Apples store oppdatering av iPhone-operativsystemet gir iPhone en helt ny look. (Foto: Apple)

Nå får alle «ny» iPhone

iPhone 4 kommer ikke til Norge før tidligst i slutten av juli, men allerede i dag kan du få en haug med nye funksjoner på iPhone-en din.

PC World Kirsti Østvang
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL
MacWorld | ComputerworldPC World | Computerworld

Mandag kveld lanserte Apple den neste store oppdateringen av operativsystemet på iPhone, iOS 4. Du vil få tilgang til over 100 nye funksjoner.

iOS 4-oppdateringen er tilgjengelig og fullt kompatibel med iPhone 3GS, iPhone 4 samt tredjegenerasjons iPod touch. iPhone 3G-brukere vil ha begrenset tilgang til funksjoner, og går glipp av blant annet multitasking. Brukere av førstegenerasjons iPhone vil ikke kunne installere oppdateringen i det hele tatt.

iOS 4 er gratis for alle. Oppdateringen kommer til iPad i løpet av høsten.

Her er de aller viktigste funksjonene. Lenger ned på siden finner du en guide til hvordan du installerer oppgraderingen på iPhonen din.

GUIDE:Slik oppgraderer du til iOS 4

Fleroppgavekjøring

Fleroppgavekjøring - multitasking - er kanskje den viktigste og mest omtalte nyheten i dagens oppdatering av det mobile operativsystemet iOS 4. Andre smartmobiler har hatt funksjonen i årevis, men først nå har Apple bestemt seg for at tiden er inne. iPhone har forsåvidt hatt fleroppgavekjøring frem til nå, men da kun med Apples egne programmer.

Med fleroppgavekjøring vil du for eksempel kunne høre på musikk i Spotify- eller Wimp-applikasjonen samtidig som du surfer i Safari-nettleseren, sjekker e-post eller legger til nye hendelser i kalenderen.

Opptil fire forskjellige prosesser kan kjøres samtidig og byttes mellom. Programmene vises i en egen fleroppgavekjøring-meny nederst på skjermen. Denne kommer du til ved å dobbeltklikke på hjem-knappen.

PS! Fleroppgavekjøring fungerer bare på iPhone 3GS og iPhone 4. iPhone 3G-brukere kan installere det nye operativsystemet, men vil ikke kunne multitaske. Ifølge Apple skyldes dette for dårlig maskinvare.

LES OGSÅ:Bedre GPS-navigering med iOS 4

Ryddigere med mapper

Få rask tilgang til dine favoritt-apps med spesialtilpassede mapper. Foto: IDG

En annen svært nyttig funksjon er muligheten for å organisere applikasjoner i mapper. Dette gir en ryddigere og mer oversiktlig Hjem-skjerm enn tidligere.

For å opprette en mappe holder du fingeren på en applikasjon til den begynner å riste, og så drar du og slipper den på en applikasjon du ønsker å ha i den samme mappen. Enklere blir det ikke. Du kan ha alle spill i en mappe, og alle fotoprogrammer i en annen.

iPhone oppretter automatisk mappenavn for deg, men du kan også redigere navnet selv. Med den nye mappefunksjonen kan du ka opptil 180 mapper med totalt 2160 programmer på din iPhone.

LES OGSÅ:iPhone 4 til Norge i juli

Bakgrunnsbilder på Hjem-skjermen

Du vil fort oppdage at brukergrensesnittet er noe annerledes i nye iOS 4. Dock-menyen nederst har fått et glass-aktig utseende, samtidig som statuslinjen øverst er blitt gjennomsiktig.

I tillegg er det nå mulig å legge et endret bakgrunnsbilde på både Lås-skjermen og Hjem-skjermen. Det er svært enkelt og fungerer med alle bilder.

Operativsystemet har også fått rotasjonslås, noe som betyr at du kan svitsje mellom landskapsmodus og portrettmodus uansett hvilket program du befinner deg i. Låsen finner du ved å dobbeltklikke på hjem-skjermen og dra dock-menyen til venstre. En gledelig nyhet for alle som går til sengs med iPhone.

LES OGSÅ:Apples annonseplattform for iPhone granskes

Felles e-postkasse

En annen etterlengtet nyhet i iOS 4 er felles e-postkasse. Heretter slipper man å åpne hver enkelt av sine e-postkasser separat - en tidkrevende omvei for stadig flere av oss som har mange e-postadresser.

Kamera-zoom og bildeorganisering

iPhone 4 kommer med et langt bedre kamera enn tidligere modeller, men allerede i dag kan du få ny kamera-funksjonalitet på din iPhone. Kjekt for deg som ikke har tenkt til å kjøpe ny telefon med det første.

Kameraet har nå 5x digital kamera-zoom - svært etterlengtet av oss som tar mye bilder med iPhone. Videokameraet har dessuten fått autofokus som fungerer samtidig som kameraet er i bruk.
Samtidig har organisering av bilder blitt litt enklere, og nå kan du sortere bilder etter både ansikter og steder.

iBooks

Apple har også forbedret mulighetene til å bruke iPhone som e-bokleser. Det nye iBooks-programmet kan lastes ned fra App Store, og kan akkurat som Amazons Kindle-leser synkronisere bokmerker mellom flere lese-enheter.

Du kan lese litt i en bok på iPhone, litt på din iPad og litt på din iMac, hvis du vil - uten å miste oversikten.

E-bøkene kan kjøpes rett i iBooks-programmet, men dessverre er ikke utvalget spesielt stort for norske brukere ennå. Applikasjonen støtter imidlertid pdf-filer, så du kan i stedet laste opp bøker på denne måten. Det gjør du via iTunes-programmet.

LES OGSÅ:Lei iPhone? Derfor bør du heller gå for Android

Slik oppgraderer du
Oppgraderingsprosessen er ganske enkel, men det er et par ting du bør huske på.

Last ned nyeste iTunes
Før du oppgraderer til iOS 4 må du sørge for at du har lastet ned iTunes 9.2. Mac-brukere kan gjøre dette via Eple-menyen > Programvareoppdatering, og Windows-brukere kan gå til iTunes > Hjelp > Søk etter oppdateringer.

Det neste du bør gjøre er å sjekke at alle iPhone-applikasjonene dine er oppdatert til nyeste versjon. De fleste programmene vil trolig fungere helt fint i det nye operativsystemet, men en rekke applikasjoner støtter allerede de nye funksjonene i iOS 4. Gå til iTunes, velg Programmer og Søk etter oppdateringer.

Ta backup!
Oppgradering av iPhone-operativsystemet innebærer sletting og gjenopprettning av innholdet på telefonen din. For å være helt sikker på at du ikke mister verdifull informasjon under oppgraderingsprosessen kan det være lurt å ta en sikkerhetskopi.

Gå til iTunes, høyreklikk på din iPhone og velg Sikkerhetskopier.

Ta gjerne en ekstra kopi av iPhone-programmene. Høyreklikk på iPhone i iTunes og velg Overfør kjøp. I denne prosessen overføres også musikk og podcaster du har lastet ned via iTunes Store.

Selve oppgraderingen
Nå som du har tatt alle forholdsregler, skal alt være klart for den viktigste delen: oppgraderingen.

Velg din iPhone i iTunes. Klikk på knappen Søk etter oppdateringer. Og så er du i gang! Oppgraderingen vil ta litt tid, så sørg for at du er tilkoblet strømnettet om du sitter med en bærbar datamaskin.

Når du er ferdig, kan det være lurt å dobbeltsjekke om oppgraderingen har gått smertefritt og at både programmene og dataene dine fortsatt er på plass. Noe det kan være lurt å dobbeltsjekke er Mail og Kalender. Går du inn i Safari, vil du se at du er inne på samme nettside som du besøkte før oppgraderingen.

Øvrig

Oppdateringen kommer med flere andre godbiter.

Blant annet er det nå mulig å opprette musikk-spillelister rett på mobiltelefonen. Du kan gi bort iPhone-programmer til andre via en ny gave-funksjon, og SMS-applikasjonen har endelig støtte for telling av tegn mens du skriver. Stavekontroll fungerer for øvrig nå både i e-post, notater og andre programmer. Safari husker dessuten søkeforslagene dine.

I tillegg får iPhone nå bedre Bluetooth-støtte. For eksempel kan man endelig få bruke eksternt tastatur som kommuniserer trådløst med iPhone-en via Bluetooth.

For bedrifts-brukere kan vi nevne at man kan ha flere Microsoft Exchange-kontoer på én iPhone. Sikkerheten er økt med blant med kryptering av både e-postmelding og e-postvedlegg.

Les om enda flere nyheter i iOS 4 på Macworld.no!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder