Pad Pro 9.7 veier 440 gram. Tastaturet er 220 gram og bakdekselet er på rundt 90 gram. 750 gram for hele ekvipasjen er meget bra, med tanke på lydkvalitet, pennstøtte og ikke minst hastigheten. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Test av iPad Pro 9.7: Endelig gir Apples iPad Pro mening

Fantastisk ytelse, enestående lyd og supert tastatur. Har iPad Pro 9.7 egentlig konkurrenter?

Publisert:

Apples nye iPad pro er langt mindre enn sin navnebror. Originalen ble lansert i fjor høst, og har en skjerm på hele 12,9 tommer. Drøye tre tommer låter kanskje ikke så mye, men det kan blant annet oversettes til rundt vesentlig høyere vekt. Minste utgave veier 440 gram, mens den store varianten veier 713 gram. Det er en del for et nettbrett som helst skal være portabelt.

Det nye nettbrettet plasserer seg omtrent der gamle iPad Air 2 lå, samtidig som det har en mengde av funksjonene vi kjenner fra Apples største nettbrett. Og noen til.

Designmessig er det ikke så lett å skille iPad Air 2 fra Pro-utgaven med 9,7 tommers skjerm. Antennefeltet på baksiden av nettbrettet er annerledes, og det har blitt plass til fire høyttalergriller her.

Apple har klart å få forbløffende mye lyd ut av liten plass. De fleste vil klare seg helt greit med den innebygde lyden i iPad Pro 9,7. Den er vesentlig bedre enn fra mange bærbare PC-er.

Den nye iPaden kommer i rosa. Hvis du er opptatt av slikt. Men det er andre egenskaper som er langt viktigere. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Fremtidens PC?

Apple mener at iPad Pro-brettene, inkludert den nye og kompakte varianten, skal være fremtidens PC-er. Vi har allerede protestert litt på det i vår test av iPad Pro 12,9. iOS er et flott operativsystem, men sammenlignet med Windows, fullblods Linux og OS X er det til tider svært begrenset i hva det kan gjøre.

I utgangspunktet er dette også noe som gjelder Googles Android-plattform.

Dette er mobile operativsystemer, og dermed egner de seg svært godt til mange ting skrivebords-systemer ikke er så gode på. Men de har altså sine svakheter.

Tastaturet kobles til i denne fysiske tilkoblingen. Dermed slipper du Bluetooth, lading og muligheter for ustabil tilkobling. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Svært bra tastatur

Apple leverte et tastaturdeksel med testutgaven vår. Det er bestykket med amerikanske taster, men vi klarer oss fint likevel.

Det er påfallende hvor ålreit det lille tastaturet er å skrive på. Tastene har overraskende god vandring, og det er grei avstand mellom dem. Det er svært enkelt å skrive på uten å bomme. Det er på mange måter mer standard enn mange laptoptastatur, og dermed kom jeg i gang med skrivingen omtrent uten behov for tilvenning.

Både størrelse og vekt her er helt optimalt for jobbing på farten. Den totale vekten på brett og tastatur er lavere enn for store iPad Pro uten tilbehør.

Det lille proffbrettet har fått kameraet fra Apples nyeste iPhone-modeller. Det tar ganske ålreite bilder. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

9,7-tommersutgaven av iPad Pro er rask. Den kjører den samme A9X-brikken vi kjenner fra gamle iPad Pro, men at skjermen har litt lavere oppløsning betyr også lavere arbeidsbelastning for maskinvaren. I hvert fall i enkelte tilfeller. Samtidig har den bare to gigabyte RAM i stedet for den store modellens fire.

Et par funksjoner er nye i iPad Pro 9.7. Spesielt gjelder det True Tone-funksjonen som krever sensorer og den spesielle skjermløsningen som er valgt. Foto: Finn Jarle Kvalheim , Tek.no

Konklusjon og alternativer

Ser vi tilbake til iPad Pro 12.9 trakk vi godt for den voldsomme prisen totalpakken lå på. Ikke bare starter brettet et par tusen opp fra den mindre varianten, men også tilbehøret er svindyrt. Bare to passive deksel til iPad Pro 12.9 koster rundt 1500 kroner, og der man kanskje kunne se for seg å klare seg uten med et mindre og lettere brett, er dette så godt som obligatorisk tilbehør for storebror.

Til sammenligning koster skjermdekseltastaturet for iPad Pro 9.7 1600 kroner. Med en inngangspris på 7000 kroner for iPad Pro 9.7 lander pakken på drøye 8500. Det er ikke noen voldsomt billig kombo av nettbrett og tastatur, men svindyrt er det heller ikke, sammenlignet med andre utgaver når de skal kombineres med tastatur.

Kombinasjonen av krefter, lydtrykk og muligheter er rett og slett unik for iPad Pro 9.7. At ekvipasjen er såpass god å bruke er smått utrolig. Får du flere dingser rullet inn i én til en lavere pris og en lavere vekt enn iPad Pro 9.7 med tastatur? Sannsynligvis ikke.

Av alternativer er det nesten bare den tidligere modellen iPad Air 2 som er relevant, som også er langt billigere.

Trenger du en knallgod skrivemaskin, og foretrekker Android, kan Sony Xperia Z4 Tablet være et godt alternativ. Den er langt billigere, og nettbrettet er dessuten vanntett. Minnekort har den også plass til.

Les hele testen av iPad Pro 9.7 på Tek.no »

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder