Oslo Innovation Week ser til Midtøsten

SMÅ LAND: Både Norge og Israel er små land og kan derfor lære av hverandre, sa den israelske forfatteren Saul Singer under Civitas frokostmøte som en del av Oslo Innovation Week. I bakgrunnen er Anita Krohn Traaseth fra Innovasjon Norge og Daniel Ras-Vidal, daglig leder i Foreningen for innovasjonsselskaper i Norge. Foto:Øyvind Gustavsen,

Slik kan Norge bli bedre på gründerskap

Israel er verdensmestre på innovasjon. Nå vil norske gründere  lære av israelerne, og foreslår et eget visum for å gjøre Norge attraktivt for spennende oppstartsbedrifter.

 • Øyvind Gustavsen

Artikkelen er over fem år gammel

– Nordmenn har mange gode ideer, men det skorter på evnen til å sette ideene ut i livet og å tørre å ha større ambisjoner enn å lage enkeltmannsforetak.

Det sier Anita Krohn Traaseth, nylig påtroppet leder for Innovasjon Norge, som gjennom sine milliondryss over norske gründere har som oppgave å odle frem de beste ideene til næringslivssuksesser.

– Vi må mer ut å konkurrere på den internasjonale arenaen. Det må vi trene på for å bli gode til, slik idrettsfolket gjør og har gjort i tiår, legger hun til.

Tirsdag deltok hun i paneldebatt sammen med den israelske forfatteren Saul Singer som er i Norge i anledning Oslo Innovation Week, for å fortelle nordmenn hva vi kan lære av verdens beste land på entreprenørskap.

For selv om Silicon Valley utenfor San Fransisco regnes som verdens gründerhovedstad, har ingen andre land flere patenter og oppstartsbedrifter per innbygger enn Israel. Investert risikokapital (venture capital) per innbygger er 2,5 ganger høyere enn i USA, og hele 30 ganger høyere enn i de europeiske landene. Det knøttlille landet i Midtøsten, på størrelse med Hedmark fylke og med knapt noen naturressurser overhode, har flere selskaper på den amerikanske Nasdaq-børsen, enn hele Europa tilsammen.

LES OGSÅ:Lei av statlige gründertreff - startet sitt eget

Villighet til å ta sjanser

Singer mener det er flere interessante likhetstrekk mellom Norge og Israel. Begge land er små både geografisk og befolkningsmessig forstand og begge land har en høyt utdannet befolkning.

– Innovasjon er mer enn en god idé. Man trenger i tillegg lidenskap, utholdenhet og en villighet til å ta sjanser, sier Singer og mener norsk velstand både kan være en styrke og en svakhet for gründerånden.

– Med velstand kommer komfort. Det er mye mindre slitsomt å ta seg en godt betalt jobb, enn å starte en bedrift fra bunnen av. Men velstanden deres kan også brukes som katalysator for nye gode ideer, som fødselshjelp for de de som vil satse, sier han.

Selv mener han at Norge bør lære av Chile, som gir et oppstartsstipend på 40.000 dollar til utenlandske entreprenører som velger å utvikle bedriften sin i Chile.

– Det er ikke mye penger i seg selv, men det skaper verdifull internasjonalisering og sender et viktig signal til oppstartmiljøer andre steder i verden at her satses det på gründere.

Eget visum

Daniel Ras-Vidal, daglig leder i Foreningen for innovasjonsselskaper i Norge, mener Norge bør gjøre mer enn å dele ut stipender. Han tar til orde for å etablere et eget gründervisum, som lar entreprenører komme til Norge for å utvikle bedriften sin.

– Vi konkurrerer på en internasjonal arena. Landet som klarer å tiltrekke seg de beste folkene, vil se nye og spennende bedrifter. Ved å gi entreprenører et visum og en kort innføring i det nasjonale næringslivet, vil vi kunne øke bredden i norsk økonomi, sier han.

Ras-Vidal mener dessuten regjeringen bør utrede økonomiske insentiver som lavere skatt og arbeidsgiveravgift for nystartede bedrifter de første årene.

Som idrettsstjerner

Innovasjon Norge fikk i regjeringens forslag til statsbudsjett en økning på 160 millioner kroner, hvorav 110 millioner er øremerket tilskudd til gründere.

Anita Krohn Traaseth er glad for håndslaget fra Regjeringen, men mener økonomiske insentiver ikke er nok. Hun mener Norge trenger holdningsendringer for at flere suksesshistorier skal vokse frem.

– Se på måten vi heier frem idrettstjerner. Det er egentlig nesten utrolig at et så lite land som Norge kan vinne så mange OL-medaljer, men det er et resultat av at vi har skapt en kultur for det. Det bør være like populært å lykkes som næringslivsleder i Norge som sportsutøver, men det fordrer at vi må bli flinkere til å vise frem suksesshistoriene og tillate at folk feiler, sier hun.

Testarena

Singer mener små land som Norge og Israel har ett viktig fortrinn.

– Vi kan være en testarena for å utvikle løsninger på globale problemer. Det er lettere å eksperimentere og gjøre korreksjoner i et lite marked. Når noe først fungerer, blir landet et springbrett for en global satsing, sier han med henvisning til hvordan Israel var en pionér i utviklingen av elbiler.

Landets lille størrelse, og det faktum at svært få kjører bil til nabolandene, gjorde det mulig å etablere ladestasjoner og servicesentre i et konsentrert område, samtidig som man fikk testet markedet i et land med syv millioner innbyggere.

– De fleste lands egenskaper kan fungere både som svakheter og styrker. Spørsmålet er hvordan snu en øyensynlig ulempe til en fordel, sier han.

Innovasjonsdebatten i Oslo tirsdag ble arrangert av tankesmiene Civita og Skaperkraft i samarbeid med Oslo Innovation Week.

Les også

Mer om

 1. Israel

Flere artikler

 1. Traaseth: – Hadde glemt å opponere mot måten jeg ble tilsnakket på

 2. Kreftsenter mister millionstøtte

 3. Pluss content

  Sverige er nordens gründer-konge

 4. MDG vil gi «oljevilkår» til nye grønne arbeidsplasser

 5. Pluss content

  Anita Krohn Traaseth: Trener aldri - og røyker

 6. Den norske kreftindustrien: Utvikler kreftmedisiner verdt milliarder

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder