Kredittkortsvindel florerer på nettet

TEKNOLOGI

(VG Nett) Har du fått spørsmål om å bekrefte kredittkortet ved å klikke på et vedlegg?

Publisert: Oppdatert: 20.11.03 11:55

Hint: Ikke gjør det!

En ny bølge av spesielt ondsinnede virus er på vei. Virusene kombinerer den raske spredningen som har kjennetegnet tidligere epidemier, med svindel via kredittkort.

Viruset sprer seg ved åpning av vedlegget til en infisert epost. Vedlegget utgir seg for å være en måte å bekrefte ditt kredittkort hos betalingstjenesten PayPal, men all informasjon du oppgir går til et ukjent sted.

Etter å ha lurt fra det viktig informasjon, sprer viruset seg til alle dine kontakter på adresselistene.

Eposten som sendes ut ser svært ekte ut, med PayPals logo og forfalsket avsendernavn. Ironisk nok oppfordres ofrene til å ikke sende informasjon på epost fordi det er usikkert, men instruerer dem til å klikke på det farlige vedlegget.

Sprer seg

Flere slike forsøk på å svindle til seg kredittkortnumre har dukket opp i det siste. Felles for alle svindelforsøkene er mangelen på informasjon til kunden. Siden svindlerne ikke vet hvem de sender til, eller om du i det hele tatt er kunde, får du ingen informasjon om kundeforholdet.

Banker vil ikke be om informasjon av en bankkunde på denne måten, men heller bringe kunden til en sikker nettside som er lett å kjenne igjen som bankens ekte side.

Heller ikke her er du trygg mot nettsvindel. Før du klikker på linkene bør du sjekke at de virkelig går til bankens virkelige nettside, og ikke en kopi. Den vanligste måten å lure folk på denne måten er å sette inn nettstedets ekte nettadresse som et brukernavn i linken. Dermed tror mange at de er på riktig nettside, mens de i virkeligheten er på en helt annen nettside.

Her kan du lese mer om