Wimp gjør det enkelt å holde oversikt over din favorittmusikk. Alle skjermdumper: Kirsti Østvang

Norsk musikk-tjeneste med ny versjon: Wimp integreres med Facebook

Den norske streamingtjenesten Wimp lar deg nå dele musikken din på Facebook.

  • PC World Kirsti Østvang

Artikkelen er over ni år gammel

PC World | Computerworld


Natt til i dag ble musikkstreamingtjenesten Wimp oppdatert til versjon 1.5. Med Facebook-integrasjon, nye funksjoner for deling av musikk, og enda mer redaksjonelt innhold, tar folkene bak Wimp, norske Aspiro, igjen opp hansken i duellen med svenske Spotify.

DUELL:Wimp vs. Spotify - knepen norsk seier

For der Spotify kan friste med gratis bruk, satser Wimp på at god funksjonalitet og bredt utvalg skal lokke norske brukere til å betale for deres alternativ.

I PC Worlds forrige test av den norske musikkstreaming-tjenesten lot vi oss særlig imponere av det redaksjonelle innholdet - de hyppig oppdaterte og fornuftige musikktipsene og anbefalingene du får servert.

Enda mer sosial
Sosiale medier har etter hvert blitt en utrolig viktig plattform innenfor alle bransjer og samfunnslag. Mange jublet da Spotify i mai fikk Facebook-integrasjon, det vil si at det ble mulig å dele musikk med Facebook-venner rett i Spotify-klienten. Aspiro hiver seg på bølgen, og har laget en lignende løsning i den nye versjonen av Wimp.

Wimps løsning fungerer på mange måter likt som i Spotify. Du kobler Facebook-kontoen din opp mot Wimp, deretter laster programmet inn alle vennene dine som har gjort det samme. Du kan gå inn på hver enkelt person i listen og se hva de har valgt å dele av sin favorittmusikk - artister, album, enkeltlåter og spillelister. Dette henger tett sammen med en annen forbedret funksjon; favoritter.

Når du kobler Wimp mot Facebook-kontoen din kan du velge hva du vil dele fra starten av. Du kan endre valgene dine i ettertid.

LES OGSÅ:Spotify med Facebook-deling

Dine favoritter

Wimp har fra starten av hatt et sterkt fokus på favoritter - det skal være enkelt å finne igjen musikken du liker aller best. Funksjonen har vært lett tilgjengelig i en egen favoritt-meny til venstre i Wimp-klienten.

I Wimp 1.5 har Aspiro tatt dette et skritt videre, og flyttet favorittene inn i et eget grensesnitt i hovedskjermbildet (se artikkelbildet øverst). Wimp har tidligere fått skryt for sin brukervennlige design, og den nye favoritt-funksjonen følger opp dette på en forbilledlig måte.

Marker favoritter med stjerne-symbolet ved siden av en artist eller et album.


Markering av favoritter gjør du ved å trykke på en stjerne som befinner seg ved siden av en artist, låt, album eller spilleliste. Favorittene blir automatisk delt med dine Facebook-venner i Wimp-klienten, men du kan styre hva som vises ned til den minste detalj. Du kan velge ikke å dele noe i det hele tatt, om du ønsker det.

En annen viktig endring er at det nå er mulig å abonnere på andres spillelister. Dette gjør du ved å markere en spilleliste som favoritt. Alle endringer som gjøres av spillelistens eier vil oppdateres automatisk også hos deg. Tidligere har man bare kunnet lagre et «snapshot» av spillelisten, noe som fortsatt også er mulig. Albumlister har for øvrig fått en ny avspillingknapp som lar deg spille de mest populære låtene fra alle platene i lista.

LES OGSÅ:Snart kan du streame lydbøker

Oppdag ny musikk

Aspiro sier til PC World Norge at et av formålene med Wimp er å guide brukerne gjennom det enorme utvalget musikk som finnes i musikktjenesten. Dette gjør de med blant annet en flott presentert forside som består av topplister, anbefalte spillelister og albumlister.

Aspiro har også laget en ny funksjon kalt Kritikerfavoritter (som du finner under Sjangerlister), som lager topplister basert på plateanmeldelsene til et utvalg norske og utenlandske medier. Dermed slipper du selv å måtte tråle deg gjennom alle slags nettsteder for å finne ut hvilken plate du bør høre på akkurat nå.

Trenger du hjelp til å finne god musikk? Wimp prøver å lede deg på rett vei.

LES OGSÅ:Slik fungerer Wimp

Konkurrenten Spotify

Det er vanskelig å omtale Wimp uten å nevne Spotify, den populære svenske musikkstreamingtjenesten som har over 600 000 brukere bare i Norge.

Debatten om hvilken av de to som er best er tidvis opphetet. Men akkurat som i den evigvarende striden mellom Windows og Mac, er det i bunn og grunn dine personlige preferanser og behov som avgjør. Begge programmene er gode, og har sine fordeler og ulemper. Trenger du hjelp eller inspirasjon til å finne ny (og særlig norsk) musikk, er Wimp uten tvil det beste alternativet.

Aspiro vil ikke svare på hvor mange norske brukere Wimp har.

iPhone-multitasking!

Wimp finnes også på Android og iPhone. Android-versjonen har akkurat blitt sluppet i en offisiell versjon på Android Market, og kan skilte med blant annet Last.fm-scrobbling, samt en egen widget.

I forrige måned godkjente Apple dessuten en iPhone-versjon av Wimp for distribusjon på App Store. Mens denne omtalen ble skrevet, ble en oppdatert versjon av iPhone-app-en lagt ut for nedlasting, med blant annet støtte for multitasking i det nye operativsystemet iOS 4. Det betyr at iPhone-brukere endelig kan lese pcworld.no med sin omhyggelig komponerte Wimp-spilleliste i bakgrunnen. Vi ønsker Apple velkommen etter!

Wimp kjører på både Windows, Mac og Linux. Tjenesten krever et abonnement som koster 99 kroner i måneden, men du kan prøve den gratis i 30 dager. Last ned Wimp 1.5 her.

TEST:Wimp viser muskler på iPhone

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder