Stortest av speilreflekskameraer

Her er fem knallgode speilreflekskamera for deg som vil ha det lille ekstra

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
Les mer hos Lyd & Bilde

Bladet Lyd & Bilde har testet fem av de mest aktuelle speilreflekskameraene på markedet.

Sluttresultatet er høyst uvanlig for en test av denne typen: Etter at finregningen var unnagjort, endte alle fem kameraene opp med terningkast fem.

Et av kameraene er riktignok utpekt som testvinner - men det er med hårfin margin.

- De fem kameraene er ganske forskjellige, men de har en ting felles: høy billedkvalitet, oppsummerer redaktør Lasse Svendsen i Lyd & Bilde.

I flere år etter at digitalkameraene tok over markedet, kostet speilrefleksvariantene så mye at de var uaktuelle for de fleste. Derfor ble det gjerne kompaktkameraer under treet - også for dem som egentlig ønsket seg litt mer avanserte modeller.

Nå er prisene for speilrefleks i ferd med å dale ned i skjul.

De fem kameraene i denne testen har alle veiledende pris under 9000 kroner. Og sjekker du prisen i flere butikker, får du dem antagelig enda billigere.

- Så mye kvalitet for så lite penger har man aldri fått i noe speilreflekskamera før, sier Svendsen.

Ulempen med et speilreflekskamera i forhold til et kompaktkamera er at det er større, tyngre og mer klumpete.

Men fordelene er mange: Et speilreflekskamera er kjappere i avtrekkeren enn de fleste kompaktkameraer. Dermed er det bedre egnet til actionbilder. Du kan skifte ut objektivet. Du kan for eksempel kjøpe et kraftig teleobjektiv eller vidvinkel senere. Og fremfor alt blir billedkvaliteten mye bedre. Optikken på et speilreflekskamera har vanligvis høyere kvalitet enn på et kompaktkamera.

ORDFORVIRRET?Sjekk VGs foto-ordliste!

Nøyaktig hvor gode bildene blir, avhenger av objektivet. I denne testen er alle kameraene utstyrt med nokså like objektiver - med en «hverdags»-zoomlinse som duger til det meste av vanlig fotografering.

Foto: John Nordahl

Samsung GX-10- BEST I TEST
ca. 7000 kr.
Testens største, tyngste (nesten 800 gram!) og mest avanserte kamera var lenge også det dyreste - men et solid prisdump har gjort det langt mer attraktivt. Kamerahuset er forseglet med gummipakninger så det tåler en sprut og en trøkk.

Kameraet er en drøm å betjene. Selv avanserte manuelle innstillinger gjøres lekende lett med betjeningshjulene. Billedkvaliteten er bra, med noen ørsmå minuspoeng for litt fargestikk her og der og feileksponering på bilder med mye kontrast.

Foto: John Nordahl

Olympus E-410
ca. 5000 kr.
Testens letteste kamera (435 gram) er svært enkelt i bruk. Du kan bruke skjermen på kameraet som søker når du tar bilder (det er ikke vanlig på speilrefleks). Testens beste optikk gir meget gode bilder.

Kameraet mangler noen av de mest avanserte innstillingsmulighetene. Men er du ute etter en lett avløser til kompaktkameraet, er dette et godt valg. Legger du noen ekstra hundrelapper på bordet og kjøper storebror E-510, får du også billedstabilisator.

Foto: John Nordahl

Pentax K100D
ca. 6000 kr.
Pentax-kameraet er en prisgunstig pakke som er stappet med funksjoner. Objektivet ser likt ut - og oppfører seg likt - som objektivet på det Pentax-baserte Samsung-kameraet. Mange andre funksjoner er også like.

Mens de andre kameraene i testen har 10 megapiksler, har Pentax bare 6. Man skulle tro at det ga dårligere bilder, men forskjellen er knapt synlig selv på forstørrelser. De små minuspoengene er omtrent de samme som hos Samsung.

Foto: John Nordahl

Nikon D40x
ca. 6800 kr.
Har du knappevegring, er dette kameraet for deg. Det er usedvanlig enkelt å ta bilder med, også for deg som ikke har foto som hobby. Er du viderekommen fotograf, vil du kanskje savne noen av de avanserte funksjonene fra de andre kameraene. Bildene blir bra, selv om feinschmeckerne vil legge merke til at den automatiske hvitbalansen bommer av og til.

Nikons kamera finnes i to versjoner. Dette er den dyreste. Det finnes også en variant med færre megapiksler og noe svakere spesifikasjoner.

Foto: John Nordahl

Canon EOS 400D
ca. 8700 kr.
Canon EOS 400D satte en ny standard for rimelige speilreflekskameraer da det kom for et år siden. Av de fem kameraene i testen er dette det som bærer mest preg av å være laget «av fotografer for fotografer»: Viktige justeringer som lysfølsomhet, hvitbalanse, fokusvalg og lysmåling kan enkelt gjøres med hver sin tilpassede knapp.

Objektivet som er brukt i denne testen gir litt dårlig skarphet i hjørnene hvis du bruker vidvinkel. For øvrig tar kameraet meget gode bilder.

NB: Særlig på dette Canon-kameraet er det mye å spare på å lete etter lavere priser enn veiledende pris, som vi har oppgitt. Du kan få det til pakkepriser på ned til 5500 kroner.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder