HOT: Tjenester som Qik, som lar deg sende video direkte til nettet, skal bli store i 2009. (Faksimile fra qik.com)

- Nettsidene som setter spor i 2009

Facebook eide 2008. Disse nettstedene vil trolig eie 2009.

 • Ole Petter Baugerød Stokke (Computerworld)

Artikkelen er over 11 år gammel

Forside | Computerworld

Amerikanske Computerworld har tatt en titt i glasskula, samt spurt leserne om råd, for å finne ut hvilke nettsteder som vil regjere det nye året. Vi har også tatt med noen av våre egne favoritter.

Her er tjenestene som kan sette sine spor i 2009.

Diskutér:Hva er dine favorittnettsteder?

Qik
Webkameraer har kanskje ikke tatt slik av som mange trodde det ville på 90-tallet, men ideen om å sende levende bilder i sanntid gjennom nettet er fortsatt god.

Tjenesten Qik tar det hele et steg videre. Nå kan du bruke din mobiltelefon som webkamera. Ved å installere den nødvendige programvaren kan du ta opp video med mobilens kamera, som sendes ut på Qik i sanntid, samtidig som den også tas opp slik at du kan se på den senere. Det er derfor ikke bare en tjeneste for å snakke med bestemor i Drøbak, men kan også brukes til å ta opp mer Youtube-liknende videoer. En mengde telefoner støttes, men for Iphone-brukerne kreves det en "hacket" telefon for å få installert det du trenger.

En annen ting som kan sette en stopper for moroa er selvfølgelig heftige 3G-regninger, for de som ikke har tilgang på Wifi eller har ubegrenset bruk.

Når vi sjekker siden, kan vi blant annet se et amerikansk ektepar kjøre til jobb. Kona leser en bok høyt, mens mannen prøver å følge med på veien samtidig som han styrer kameraet. I sanntid. For spesielt interesserte.

Les også:Disse mobilene vil regjere i 2009

Blip.fmBlip.fm er Twitter, bare med mening. Og med kvitring man faktisk kan høre.

Det hele fortoner seg som en fest hvor alle har med seg plater. Du kan søke gjennom sidens enorme arkiv etter låten du vil at andre skal høre, velge den om du finner den og skrive en liten melding. Dermed går låten inn i kvitrestrømmen sammen med det dine venner ambefaler. Så kan du trykke på andres anbefalinger, lytte og nyte. Det hele kan rett og slett fungere som en glimrende nettradio.

Sprett en øl, og du befinner deg på et av de beste vorspielene du har opplevd på lenge.

Hi5
Man har lett for å rynke på nesen når man hører om nye nettsamfunn, nå som Facebook virkelig har tatt kvelertak på konkurrentene.

Men mange mener at Hi5 kan bli en stor hit i 2009. Hi5 er det tredje største nettsamfunnet i verden, og har 60 millioner besøkende hver måned.

Nettsamfunnet har i tillegg til vanlige saker og ting vi kjenner fra Facebook, noen heller unike funksjoner. For eksempel har man musikk- og videofunksjoner, og det kan være verdt å prøve for de som har blitt lei av Facebooks irriterende applikasjonsinvitasjoner og dulte-kriger.

Les også:Her er fremtidens dingsebomser

Loopt
Ok, så har ikke slike applikasjoner slått særlig an i Norge ennå, men kanskje 2009 kan være året hvor det skjer. Nok av folk har i alle fall fått seg mobiltelefoner med gps.

Loopt er nok et program for Iphone, G1 og Blackberry som lar deg se vennene dine på et kart, samt hva de driver med. Loopt kan også finne ut hva slags tilbud som finnes rundt deg, og du kan foreslå aktiviteter for de som er rundt deg.

Slike tjenester forutsetter at man har en hel haug med venner som driver rundt på jakt etter ting å gjøre, samt at de har en avansert mobiltelefon i lommen. Det hjelper også at de ikke har noia for overvåkning. Har du slike venner, sett i gang!

Power.com
Sjekke epost, sjekke Facebook, sjekke Twitter, sjekke Myspace, sjekke MSN.

Glem det, og prøv heller Power. Her får du kraften til å bruke en rekke tjenester fra samme brukergrensesnitt. Siden skal etter sigende ha fem millioner brukere, men er ikke særlig kjent. Ikke ennå, i alle fall.

Tjenesten lar deg, i tillegg til å kommunisere på nettsamfunn som Facebook (funksjonaliteten skal være der, selv om vi hadde problemer å få den til å fungere) og Myspace, også bruke MSN-chatting og radiofunksjoner. Den kan i det hele tatt gjøre 2009 til et mer oversiktelig år.

Les også:Facebook overvurdert - Multiply undervurdert

Last.fm
Alle snakker om Spotify, men ikke alle har fått seg en brukerkonto. Og noen liker også å ha en litt mer radioaktig opplevelse og oppdage ny musikk.

I så måte bør du ta med deg Last.fm inn i det nye året. Dette er ikke noe nytt, og sikkert ikke det "hotteste" heller, men en fantastisk tjeneste. Skriv inn en artist du liker, og du får timesvis med musikk som likner. Inkludert artisten du skrev inn, såklart.

Arbeidsdagen blir ikke helt den samme uten. Lag en snarvei til tjenesten med Chrome på skrivebordet ditt, ha den gående i bakgrunnen og sett på deg hodetelefonene.

Se resten av nettsidene her:Sidene som setter spor i 2009

Mer om

 1. Data

Flere artikler

 1. iTunes blir «Facebook» for musikk

 2. Ukens smarte mobiltriks

 3. Ukens mobiltriks: Unngå kjemperegning

 4. Test av Spotify-konkurrenten

 5. - Twitter på vei ned

Fra andre aviser

 1. 2009 blir mobilåret

  Bergens Tidende
 2. Mobilslaveri

  Fædrelandsvennen
 3. Mobilslaveri

  Aftenposten
 4. Alltid på

  Bergens Tidende
 5. Slik avsløres du på Facebook

  Bergens Tidende
 6. Nå kan du ringe fra luften

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder