OPPKALT ETTER NASJONALPARK: Yosemite er navnet på den nye versjonen av Apples operativsystem for Mac-er. Her presenteres det av Apples programvaresjef Craig Federighi. Foto: JUSTIN SULLIVAN, AFP

Nye operativsystemer fra Apple

Apple vil at du skal kunne låse døra, slå av lyset og overvåke helsen din med mobiltelefonen. Mandag kveld lanserte selskapet operativsystemene OS X og iOS8.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Av Kurt Lekanger, Finn Jarle Kvalheim og Øyvind Gustavsen

Mandag kveld klokken 19.00 startet Apples utviklermesse World Wide Developers Conference i San Fransisco, California.

Messen ble sparket igang med en en lanseringstale fra selskapets toppsjef, Tim Cook, foran seks tusen tilhørere.

Forventningene før lanseringen har vært skyhøye, ettersom Apples sjef for nettprogramvare og tjenester, Eddy Cue, for noen dager siden uttalte at de i løpet av 2014 får den sterkeste produktporteføljen han har sett i løpet av sine 25 år i Apple.

Apple lansert både en ny versjon av iOS, operativsystemet som brukes på iPhone og ipad, og en helt ny versjon av OS X, systemet som brukes på Mac.

Apple lanserte også en stor satsning på helse, ved å lansere appene HealthKit og Health, samt smarthus-funksjonalitet gjennom «HomeKit».

VG fulgte lanseringen i samarbeid med hardware.no

Mac blir ny

Den nye versjonen av Mac-operativsystemet - med navnet Yosemite (oppkalt etter en av nasjonalparkene i California) - blir mer likt iOS. Dermed skal det du ser på skjermen på Mac-en din skal ligne mer på det du ser på iPhone-en eller iPad-en.

Menyene har blitt kraftig modernisert, og skal ha et bedre varslingssenter og en bedre søkefunksjon.

VG vil komme tilbake med testing av operativsystemet så snart vi kan.

Apples tjeneste for å finne innhold har blitt nytt. Spotlight er nå en søkeboks som dukker opp midt på skjermen. Der du kan taste inn det du er på jakt etter, og få opp søkeresultater fortløpende. Søket skjer både lokalt, og på nett, slik at du kan finne informasjon, eller bare åpne en lokal fil gjennom funksjonen.

SJEFEN: Apples adm. dir. Tim Cook introduserte kveldens nyheter. Foto: JEFF CHIU, AP

Plass til større vedlegg

En beslektet nyhet er Appes nye «Mail Drop». Her går nemlig Apple delvis til krig mot en av sine egne feilmeldinger; den forhatte meldingen om at et vedlegg er for stort. Apple henviser til meldingen du ofte får fra e-postserveren, men også Apples egne produkter har pleid å nekte store vedlegg. «Mail Drop» lar deg sende store vedlegg, ved at disse lagres på en ekstern server, som epost-mottakeren kan hente de ned fra.

Det er for øvrig nå mulig å overføre filer mellom iPhone/iPad og Mac via AirDrop-funksjonen, noe som ikke har vært mulig tidligere.

iCloud Drive er en ny skytjeneste Apple har integrert i OS X, og filutforskeren Finder.

Finder kan finne frem filene for deg enten de igger i iCloud Drive eller lokalt. Skytjenesten virker dessuten både på OS X, iOS og Windows.

Også nettleseren Safari har fått mange nyheter. Ikke bare skal nettleseren ha blitt raskere, og trekke mindre strøm fra Mac-en når du strømmer video, det har også kommet bedre forhåndsvisning av nettsider, samt en ny funksjon som lar deg redigere bilder rett i nettleseren.

NYTT: Det nye operativsystemet lar deg samle en rekke applikasjoner om helse. Foto: JUSTIN SULLIVAN, AFP


Apple satser på helse og smarthus

Før kveldens lansering gikk det mange rykter om at Apple ville begynne å fokusere mer på helserelaterte produkter. Det har blant annet blitt spekulert i at en kommende Apple iWatch vil ha innebygde sensorer for å måle puls og andre vitale data om kroppen din.

Apple lanserte ingen iWatch, men i stedet appen «HealthKit». Den skal samle helserelatert informasjon på ett sted. Tredjeparts apper skal kunne lagre data i HealthKit-appen, og Apple lover at dataene skal ligge trygt lagret.

Det har også lenge blitt spekulert i om Apple også ville annonsere en satsning innenfor automatisering av hjemmet, såkalte smarthus-løsning.

Det ble ikke annonsert noen nye apper eller nye funksjoner rettet mot sluttbrukere, men Apple annonserte det de kaller «HomeKit». Dette er en måte for utviklere av apper å knytte seg til Apples enheter på. Som eksempel nevner Apple hvordan man via en iPhone eller iPad kan låse dører, skru av og på lys, justere termostater og kontrollere ulike enheter i hjemmet.

- Du skal kunne si «gjør deg klar til å gå til sengs» , så vil huset ditt svare med å låse dørene og dimme lyset, sa Craig Federighi.

Ring rett fra Mac-en

«Continuity» er navnet på et sett verktøy Apple har laget for veksling mellom ulike typer enheter, så som en MacBook og en iPad.

Den lar seg fortsette med det du holdt på med idet du veksler mellom dem. Dette betinger at har har telefonen i nærheten av datamaskinen.

En annen nyhet er at du nå kan sende meldinger fra Mac-en din som SMS-er til folk som ikke har en Apple-telefon med iMessage. Det samme gjelder telefonsamtaler. Telefonen din fungerer som en slags «sentral» som lar deg plukke opp telefonsamtaler via Mac-en.

Du kan også starte telefonsamtaler direkte fra OS 10. Ser du et telefonnummer i nettleseren du vil ringe, kan du altså ringe rett fra nettleseren uten å plukke opp telefonen først.

Slik er iOS 8

Apples toppsjef Tim Cook gjorde et poeng ut av at 89 prosent av alle iPhone-telefoner kjører den nyeste versjonen av iOS, mens andelen på Android som kjører siste versjon er på bare 9 prosent.

Sammenligningen er ikke helt rettferdig, med tanke på at det finnes et utall produsenter av Android-mobiler - og kun én produsent av Apple-mobiler. Men Cook har likevel et poeng.

Utseendemessig er det ikke så veldig store forskjeller mellom iOS 7 og iOS 8, men det har kommet ganske mange nye funksjoner.
Måten varslinger fungerer på har blitt bedre, og du kan for eksempel akseptere møteinnkallelser rett fra låseskjermen. E -postklienten har også fått mange forbedringer. Når du skriver en e-post i iOS 8, kan du sveipe ned eposten du skriver på, for å kikke på noen av de andre e-postene i innboksen din.

Meldingsappen iMessage har fått en funksjon for gruppemeldinger, og du kan nå sende korte talemeldinger ved å holde fingeren på skjermen og snakke («tap to talk»).

Les mer om Apples lansering på Hardware.no

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder