Sony Xperia X Performance gjør det meste riktig. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Test av Sony Xperia X Performance: Endelig en Xperia X som lever opp til forventningene

En er for dårlig og en er for dyr, men Xperia X Performance er akkurat passe.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Sony Xperia X Performance er produsentens nye flaggskip. Performance-navnet spiller på at dette er utgaven som skal være forsynt med alt, inkludert en skikkelig kraftig motor under panseret. Det er også den eneste av de nye Sony-modellene som er vanntett.

Overgangen fra Xperia Z- til Xperia X-serien har på ingen måte vært udramatisk.

Den mellomste modellen, Xperia X, kom først, og var fin å bruke, men til en altfor høy pris. Da budsjettutgaven Xperia XA dukket opp med en svært spesiell design ble forhåpningene raskt knust.

Den var ikke noe god å bruke, og oppførte seg tregt og vanskelig.

Dermed er det med et slags lettelsens sukk vi kan konstatere at Sony fortsatt vet hvordan et godt flaggskip skal være i 2016; Sony Xperia X Performance er dyr, men ikke for dyr.

Den er også vanntett, lynrask og jevnt over veldig god å bruke.

Skjermen har ikke 4K-oppløsning som i Xperia Z5 Premium, men med god lysstyrke og full-HD-oppløsning er det fortsatt snakk om en god skjerm å bruke. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Trygt og fint utseende

Når andre mobilprodusenter fokuserer stadig mer på design som bryter med den gode gamle rektangelformen, er det litt skuffende at designen ikke skiller seg mer ut enn den gjør. Men det er tross alt en pen telefon dette, med børstet aluminium på baksiden og skjerm som buler bitte litt ut av rammen.

Det er svært synlig at vi både snakker om et Sony-produkt og om en Xperia. Japanerne har hatt en tendens til å gå for diskré og stilrene design over de mest bråkete alternativene. Samtidig er det en design som gjør det lett å gå forbi Xperia X Performance i butikken, hvis du ikke ser etter akkurat den.

Telefonen har en fem tommer stor full-HD-skjerm av det ålreite slaget, og en størrelse som gjør at den skulle passe fint i de fleste hender. Hvorfor Sony insisterer på å ha volumknappene nederst på høyre kant er det fortsatt litt vanskelig å begripe, men heldigvis er det ikke disse knappene vi trenger aller mest.

Vil du ha oversikt over de beste mobilene på markedet? Sjekk ut mobiltopplisten på Tek.no

Micro-USB er fortsatt tilkoblingen Sony kjører på sine telefoner. Foreløpig er markedet delt mellom den gamle standarden, og nye USB type-C. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Heftige spesifikasjoner

Her er det voldsomt kraftig innmat, som gjør at telefonen skulle ta de fleste utfordringer du gir den på strak arm. Det er også tilstrekkelig med lagringsplass, med i overkant av 20 gigabyte tilgjengelig. Skulle du slippe opp for plass er det enkelt å sette inn minnekort. Telefonen har også fine ryddemekanismer for lagringsplassen og appene. Denne jobber i bakgrunnen, uten å gi deg varsler underveis.

Forholdsvis god batteritid ender også opp som ett av inntrykkene vi tar med oss fra Xperia X Performance. Og som telefon er den også fin å ha med å gjøre, med god lyd under samtaler og bra meldingsfunksjonalitet. Swiftkey-tastaturet som følger med kan jeg personlig styre min begeistring for, men mange liker det. Uansett er det fort gjort å bytte ut med noe annet.

Sony har en eiendommelig måte å fordele knapper utover telefonene sine på. Heldigvis trenger vi ikke volumtastene så ofte, for de er litt vanskelige å nå under samtale. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Ikke det beste kameraet

Til tross for å være en av verdens viktigste produsenter av kamerabrikker har ikke Sony alltid vært så flinke til å få ut maksimalt av sine egne kameratelefoner. Og det er her vi kommer til X Performances lille akilleshæl.

Den er liten fordi vi vanskelig kan si at Xperia X Performance tar dårlige bilder. Det vi får ut av kameraet her er greit nok, men samtidig har Samsung, Huawei og LG flyttet litt på forventningene for 2016.

Les Tek.nos samletest: Denne mobilen har det aller beste kameraet

Xperia X Performance har små avrundinger både i glasset foran, og i metallet bak. Dermed er den både pen å se til, og god å holde i. Foto: Finn Jarle Kvalheim , tek.no

Xperia X-serien har såkalt prediktiv autofokus, altså at kameraet skal vite hvor objektet er i neste øyeblikk, ikke bare være i stand til å følge det. Denne funksjonen er mer til irritasjon enn nytte under vanlig fotografering, og ble fort skrudd av på vår enhet.

Alt i alt tar Xperia X Performance gode bilder i de fleste sammenhenger, men hvis det allerviktigste for deg i en smarttelefon er kameraet finnes det enda kvassere modeller på markedet.

Les også: Her ser du bildene vi tok med Sony Xperia X Performance

Sony Xperia X Performance fortjener Tek.nos anbefalt-stempel. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Alternativer

Som totalpakke er Xperia X Performance meget god. Den er veldesignet, om enn kanskje litt traust. Den er vanntett og den har ytelse i bøtter og spann. Med ålreit batteritid oppå det hele, og en pris på 6 500 kroner, er dette en telefon som krysser av de riktige stedene for en toppmodell. Vi skulle veldig gjerne sett at også kameraet var bedre, men vil du ha et bedre kamera i en mobil som fortsatt er vanntett, har du faktisk bare Samsungs Galaxy S7 å se til. Rimeligste utgave av den er faktisk et par hundrelapper billigere enn Xperia X Performance i disse dager.

Hvis vanntett ikke er så viktig åpner det seg straks flere muligheter. Ett alternativ heter Huawei P9, og den kinesiske toppmodellen starter hele 1 500 kroner rimeligere enn Sonys. Her får du flott byggekvalitet, og et virkelig godt mobilkamera. Merk at kameraet har fått en programvareoppdatering og blitt vesentlig bedre siden vår test av telefonen. Se bilder tatt med alle de aktuelle modellene i vår samletest.

Ser vi til LG og deres G5 snakker vi om en helsprø toppmodell med utskiftbare moduler i bunnen som kan gi ny eller annerledes funksjonalitet. Telefonen har dessuten både vidvinkelkamera og vanlig kamera, sånn i tilfelle du støtt sliter med å få med hele utsikten i bildene dine.

Hvis du er på jakt etter en telefon som tåler norsk vær, men ikke koster all verden får du utrolig bra ytelse til prisen i enkelte av Motorolas modeller. Her er det spesielt Moto G-serien og Moto X Play som er aktuelle varianter.

Les også: Hele testen av Sony Xperia X Performance

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder