Det finnes et rikt utvalg av spill og programmer til mobilen din. Foto: Sony Ericsson, Apple, HTC, Nokia

Guide: Lek deg med mobilprogrammer

Skal du ha bypåske? Ikke fortvil, her er programmene du kan leke deg med.

 • Marius Valle (amobil.no)

Artikkelen er over 11 år gammel

Tek.no - Tester, guider, teknologi

Som de fleste sikkert har fått med seg etterhver kan telefonen brukes til langt mer enn ringing.

I det siste har flere og flere blitt oppmerksomme på hvilke muligheter de har med smarttelefoner som Nokias S60-telefoner, Windows Mobile-telefoner og Iphone. De fungerer nesten som PC-er og har muligheter for mange nye programmer som lar deg gjøre alt fra å spille klassikere til å redigere bilder.

Det er ikke bare smarttelefoner som har disse mulightene. Du kan også få nye programmer på "vanlige" telefoner. Den største forskjellen er at disse programmene, som kalles Java-programmer, ikke er like avanserte og gjerne har færre muligheter. Det er fordi de ikke kan integreres like tett mot telefonen som på smarttelefoner.

Forskjellene på Java- og smarttelefonprogrammer er imidlertid ikke så stor som før, og Java-programmer har blitt mer avanserte i takt med at telefonene får flere muligheter.

Dersom du skal ha glede av å benytte deg av ekstra programvare må du lære deg hvordan du installerer det. Amobil har skrevet en utfyllende guide som gir deg den informasjonen du trenger.

Iphone-eiere har det enda enklere. Disse telefonene har nemlig en programvarebutikk innebygget, slik at nye programmer bare er noen få trykk unna.

Programmer til S60

De fleste smarttelefonene kjører det såkalte S60-grensesnittet. Dette er systemet Nokia bruker på alle sine smarttelefoner, som N-serien og E-serien for å nevne noen. Samsung og LG lager også telefoner med S60.

Utvalget av programmer til denne plattformen er stort. Her er noen av våre favoritter:

(NB! VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på ekstrerne nettsider)

Vsun er programmet som gjør mobilen om til en Super Nintendo. Foto: Nokia/Vampent

Vsun: Lar deg spille Super Nintendo-klassikere som Super Mario World på mobilen. Dette er en emulator som gjør telefonen din om til en Nintendo. Fungerer med en rekke gamle Super Nintendo-spill. Er litt tregt dersom du har lyd på. Uten lyd fungerer det strålende.

Utvikler: VampentPris: 142 kronerLast ned:Vampent.com

Nokia Sports Tracker: Om du trener kondisjon er dette et veldig kjekt lite program som lar deg holde oversikten over treningsøktene. Sports Tracker bruker GPS-en i telefonen for å loggføre hvor du har vært, og loggen kan brukes til å lage løyper. Da kan du senere gå disse løypene og undersøke om du klarer det på kortere tid. Data fra treningen kan også eksporteres til for eksempel Google Earth, slik at du kan se næremere på treningsøktene.

Utvikler: NokiaPris: GratisLast ned:Nokia.com

Se flere tips til S60-programmer på Amobil.no.

Windows Mobile

Windows Mobile er en mobilplattform det også finnes et rikt utvalg av nyttige programmer til. Mange av programmene du får til S60 finnes også i Windows-variant.

Her er noen av våre Windows Mobile-favoritter:

Opera Mobile gir deg hele internett i lomma. Foto: HTC/Opera

Opera Mobile 9.5: Dette er trolig den beste mobilnettleseren du får tak i i øyeblikket. Og den er i alle fall langt bedre enn Microsofts Internet Explorer for mobiltelefoner. De fleste nyere telefonene fra HTC leveres med Opera Mobile innebygget, men dersom du har en Windows-telefon uten Opera er det ingen grunn til å la være å laste ned.

Utvikler: OperaPris: Foreløpig gratis beta-periodeLast ned:Opera.com

Tiny Twitter: Det kan virke som om alle twitrer for tiden, og en skikkelig Twitter-klient er derfor viktig om du er en av disse. Tiny Twitter finnes til Java-telefoner, men det er også egne versjoner for Windows Mobile.

Utvikler: Tiny TwitterPris: GratisLast ned:Tinytwitter.com

Se flere Windows Mobile-programmer på Amobil.no.

Iphone

Apple har gjort et scoop med sin App Store til Iphone og Ipod Touch. Her kan du svært enkelt laste ned programmer rett til telefonen uten å måtte gå veien om nedlastinger til PC-en. Installering gjør du med noen få trykk.

Utvalget i App Store er veldig stort, og mange av programmene er gratis. Her er noen av våre favoritter:

Dette programmet gir deg Twitter på mobilen. Foto: Apple

Twitteriffic: Dette er en klient som lar deg oppdatere Twitter-feeden din rett fra Iphone. Du kan også enkelt følge andres "tweets" med dette programmet. Om du enda ikke har begynt med Twitter er dette en ypperlig måte å starte på. Lar deg laste opp bilder fra Iphone til Twitpic.

Utvikler: The IconfactoryPris: gratis (premium kr 55)Last ned:Itunes

Beatmaker: Dette programmet lar deg lage enkel musikk på Iphone. Du kan generere trommerytmer, ta opp lyd, legge på filtre, justere lydstyrken på forskjellige lydspor og mye annet. Du kan rett og slett være kreativ på bussen hjem fra
jobb i stedet for å kaste bort tiden på spill.

Utvikler: IntuaPris: 109 kronerLast ned:Itunes

Se flere Iphone-programmer på Amobil.no.

Java (Vanlige mobiler)

Java-programmer er programmer du installerer på vanlige "ikke-smarttelefoner". Til tross for at disse gjerne er litt enklere enn smarttelefonprogrammer finnes det mange godbiter. De fleste mobilspill lages i Java. Du kan også få MSN-klienter, Twitter-klienter og mye annet.

Java-programmer fungerer for øvrig også på de fleste smarttelefoner med S60 eller Windows Mobile.

Her er spillet for deg som liker Chuck Norris. Foto: Sony Ericsson/Gameloft

Chuck Norris: Bring on the pain: Vi innrømmer gjerne at vi er Chuck Norris-fans. Og vi innrømmer også at dette spillet verken er revolusjonerende eller veldig ulikt andre mobilspill som finnes på markdet. Men det har et lass med Chuck Norris-humor, og er en real fornøyelse for alle som syns Chuck Norris facts-bølgen var morsom. La oss bare si det slik: "- Death once had a near-Chuck-Norris experience".

Utvikler: GameloftPris: 30 kronerLast ned:Gameloft.com

Ebuddy: Dette programmet lar deg chatte. Ikke bare på MSN, men også AIM, ICQ, Google Talk og Facebook. Du har altså mye å velge mellom. Programmet lar deg også bruke kamerabilder som avatar. Du kan også sende bilder du tar med mobilkameraet til de du chatter med.

Utvikler: EbuddyPris: GratisLast ned:Getjar.com

Se flere Java-programmer på Amobil.no.

Andre programmer

Det finnes selvsagt voldsomt mange flere programmer enn de vi har listet opp her. Har du en Iphone går du enkelt og greit til App Store på telefonen.

Eier du en S60-telefon anbefaler vi deg å ta en titt på S60.com, som har en rekke gode programmer i biblioteket sitt. Windows Mobile-brukere kan ta turen innom Microsofts nettsider for å finne programmer.

Har du en vanlig Java-telefon anbefaler vi tjenesten Getjar.com som har et rikt utvalg av programmer og tilbyr en enkel måte å laste ned og installere.

Les også

 1. Få din nye mobil klar på 1-2-3

  Nye mobiler må settes opp før du bruker dem. Her er det du trenger å gjøre, steg for steg.
 2. Slik kan du se video på mobilen

  Å se på video på mobilen din er enklere enn du kanskje tror. Vi viser deg hvordan.
 3. De feteste Iphone-programmene

  Det finnes mange programmer til iPhone. Her er våre favoritter.
 4. Mobilskolen del 32: Slik får du Office på mobilen din

  Vi viser deg hvordan du kommer i gang.
 5. Mobilskolen del 31: Dette bør mobilen din kunne

  Usikker på hvilke funksjoner du trenger på din nye telefon? Her finner du svaret.

Mer om

 1. Mobiltelefoni

Flere artikler

 1. Slik installerer du programmer på mobilen din

 2. Mobilen som tåler knall og fall

 3. Apple-konkurrentene mobiliserer

 4. Slik får du mer ut av mobilen

 5. iPhone fortsatt best på spill

Fra andre aviser

 1. Ikke over iPhone-sjokket

  Aftenposten
 2. Årets mobilhøydepunkter

  Bergens Tidende
 3. Nokia relanserer gammel klassiker med Snake og en måneds batteritid

  Fædrelandsvennen
 4. Året da Nokia døde og gjenoppsto, og da Apple brøt Steve Jobs' størrelsesforbannelse

  Fædrelandsvennen
 5. iPhone fyller 5 år

  Bergens Tidende
 6. Dyr eller billig smarttelefon?

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder