Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Test av iPad Air: iPad Air er slik en iPad skal være

Apples nye iPad Air har høy jeg-vil-ha-faktor. Men helt perfekt er den ikke.

  • Kurt Lekanger (tek.no)
  • Espen Irwing Swang (tek.no)

Artikkelen er over seks år gammel

Tek.no - Tester, guider, teknologi

iPad Air er en kraftpakke av et nettbrett, slanket så kraftig at du kan holde det i én hånd mye lenger, før du får kramper i hånden og smerter i skuldre og nakke.

Samtidig er skjermen like stor som før, batteritiden like god og ytelsene kraftig forbedret.

Nettbrettet skal ifølge Apple være dobbelt så rask både på prosessorytelse og grafikkytelse sammenlignet med fjerde generasjon, som kom for omtrent ett år siden. Det samme ble sagt da fjerde generasjon avløste den tredje.

Testprogrammer viser at Apple kan ha ordene sine i behold, men samtidig viser vår test at du i praksis ikke merker særlig mye til at iPad-en er raskere med dagens programvare. Ikke misforstå oss - femte generasjon iPad er et svært raskt nettbrett - ett av de desidert raskeste på markedet.

Bra flyt

Menyer, nettleser og apper flyter imponerende godt - og det er sjelden vi ser antydning til det minste rykk eller napp noe sted. Men de fleste av dagens apper er ikke optimalisert for den nye A7X-brikken som sitter i nettbrettet. Selv de spillene vi prøvde med den mest avanserte grafikken oppførte seg ganske likt på tredje og fjerde generasjon iPad.

En kraftigere prosessor kombinert med et 64-bit operativsystem, vil gjøre det mulig for apputviklere å lage apper som krever enda mer av maskinvaren. Hos Apple fikk vi for eksempel demonstrert hvordan brettet kan kjøre avanserte AutoCAD-modeller helt uten rykk og napp.

Fantastisk skjerm

Da iPad 2 ble lansert tok den innersvingen på konkurrentene ved å være både raskere og tynnere. De to neste iPad-modellene var faktisk litt tykkere og litt tyngre enn iPad 2. Men iPad Air er tynnere enn noen av sine forgjengere. Med en tykkelse på 7,5 millimeter er den like tynn som iPad mini, og volumet er 24 prosent mindre enn på forgjengeren.

Retina-skjermen på iPad Air har imponerende skarphet, takket være en oppløsning på hele 2048 x 1536 punkter. Den gir godt med lys, og fungerer på et vis også i sollys. Glasset er svært blankt, og kan gi litt mye refleksjoner om du ser film med mørke partier, eller bruker brettet utendørs.

Ellers har vi bare godord å komme med når det gjelder skjermen. Den reagerer raskt, og er en drøm å jobbe med.

Brettet støtter 4G og gir lynrask filoverføring. Du merker det mindre ved vanlig surfing. (Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no)

Enkelt å bruke

Brukergrensesnittet er det samme som på de andre iPad-modellene, og nettbrettet kommer med iOS 7.0 når du kjøper det.

iOS 7.0 er svært enkelt å bruke, men mangler mulighetene du finner på Android-nettbrett til å tilpasse startskjermen med for eksempel «widgeter» som gir deg informasjon uten at du må inn i en app. Mange foretrekker enkelheten til iOS, mens andre heller vil ha større frihet til å tilpasse brukergrensesnittet etter eget behov.

Les vår guide til iOS 7 her »

Oppdateringen fra fjerdegenerasjon iPad til iPad Air er den største endringen vi har sett fra en iPad-modell til den neste. Vesentlig lavere vekt, smalere ramme og tynnere chassis er i seg selv nok til at vi applauderer nykommeren. Når den i tillegg er blitt dobbelt så rask, har en god office- og underholdningspakke og har fått et fremtidsrettet 64-bit operativsystem, kan vi konkludere med at dette brettet er et av de aller beste nettbrettene på markedet.

iPad mini, toil høyre, har samme design som nye iPad Air. De er begge 7,5 millimeter tykke. (Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no)

Bør du bytte?

Har du fjerde generasjon iPad, er det neppe noen grunn til å bytte til iPad Air. I bruk vil du ikke merke stor forskjell, ut over at brettet er blitt mye lettere å holde i.

Har du en iPad 2 kan det være verdt å oppdatere hvis du synes iPad 2 er for treg til noen av de appene du kjører, eller hvis du har lyst på en skjerm med ekstremt god oppløsning. Hovedkameraet er også bedre enn i iPad 2.

iPad Air på ryggen til 4.generasjon iPad. Volumet er redusert med 24 prosent. (Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no)

Alternativer

Ett av de største minusene med iPad, er imidlertid prisen. Det koster å være kar, og det er ingen tvil om at brett som Sony Xperia Tablet Z eller Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition gir deg mer for pengene. Med et Android-nettbrett har du også større frihet til å tilpasse nettbrettet som du vil.

På den annen side vil mange foretrekke enkelheten til iPad, samtidig som det ikke er til å komme bort fra at utvalget med nettbrett-tilpassede apper fortsatt er mye bedre på Apples App Store enn på Google Play, som fremdeles har best utvalg i mobil-apper. Apples femte generasjon iPad er uten tvil ett av de absolutt beste nettbrettene på markedet akkurat nå.

Byggekvaliteten er også hakket bedre enn Sony Xperia Tablet Z, som er det nettbrettet som kanskje er det nærmeste alternativet fra Android-verdenen. Men iPad Air er ikke vanntett, slik Xperia Tablet Z er.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 kommer også med en ganske praktisk S-penn og mange morsomme og nyttige funksjoner du ikke finner på andre nettbrett.

For deg som vil ha noe mindre:

Les testen av topptelefonen iPhone 5s på Amobil.no »

Vil du vite mer?

Les hele testen av iPad Air på Amobil.no »

Mer om

  1. Mobiltelefoni

Flere artikler

  1. Test av Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition: Det aller beste Android-brettet

  2. Her er de ti beste nettbrettene

  3. Test av Galaxy Tab 3 8: Billig og bra fra Samsung

  4. Test av nettbrettet Toshiba Excite Pro: Superoppløsning og kraftig Tegra 4-prosessor

  5. Pluss content

    Stor guide: Velg rett nettbrett

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder