LADER: Alle disse ulike dingsene lader trådløst, uten noen form for plugger. Foto: Reuters

Nå kan du kjøpe trådløse mobilladere

(VG Nett) Etter flere år som prøveprodukt er de fullstendig trådløse dingsene endelig klare for produksjon.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Da VG Nett besøkte CES-messen i 2007 ble vi vist en prototyp av alle dingseelskeres drømmeprodukt: en 100 prosent trådløs ladestasjon der man bare kunne slenge fra seg mobilen, og så startet ladingen. Nå har produktet tatt steget ut i den virkelige verden og du kan kjøpe det i dag. Teknologien som ligger bak er det velkjente induksjonsprinsippet fra fysikken.

Systemet består foreløpig av to forskjellige enheter. En «matte» som brettes ut på en flate, og et deksel man bruker på dingsen som skal lades.

Matten vil skape et kraftig magnetfelt når den skjønner at en mobil eller iPod skal lades, og overfører dermed strøm trådløst til dingsen.

Dingsen som skal lades kan være nesten hva som helst, men foreløpig må den ha et deksel på seg for å kunne lades trådløst. Dekslet tar inn det magnetiske feltet og omdanner det til elektrisitet. I fremtiden kan mottageren til dingsen bygges inn i selve dingsen om det er ønskelig av fabrikanten.

Powermat, som er først ute med dette systemet, forventer at prisen for systemet blir drøyt 500 kroner for ladematten og snaut 250 kroner for dekselet som foreløpig er påkrevet for hver dings.

Gammelt fenomen

Trådløs lading, gjennom induksjon, er ikke noe nytt fenomen og har allerede vært brukt i et par utvalgte produkter. Flere typer elektriske tannbørster lar seg lade med induksjon, men av flere grunner har ikke teknologien blitt tatt i bruk på mer avanserte produkter.

For der ladestasjonen til tannbørsten kun behøver å lade ett enkelt produkt, har ideen til produsenter av ladematter vært at man skal kunne lade en mengde forskjellige dingser på ladematten. Altså intet behov for flere ulike ladere som kan rotes bort, bare legg dingsen på matten og ladingen starter automatisk.

TRÅDLØS: Basestasjonen under denne TVen sender 60 Watt trådløst over en halv meter til TVen som står oppå. Foto: Sony

Utvikles videre

Flere andre selskap jobber også intensivt for å bringe induksjonsteknologien til nye fronter. Sony presenterte tidligere denne uke en TV som trådløst forsynes med elektrisitet.

Senderen av elektrisiteten kan være en halvmeter unna og sender en effekt på opptil 60 Watt til TV-en. Kombinert med fullstendig trådløse systemer for sending av signaler til TV-en kan en helt trådløs TV være en realitet om få år.

Andre konsepter som utvikles langs samme linjer er en induktiv kjøkkenbenk, der kjøkkenapparatene ikke trenger å plugges inn. Bare sett dem på kjøkkenbenken og apparatene er klare til å slås på.

Allerede i dag finnes det et liknende apparat i flere norske kjøkken. Induksjonsovnene baserer seg på å lage kraftige magnetfelt som varmer opp kokekarene direkte fremfor å lage varme i en plate. Dermed spares strøm og tid på oppvarming av maten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder