Jawbone 2 har en orginal design, og en imponerende god støyfiltrering. (Foto: Einar Eriksen, Amobil)

Test: Jawbone 2: Støyfri håndfri i toppsjiktet

Denne kjenner vibrasjonene når du snakker, og filtrerer ut all bakgrunnsstøy.

  • Einar Eriksen (tek.no)

Artikkelen er over ti år gammel

Tek.no - Tester, guider, teknologiTester - tester

For oss i Norge er kanskje Jawbone en ukjent produsent. Men den trådløse håndfrien som heter Jawbone 2 er faktisk svært populær i USA, og har nå kommet til salgs i Norge.

Foreløpig er det bare butikkjeden Telehuset som har tatt inn håndfrien, og prisen har havnet på 1299 kroner. Dette er langt over det håndfrier flest pleier å koste, så her er det bare å skru opp forventningene.

Se flere bilder av Jawbone 2

Ikke akkurat kjedelig

Jawbone 2 er formet på vanlig måte, med en plugg du stikker inn i øret og en ørebøyle som sørger for at den ikke faller av.

Leserne mener:Ingen får innbille meg at en håndholdt telefon er farligere enn å bruke handsfri telefon i trafikken.

Designen er likevel utenom det vanlige. Fremsiden av håndfrien er pyntet med et mønster. Lyset som viser om håndfrien er påslått, i tilkoblingsmodus og strømnivået lyser gjennom overflaten, og er ellers skjult. To av de medfølgende ørebøylene er trukket i skinn, og har en søm av hvit tråd. Det skader heller ikke at håndfrien kommer i både blått, svart, brunt og rosa.

Jawbone 2 er nesten umerkbar på øret, og vi kunne ha den på øret så lenge vi bare ville uten at det ble ubehagelig.

Jawbone 2 har orginal design. (Foto: Einar Eriksen, Amobil)

Skjulte taster

Jawbone 2 har tilsynelatende ingen taster. Men trykker du midt på dekselet svarer du på samtaler. Holder du inne skrur du av telefonen. Trykker du på toppen av dekselet, avviser du samtalen. Hvis du gjør det under en samtale endrer du volumnivået, og om du holder den inne slår du av og på støyfiltreringen.

Å sette håndfrien opp mot mobilen er enkelt. Du søker bare etter håndfrien med mobilen, trykke koble til og trykker inn passordet som er fire nulltall. Skal du bytte mobil, holder du inne håndfriens to taster i noen sekunder og følger samme fremgangsmåte.

Suveren lydkvalitet

I din egen ende er lydkvaliteten svært god når du bruker Jawbone 2. På fullt volum synes vi både volumet og talekvaliteten setter de fleste mobiltelefoner i skyggen. Du hører mottakeren klokkeklart, og stemmen er like naturtro som når du holder mobilen mot øret.

Motparten i den andre enden merker at lyden er litt mer grøtete enn om du snakker rett i mobilen, men det må en sammenligning til for at dette er veldig merkbart. Dette er typisk for små bluetooth-håndfrier, og Jawbone 2 er i bedre enn de fleste.

Denne lille gummidingsen kjenner vibrasjonene i kinnet ditt, slik at den kan filtrere vekk alt annet støy. (Foto: Einar Eriksen)

Snakk mens du er på konsert

Selv med den gode lydkvaliteten, er prisen på 1300 kroner litt vanskelig å svelge. Du får mange håndfrier med like god lydkvalitet til bare noen hundrelapper. Men beveger du deg inn i områder med mye bakgrunnsstøy, eller vil høre på musikk samtidig som du snakker i telefonen, finner du plutselig en mening med hele produktet.

Mot kinnet ligger det nemlig en liten føler som detekterer vibrasjoner. Det gjør at håndfrien kan skille mellom din egen stemme og lyder i bakgrunnen. I tillegg har den to mikrofoner av den samme grunnen.

Resultatet er imponerende. Å snakke mens du er rett ved en snøfri vei full av biler som kjører i 60 km/t med piggdekk er ikke noe problem. Vi kunne til og med sette musikken på et stereoanlegg så høyt at vi knapt hørte oss selv. Motparten hørte derimot såvidt at det muligens var musikk på i bakgrunnen.

Håndfrien sitter som støpt på øret, og er fremdeles behagelig. (Foto: Einar Eriksen, Amobil)

Finnes billigere alternativer

En 1300 kroner er mye penger for en håndfri. Heldigvis leverer Jawbone 2. Lydkvaliteten er helt i toppsjiktet i forhold til andre bluetooth-håndfrier. Men først og fremst er det designen og støyfiltreringen du betaler for.

Mange av de som blar opp over tusenlappen for en slik håndfri, ser nok også nøye på designen. Jawbone har prøvd å gjøre Jawbone 2 til et moteikon, eller iallfall å gjøre håndfrien godkjent blant moteentusiastene. Den ser jo absolutt ikke grufull ut, og når den kommer i fire forskjellige farger er det nok mange som faller for designen.

Dersom du ikke bryr deg nok om støyfiltreringen og designen til å bla opp 1300 kroner, finnes det flere gode alternativer til lavere pris. For 200 kroner får du en Samsung Wep250 med helt grei lydkvalitet. For under 400 kroner får du en Plantronics Explorer 370 som tåler regnvær. Går du for en Jabra JX20 til 700 kroner, får du en liten håndfri i rustfritt stål. Men ingen av disse kan sammenlignes med Jawbone 2 på design eller støyfiltrering.

Les hele testen av Jawbone 2 på amobil.no

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder