I del 27 av mobilskolen lærer du hvordan du tar sikkerhetskopi av kontaklisten og annet i mobilen din. (Foto: Illustrasjon)

Mobilskolen del 27: Slik tar du backup av mobilen

Har du tenkt på hvor stor del av livet ditt som ligger på mobilen?

  • Marius Valle (amobil.no)
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL
Tek.no - Tester, guider, teknologiGuider

Om du noen gang har mistet en mobiltelefon har du kanskje også opplevd hvor frustrerende det er å miste alle telefonnumre, bilder og annet du har på mobilen - spesielt om du ikke har tatt sikkerhetskopi.

At det er viktig å ta sikkerhetskopi er et mantra i dataverdenen. Det burde det også være i mobilverdenen. Mange av oss har nemlig halve livet på telefonen, og sjansen for at du mister mobilen er større enn sjansen for å miste PC-en. I denne delen av Mobilskolen skal vi vise deg hvordan du kan sikre innholdet i mobilen din.

Å sikkerhetskopiere innholdet på mobilen din er faktisk en rimelig enkel affære. De aller fleste mobiltelefoner kan enkelt lagre innholdet ditt på PC-en din eller en tjener på internett.

Om vi ser grovt på det, finnes det i hovedsak fire måter å sikkerhetskopiere på: Du kan kopiere SIM-kortet, synkronisere med PC-en, synkronisere mot internett, og kopi til minnekortet.
Kopier alt på telefonen din

Det er stort sett bare én metode som kan ta sikkerhetskopi av mer enn bare telefonlisten og kalenderen: PC-synkronisering. PC-en kan nemlig ta kopi av alt som ligger i telefonens minne.

Synkronisering mot PC

Men et PC-program som Nokia PC Suite kan du enkelt overføre innholdet på telefonen til PC-en. (Foto: Nokia)

Den beste sikkerhetskopieringen du kan gjøre, er å kopiere innholdet av telefonen over til PC-en din. Du kan som regel kopiere ut så godt som alt du har på telefonen din, som telefonnumre, SMS, kalenderoppføringer, bilder, videoer, osv.Dette varierer litt fra telefon til telefon.

En annen stor fordel er at du kan synkronisere innholdet på telefonen din. Det vil si at du kobler telefonen til PC-en med jevne mellomrom og får oppdatert kopien som ligger på PC-en med nye bilder, telefonnumre og annet som har kommet til siden sist. Mister du telefonen er denne informasjonen lett å kopiere tilbake til din nye mobil.

Vær obs på at det du har kopiert ut av telefonen ofte lagres i et format som kun kan kopieres tilbake til en telefon lik den gamle. Mister du telefonen, og kjøper en ny telefon av et annet merke, kan du få problemer.

Alle mobilprodusenter har programvare for å gjøre dette.

Programvaren kalles som regel PC Suite, PC Studio eller lignende. På mobilprodusentens hjemmesider kan du laste ned programmet som passer til din mobil. Du kan også undersøke om det fulgte med en CD med programmet i esken sammen med telefonen.

Om du har en Windows-telefon er programvaren allerede inkludert i Windows Vista. Det eneste du trenger er en datakabel.

Den enkleste metoden å koble mobilen til PC-en på er ved å bruke en USB-kabel dersom telefonen din støtter dette. I tillegg trenger du mobilprodusentens programvare installert på PC-en.

Les også:
Slik kobler du mobilen til PC-en
Slik tar du i bruk Bluetooth

Kopier telefonlisten

De tre andre metodene tar stort sett bare kopi av telefonlisten og kalenderen din. SIM-kortet lagrer for eksempel nesten bare telefonlisten din, og da under forutsetningen at du faktisk bruker SIM-kortet som telefonbok, og ikke telefonens innebygde minne.

En SIM-kortleser kan kopiere det du har på SIM-kortet ditt.

Kopiering av SIM-kortet

Har du en billigtelefon, har du ofte ingen mulighet for å koble den til PC-en. Da kan du kjøpe deg en egen SIM-kortleser som kopierer ut numrene du har lagret på kortet.

SIM-kopi gjøres med en spesiell SIM-kortleser som lagrer innholdet, eller som kobles til PC-en. Metoden er spesielt godt egnet for telefoner uten tilkoblingsmuligheter, typisk for billige telefoner til godt under 1000 kroner.

Den største fordelen med metoden er at den er veldig enkel. Du trenger bare å putte SIM-kortet i leseren, taste inn pinkoden din, og kopiere ut innholdet. Mister du telefonen kan du bare putte det nye SIM-kortet du får i leseren, og kopiere telefonnumrene tilbake. De billigste løsningene koster bare et par hundrelapper.

Ulempen er at du er nødt til å lagre telefonnumrene dine utelukkende på SIM-kortet. Dessuten lagrer slike lesere kun telefonnumre, og ikke bilder, SMS, kalenderoppføringer eller annet.

Les også: SIM-kortet med 1 GB minne

Synkronisering med Sync ML er enkelt, og gjøres fra telefonens meny.

Synkronisering mot internett

Den desidert mest praktiske måten å ta kopi av telefonlisten og kalenderen din, er å kopiere den opp til en tjener på internett. Teknologien kalles Sync ML, men tjenestene går gjerne under andre navn.

Først og fremst er du nødt til å ha en konto hos en Sync ML-leverandør. Det finnes mange av disse.

Telenor og Netcom har hver sine Sync ML-tjenester kalt Telenor mobil backup og Netcom kontaktsynk. Disse tjenestene koster penger, men det finnes alternativer som er helt gratis.

To gratisalternativer er Zyb og GSMsync. Registrerer du deg hos en av disse kan du opprette en konto gratis.

Når du har valgt tilbyder må du stille inn telefonen din til å synkronisere med tjenesten. Dette er svært enkelt, og i de fleste tilfeller trenger du bare å taste inn telefonnummeret ditt og få et oppsett tilsendt mobilen. Det går med andre ord nesten automatisk. Det eneste du må passe på er at du har wap-innstillinger på mobilen din.

Fordelen med Sync ML er at du kan ta sikkerhetskopi med jevne mellomrom uten at du er avhengig av en PC. Noen telefoner kan også stilles inn til å sikkerhetskopiere automatisk.

Den største ulempen er at du stort sett ikke kan sikkerhetskopiere bilder, SMS og annen personlig informasjon utover kontaktliste og kalender.

Les også: Slik tar du i bruk Sync ML

Mange telefoner kan lagre en sikkerhetskopi på minnekortet.

Kopi til minnekort

Noen telefoner lar deg sikkerhetskopiere telefonlisten til minnekortet i telefonen. Dette gjør at du enkelt kan overføre sikkerhetskopien til PC-en din ved hjelp av en USB-kabel eller en minnekortleser.

Mange telefoner fra Sony Ericsson, Nokia, LG og andre har denne muligheten. Sjekk i menyene eller i bruksanvisningen på din telefon for å undersøke om dette er noe din telefon kan.

I tillegg kan Nokias S60-smarttelefoner, blant andre N-serien og E-serien, ta en full sikkerhetskopi av innholdet i telefonen over på minnekortet ditt.

Ulempen med denne metoden er at du har lagt alle eggene i en kurv. Mister du telefonen, mister du også minnekortet. Derfor bør du huske å ta kopi av minnekortet til PC-en din med jevne mellomrom.

Les også: Slik får du 8 GB minnekort på mobilen

Hvilken metode er best?

Det er ingen metode som er best for alle. Hva som passer best for deg avhenger helt av hva slags mobiltelefon du har.

Vi anbefaler imidlertid alle som har mulighet til det å benytte seg av en Sync ML-løsning hvor du lagrer telefonlisten og kalenderen hos en internettbasert tjeneste. Dette sørger nemlig for at du alltid har tilgang til kontaktene dine, enten via PC-en din eller ved å laste dem ned til en annen mobiltelefon.

Skal du har en skikkelig sikkerhetskopi er du nødt til å bruke PC-en til sikkerhetskopiering. Da får du nemlig en kopi av alt innholdet på mobilen din, inkludert bilder og SMS.

Hvilke muligheter som ligger i din telefon vil variere. Er du usikker på hvilke muligheter du har, bør du se i bruksanvisningen eller ta kontakt med mobilprodusentens kundeservice.

Du kan lese flere mobilskole-leksjoner hos Amobil.no

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder