. Vi synes derfor prisene til Telenor står godt i forhold til hva du får.

Fritidsbruk: Telenor

Om du ikke behøver å bruke internett døgnet rundt, tilbyr operatørene såkalte fritidsabonnementer for dette. Her får du en lavere datakvote, og begrensninger i når på døgnet du kan surfe.

Av disse abonnementene er Telenors tilbud

Telenor Kveld & Helg

klart best. Du betaler riktignok 2137 kroner i året, men du får en romslig datakvote på 6 GB, høy hastighet og sikkerhetspakke. NetComs alternativ er billigst, men skilter med lave hastigheter og lave bruksgrenser.

Sporadisk bruk

Laster du ned mindre enn en halv gigabyte i måneden, lønner det seg som regel ikke å ha et eget abonnement for mobilt bredbånd. Da bør du heller

bruke abonnementet du har i mobiltelefonen din.

Høyere hastigheter

Skal du bruke mobilt bredbånd i Oslo, Trondheim, Bergen eller Stavanger, kan du betale ekstra for å få tilgang Netcoms nye 4G-nett. Da vil du få hastigheter på opp til 30 Mbit/s, men det koster også fra 6400 kroner i året.

Les hele testen:

Disse mobiloperatørene gir deg mest for pengene

Best i test: Mobilt bredbånd fra Telenor

BEST I TEST: Telenor er et hestehode foran konkurrentene.

Som testen vår har vist, er Telenor et hestehode foran konkurrentene på de fleste områder. Den nye ruteren deres er den beste i testen. De har også best dekning og hastighet i våre stikkprøver.

Telenors abonnement er ikke de billigste. Til gjengjeld byr de på romslige datakvoter og og inneholder stort sett det du trenger. Konkurrentene tilbyr ofte pakker som ikke holder mål.

Noen forbehold

Det skal sies at dekningsdelen av testen vår er litt urettferdig overfor Ice, som hevder å dekke svært store deler av Norges landområder. Denne operatøren fokuserer mer på fjell og kystområder enn på tettbygde strøk, og dette er områder vi ikke har testet i.

På abonnementssiden har vi tatt med inneværende tilbud fra de ulike operatørene. Her endres bildet fort, og NetCom har ikke noe tilbud i dag - men hadde et svært godt tilbud før nyttår.

Det er derfor viktig å få med seg at denne testen i stor grad er et øyeblikksbilde av hvordan mobilt bredbånd fortonte seg i starten av 2011. Og akkurat da var altså Telenor det klart beste valget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder