VISJONÆR: Apple-grunnlegger Steve Jobs døde natt til torsdag etter lang tids kreftsykdom. Her er han fotografert i Tokyo i 2005, året etter at han først fikk kreftdiagnosen. Foto: REUTERS/SCANPIX

Steve Jobs (1955-2011): Slik endret han våre liv

(VG Nett) Steve Jobs bygget opp et av verdens mest verdifulle selskaper fra bunnen av. Vi har snakket med en Apple-entusiast og en IT-historiker om bortgangen hans.

Mats Bleikelia
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Natt til torsdag døde Apple-gründer Steve Jobs, en av de betydeligste industriherrer i den senere tid. 56-åringen har gjentatte ganger vært med på å sette standarden for hvordan vi mennesker både bruker og kommuniserer med maskiner.

- Steve Jobs har vært med på å redefinere nesten alle bransjene han har vært inne i. Databransjen, musikkbransjen, mobilbransjen, filmbransjen, sier Mats Staugaard, redaktør for Mac1.no, som er Norges største nettportal for Apple-relaterte nyheter.

- Fokuset hans har alltid vært å gjøre datamaskiner og teknologi mer brukervennlig, helt tilbake fra 1984, da han introduserte den første Mac'en med mus og grafisk grensesnitt. Han har gjort teknologi mye mer menneskelig og forståelig for folk flest. Selv om Apple ikke nødvendigvis har funnet opp all teknologien de har i produktene sine, så er det de som har gjort den tilgjengelig, sier Staugaard.

Kommentar: Eplekongens død

Han tror Apple har forberedt seg på Jobs' bortgang, og at selskapet derfor vil lykkes også uten gründeren ved roret, iallfall for en stund.

- Jeg tror at Apple har visst om dette lenge, og Steve Jobs også. På kort sikt, la oss si fem, seks, syv år fremover, så tror jeg ikke dette vil utgjøre et problem for Apple. Han har klart å skape en egen kultur i selskapet. Det er ikke Jobs som har utviklet produktene egenhendig, selv om mange tror det. Det er et stort team av folk, og det teamet vil fortsatt være der.

- Men det er vanskelig å erstatte en sånn person. På lang, lang sikt er det vanskelig å si hva som vil skje.

Les også: President Barack Obama hyller avdøde Steve Jobs

Under Steve Jobs' ledelse har Apple vokst fra å være et lite teknologifirma til å bli et av verdens mest verdifulle selskap med en markedsverdi på godt over 300 milliarder dollar. Siden 1997 har selskapet stadig utfordret konvensjoner i bransjen gjennom en lang rekke produktlanseringer: først datamaskinen iMac, deretter mp3-spilleren iPod i 2001, fulgt av nettbutikken iTunes Music Store i 2003, smarttelefonen iPhone i 2007, og nettbrettet iPad i 2010.

Artikkelen fortsetter under bildet

IKON: Steve Jobs var alltid sentral når Apple lanserte nye produkter. Få, om noen, er i dag sterkere assosiert med sitt eget selskap og sine egne produkter. Foto: AP/REUTERS/AFP/SCANPIX

- Det er et stort tap for industrien at Steve Jobs nå ikke er blant oss. Han var en person som gikk litt andre veier, på godt og vondt. Han var en man var nødt å forholde seg til som fagmann, sier Gisle Hannemyr.

Protokoll: Send en siste hilsen til IT-legenden

Kommentatorer fremhever ofte Jobs' særegne evne til å se rekkevidden av fremvoksende teknologier og potensialet som ligger i dem.

- Ofte vet ikke folk hva de vil ha før du viser det til dem, sa Steve Jobs selv i et intervju med BusinessWeek i 1998.

IPod var for eksempel ikke den første mp3-spilleren på markedet, men gjorde bærbar musikk til allemanseie. ITunes Music Store revolusjonerte måten folk kjøper musikk på, som noe har fått konsekvenser for platebutikker verden over. Mobiltelefoner med berøringsskjerm tok heller ikke av før Apple viste veien med iPhone. Jobs, som var svært nitid og detaljorientert, hadde fingeren med i det meste. New York Times har laget en interaktiv illustrasjon over alle Apple-patenter der Jobs sto oppført som oppfinner; hele 317 totalt.

Apple-produkter kjennetegnes likeledes ved det minimalistiske, stilrene utseendet, og nettopp design har vært en av Jobs' kjepphester.

- Suksessen hans skyldes ikke teknologi, i første rekke. Den er hentet andre steder. Det Jobs gjorde var å vise hvor viktig design av disse teknologiske duppedittene var for brukeropplevelsen, sier Hannemyr.

- Han var også med på å redefinere forretningsmodellene rundt teknologi. Han var veldig nøye på å ha full kontroll, også over sine egne brukere. Har du kjøpt kjøpt en iPod eller iPad er det vanskelig for deg å få innholdet over på annet utstyr som ikke er solgt av Apple. Når man først gikk inn og ble Apple-kunde, ble man det i veldig sterk grad. Det er klart dette hjalp på bunnlinjen til Apple.

Denne innlåsingsmodellen har imidlertid også ført til en polarisering blant brukerne, mener Hannemyr. Jobs' lederstil har også vært mye diskutert.

- Han var kontroversiell som ledertype fordi han krevde så ekstremt mye av mine medarbeidere, og jeg er ikke på om jeg ville likt å jobbe for ham, for å si det sånn.

Bildespesial: Slik minnes de Steve Jobs

Hannemyr understreker at Jobs har vært flink til å få på plass de menneskene som kunne realisere visjonene han hadde, hvilket vil være av stor betydning for selskapet fremover.

- Jobs har ikke vært «hands on» på veldig lang tid nettopp fordi han har vært så syk. Forrige gang han forsvant gikk Apple nesten under, men forskjellen nå er at selskapet i mye større grad er Steve Jobs' eget. Andre sentrale personer i selskapet deler nå den samme ideologien og visjonen, og Apple er bedre rustet nå enn forrige gang han forlot selskapet, da på en mindre tragisk måte.

Steve Jobs forandret hverdagen din, enten du brukte produktene hans eller ikke, konstaterer Jan Omdahl i Dagbladet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder