SOSIALT: Smarte telefoner åpner for livlig interaksjon mellom mennesker. Foto: Skjermdump.

Slik kan du se hvem vennene dine «snapchatter» med

...og nå kan bildene gjøres tilgjengelig i 24 timer

(VG) Ikke alle Snapchat-brukere er klar over at vennene kan se hvem man chatter mest med.

  • Gustav Knutsen Torvik

Bildedelingstjenesten Snapchat ble først kjent for muligheten til å sende bilder mellom mobiltelefoner som mottakeren bare kunne se i få sekunder.

Hvis mottakeren tar et skjermbilde for å lagre bildemeldingen, får du som avsender beskjed om dette.

Du kan også få innblikk i hvem vennene dine chatter mest med.

Slik sjekker du

I oversikten over vennene dine kan du trykke på vennen du ønsker å finne ut mer om. Du får frem en oversikt over tre av vedkomnes «bestevenner», og dette er de brukerne vennen din chatter mest med.

Dette kan jo være litt problematisk om du har en kontakt du ikke ønsker at andre skal vite om at du sender hyppige meldinger til.

- Bryter med Snapchat-prinsippet

EKSPONERT: Ved siden av stjernene kommer brukernavnene som vennen din chatter mest med opp. Foto: Skjermdump

Snapchat er et medium for lettvint, morsom og uhøytidelig øyeblikkskommunikasjon, ifølge førsteamanuensis Hendrik Storstein Spilker ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap på NTNU.

- Det at man kan se hvem vennene chatter mest med kan være problematisk og bryter slik jeg oppfatter det med prinsippet Snapchat har bygget sin popularitet på, utdyper han.

Dette kan bli problematisk i flere situasjoner der man ønsker at kommunikasjonen skal være hemmelig.

ADVARER: Førsteamanuensis Hendrik Storstein Spilker ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap på NTNU, ber folk være forsiktige på Snapchat.

- Du kan tenke deg en ekskjæreste som får innblikk i hvem du chatter mest med nå, - eller en journalist som får avslørt en kilde, sier Spilker.

Google skal ifølge Spilker ha forsøkt noe lignende for en stund tilbake gjennom en «Buzz»-tjeneste, der opplysninger om hvilke gmail-kontakter man brukte oftest ble tilgjengelig for andre. Dette ble reversert etter store protester.

- Kan du gi noen råd til snapchatterne?

- Vær forsiktig både med hva du legger ut og hvem du gir det til. Selv om du får beskjed om at det eksempelvis er tatt et skjermbilde, kan det jo være for sent i dette øyeblikket, sier Spilker.

Har du noe å skjule, eller har du blitt avslørt?Tips oss

MEDIEVITER: Ida Aalen er forfatter og er rådgiver i NetLife Research. Foto: Øyvind Bjørkum

Rådgiver i NetLife Research, Ida Aalen, har skrevet boken «En kort bok om sosiale medier».

Hun blir overrasket når VG gjør henne oppmerksom på at man kan se hvilke snapchat-venner som chatter med hvem.

- Hva tenker du om at de man chatter mest med blir eksponert for andre venner?

- Jeg har ikke annet råd enn at man bør være klar over det. Det kan jo også lurt å bruke et kallenavn, men kallenavn er jo ofte kjent i venneflokken, sier Aalen.

Hun forteller at folk ofte oppfatter Snapchat som mer privat enn hva det faktisk er. Hun sier også at det ikke er usannsynlig at det kan oppstå konflikter når eksempelvis partnerens chattevenner kommer til syne.

- Kallenavn hjelper jo bare litt. Felles venner vet jo hvem «crazyboy83» er, sier Aalen.

En metode for å fjerne folk fra denne listen er å chatte mye mer med andre personer. Da kan man etter en stund se at listen forandrer seg.

VGs egen ekspert på sosiale medier, Øyvind Solstad, mener at innsynet i andres kommunikasjon også kan ha positive effekter, slik at man finner sine venner i appen.

- I og med at Snapchat bruker nicks (kallenavn, red.anm.) - og heller ikke kan koble seg opp mot Facebook, men adresseboken din, så er det en fin funksjon at du kan se hvem andre venner snakker med, sier Solstad.

Han sier samtidig at det kan være et problem om du snakker mye med noen du ikke vil at andre skal vite om, selv om det ikke er sikkert at informasjonen faktisk gjenspeiler noe viktig, sier Solstad.

Ditt siste døgn

Nå kommer også muligheten til å vise meldinger i 24 timer.

Med den nye funksjonen kan du legge flere elementer, som video og bilder, etter hverandre slik at det blir en historie i Snapchat Stories.

Solstad er begeistret over den nye muligheten.

- Snapchat Stories er smart, fordi det gir brukerne flere grunner til å åpne appen oftere. Nå kan du lage «reisebrev» som flere enn en venn kan se på, forteller Solstad.

I motsetning til de andre sosiale tjenestene der du kan dele bilder, som Instagram, Facebook og Twitter, er det bare «nå» som gjelder på Snapchat. Du kan ikke behandle bildene, og du kan ikke sende avgårde bilder du har tatt før. Det er bare det du ser akkurat nå du kan sende, utdyper Solstad.

Elementene blir lagt etter hverandre kronologisk og du kan velge om du vil dele «ditt siste døgn» med hele verden, eller holde din historie blant dine venner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder