Se TV gratis på PCen

Mens jeg skriver dette, ser jeg nyhetssendingen fra ABC News. Når den er ferdig, bytter jeg over til en av de andre 1700 (!) TV- og radiostasjonene verden rundt som er knyttet opp mot Real Network blant annet norske «Alltid nyheter», P1, P3, P4 og Radio 1.

Artikkelen er over 20 år gammel

Det meste er selvsagt amerikansk, men etter hvert er det kommet til en rekke europeiske og japanske stasjoner. Kvaliteten kan også være varierende, fordi teknologien er såkalt streaming. Det vil si at lyd og bilde sendes kontinuerlig via Internett, og dermed er avhengig av kvaliteten på nettlinjene til enhver tid.

Mot internett

Det betyr også at du må være koblet opp mot Internett for å få inn sendingene. Ikke glem at selv om både RealPlayer-programmet og alle kanalene er gratis, kan det koste å være oppkoblet. Sitter du f.eks. på fastlinje, slik mange gjør på jobb, er det greit. Kobler du opp via telefonen hjemme, må du betale tellerskritt på vanlig måte.

Programmet som gjør alt dette mulig, heter altså RealPlayer - og lastes ned fra www.realplayer.com. Men pass på, gratisversjonen heter RealPlayer G2. Den som heter RealPlayer Plus G2, koster 30 dollar. Forskjellen på de to, foruten prisen, er bl.a. lyd- og billedkontroller, som ikke finnes på gratisutgaven.

Det finnes også noe som heter RealJukebox, men den spiller kun lydfiler, ikke bilder.

Du må med andre ord finne knappen der det står Free Download - RealPlayer G2. Når du klikker på den, kommer det opp en stor annonse for Plus G2 - altså den du må betale for. Oppe i hjørnet finner du imidlertid en link til gratisspilleren.

Flere versjoner

Klikker du på denne, får du etter hvert et skjema der du må fylle ut navn, e-mail, operativsystem (Win 95/98) osv. Du kan også velge versjoner av RealPlayer. Standardversjonen tar ca. 19 minutter å laste ned med et 56K modem.

Husk det alltid gode tipset ved nedlastinger: Når PC'en spør deg hvor du vil lagre programmet, bør du ha/lage en egen mappe til nedlastinger og legge det der. Etter nedlastingen skjer nemlig ingenting. Du må først finne det nedlastede programmet og dobbeltklikke det. Da installerer det seg selv på PC'en din. Bare følg anvisningene på skjermen.

Når dette er gjort, får du RealPlayer-skjermbildet. Til venstre ligger noen av kanalene ferdig lagt inn, bl.a. CNN, ABC, ESPN. Bruk de små pilene under og over logoene til å bla i listen. Ett av valgene er «Add new channels». Klikker du her, får du en oversikt på en web-side der du kan hake av hvilke kanaler du ønsker innenfor bl.a. nyheter, sport, underholdning og musikk. Når du har foretatt valgene og klikker Finish, legger de nye kanalene seg inn i listen på RealPlayer.

De ferdig innstilte radiokanalene ligger på Preset-menyen på toppen av skjermbildet. Hvis du åpner den, kan du velge mellom bl.a. klassisk, country, pop, rock, jazz, nyheter og internasjonale kanaler.

Legg inn egne radiokanaler

Hvis du vil legge inn egne radiokanaler, f.eks. de norske, må du åpne websiden til radiokanalen. Der klikker du på linken til Internett-sendingen. Når sendingen så starter i RealPlayer, er det bare å klikke på Presets og velge Add to Presets. Det fungerer akkurat på samme måten som når du legger inn bokmerker i web-leseren din.

På gratisutgaven er mulighetene for kontroll av lyd og bilde begrenset. Du må stort sett ta til takke med det du får. Men en volumkontroll (merket med en høyttaler) og justering av størrelsen på bildet (merket med et forstørrelsesglass) er i hvert fall dette på plass. Vær imidlertid oppmerksom på at bildene blir ganske grumsete hvis de forstørres.

Utover dette fungerer programmet som Windows-programmer flest. Sjekk menyene på toppen av skjermbildet for å se mulighetene.

Skulle du oppleve at web-leseren din åpner seg underveis - eller at innholdet på sidene endres - skyldes dette at flere av kanalene også åpner web-sidene sine automatisk når du velger kanal.

Sitter du på jobben uten å få til noe ting, kan dette være fordi den såkalte brannveggen (som skal beskytte internnettet deres) ikke slipper gjennom kanalene. Det må du i så fall snakke med dataansvarlige om.

For å kunne bruke RealPlayer, bør du ha minimum:

90 MHz Pentium prosessor

16 MB RAM n 30 MB ledig plass på harddisken

16-bit lydkort og høyttalere

65 000-color video kort (er som regel installert i nyere PC'er)

14.4Kbps modem (bare lyd); 28.8Kpbs modem (bilde)

Windows 95 eller 98

Internett-oppkobling

Det anbefales imidlertid:

* 120 MHz prosessor

* 32 MB RAM

* 28.8Kbps eller raskere modem

­9 Du kan selvfølgelig også ta inn «ordentlig» TV på PC'en din, f. eks. NRK, TV 2, TV3 osv. Men da må du ha et TV-tuner kort, som fort koster over 2000 kroner, og tilkobling til kabelanlegg eller TV-antenne. Kontakt en dataforhandler eller sjekk på nettet, f.eks.

http://www.animax.no/aniraladdintv.html
eller
http://ruel.net/PC/tvtuner.htm

Flere artikler

  1. - Bruk e-post til julehilsenene

  2. WAP på «gamle-mobilen»

  3. - Smakløs James Bond

  4. Lycos kjøper seg inn i Fast

  5. Amazon.com-gründer «Årets person»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder