LETT: Det er ingen sak å holde brettet i en hånd, også i breddevisning. Foto:Espen Irwing Swang,Tek.no

Test av Sony Xperia Z3 Tablet Compact: Sonys nye Z3 Tablet Compact er tynn, lett og vanntett

Og innmaten er ikke til å kimse av heller.

Artikkelen er over fem år gammel

Xperia Tablet Z3 Compact er Sonys første nettbrett i 8-tommer-formatet. Det er muligens derfor de kaller den for Z3-tablet Compact, uten at det finnes noen Xperia Z3 Tablet somikke er Compact.

Android-brett

Små nettbrett finnes det en del av, og det skal mye til for å skille seg ut. Xperia Tablet Z3 Compact er langt på vei en krympet utgave av suksessbrettet Sony Xperia Tablet Z2.

Den mest åpenbare forskjellen i forhold til Z2 er at dette brettet er svært mye mindre. Det er åpenbart at dette er ment som et produkt du kan stikke i en stor lomme eller liten veske og ta med over alt. Du kan også holde brettet som en telefon og snakke i det, som med en hvilken som helst vanlig smartmobil. Selv om brettet er tynt og veier lite, kjennes det solid ut når vi holder i det.

Et tynnere og lettere og mer hendig kompaktbrett skal du lete lenge etter. Foto:Espen Irwing Swang,Tek.no

Lekende lett

En av de beste egenskapene ved Sony Xperia Z3 Tablet Compact er den lave vekten. I kombinasjon med et svært tynt chassis gir dette et brett du kan bruke svært lenge uten å bli sliten i hendene. Den for eksempel 10 prosent lettere enn Samsungs superbrett, Tab S 8.4, som er brettet det er mest naturlig å sammenligne med.

Les testen av Samsung Galaxy Tab S 8.4 »

Skjermteknologien Sony benytter gir et svært bra bilde. Den såkalte Triluminos-teknologien gjør at mørke områder bli mørkere enn ved tradisjonell LCD-teknologi. Resultatet er en suveren skjerm for bilder, film, bøker, nettsurfing og arbeid med store regneark. Samsungs Tab S har høyere skjermoppløsning enn Xperia Z3 Tablet Compact, men 1200 x 1920 punkter er skarpt nok i massevis.

Gode menyer

Sony benytter sitt eget brukergrensesnitt, Xperia UI. Det er ikke så veldig ulikt Googles originalgrensesnitt, men noen små forskjeller er det. Blant annet kan du se en oversikt over alle startpanelene.

Du kan ha opp til sju startsider der du legger snarveier og miniprogrammer.

Sølvtasten som tenner eller slukker skjermen er med i denne generasjonen også. Foto:Espen Irwing Swang,Tek.no

Lynrask

Sony Xperia Tablet Z3 Compact har den samme raske prosessoren som sitter i de fleste av toppmodellene innen mobil og nettbrett denne våren. Det betyr at den har Qualcomm 801-brikkesett, med en firekjerners prosessor på 2,5 GHz. Nettbrettet er også utstyrt med rikelig med RAM og en god grafikkløsning, slik at nettbrettet oppleves som svært raskt.

I tillegg kommer at brettet har NFC for kjapp tilkobling til annet utstyr, eller til overføring av filer mellom brett, mobiler og PC-er med NFC-støtte. Bruksområdet for NFC blir stadig utvidet, og på sikt vil NFC kunne erstatte berøringsfrie nøkler, billetter, kredittkort og så videre.

Brettet vi har til test kan bruke MicroSIM-kort, og følgelig komme på nett over alt hvor det er mobildekning. Det støtter også LTE, bedre kjent som 4G.

Batteriet er på 4500 mAh, og gode funksjoner for strømstyring gjør at brukstiden mellom lading er svært god. Bruker du brettet til mer eller mindre sporadisk sofasurfing, vil du kunne vente i dager mellom hver gang du må finne frem laderen.

Sony er normalt gode på kamera, men her har de spart på kruttet. Fotolys mangler, og kameraet er slett ikke på høyde med det du finner i Sonys toppmobiler. Foto:Espen Irwing Swang,Tek.noSony Xperia Tablet Z3 Compact kommer med 16 GB minne, men som en del andre aktører oppgir Sony her det totale minnet. Det avviker svært mye fra det du faktisk har tilgang til. Sletter du alt av apper, bilder, video, musikk, kontakter, epost og liknende, har du likevel ikke mer enn drøyt 11 GB tilgjengelig minne på brettet. Dette minnet fylles raskt om du laster inn et par HD-videoer og synkroniserer en offline-spilleliste eller to fra Spotify. Heldigvis kan du utvide kapasiteten ved å sette inn et minnekort.

Kameraet på Xperia Tablet Z3 Compact er det samme som på forgjengeren. Det er bedre enn på enkelte andre nettbrett. Det tar bilder med 8,1 megapiksler oppløsning, og kan filme i HD. Vi lar oss ikke imponere over dette kameraet, som slett ikke er like godt som kameraet du finner på Xperia Z2, Z3 eller Z3 Compact.

På Tek.no kan du se bildene vi har tatt med kameraet »

Kameraet ha de samme smarte funksjonene som Sonys kameramobiler. Foto:Espen Irwing Swang,Tek.no

Mye nyttig programvare

Brettet kommer med OfficeSuite7, som er et program der du kan åpne og behandle dokumenter.

Sony har med sin PlayStation posisjonert seg som en av de store innenfor spillkonsoller. Nå er ikke Xperia Tablet Z3 Compact noen spillkonsoll, men den kan langt på vei fungere som en. Med den nye funksjonen PS4 Remote Play kan du også spille Playstation 4-spillene dine på nettbrettet, forutsatt at du er i samme nettverk som konsollen din.

Brettet har alle Sonys underholdningstjenester, men du kan også velge å bruke Googles egne tjenester for film og musikk. Skjermteknologien gjør brettet særdeles egnet for film og TV.

Siden brettet er vanntett kan du sitte i boblebadet og følge med på alt det du ellers måtte plassert deg foran TV-en for å få se.

Baksiden på Xperia Z3 Tablet Compact er dørgende kjedelig, uten at det egentlig gjør noe. Til venstre Samsung Galaxy Tab Pro, som har en bakside i imitert skinn. Til høyre iPad Mini 3, som har en bakside i metall. Foto:Espen Irwing Swang,Tek.no

Konklusjon og alternativer

Om du trenger et lite og lett nettbrett med ypperlige funksjoner, og som i tillegg er vanntett, så er Sony Xperia Z3 Tablet Compact et svært godt alternativ. Men klarer du deg uten vanntett-biten, får du et brett med bedre kamera, enda heftigere skjerm og litt større batteri til lavere pris, nemlig Samsungs Galaxy Tab S 8.4.

Ønsker du å bruke minst mulig penger på et lite brett som ikke er helt ribbet for funksjonalitet, så kan du vurdere LG Gpad 8.3. Dette koster under halvparten av Sony-brettet, og har samme skjermoppløsning. Det er imidlertid en god del tykkere og tyngre, samtidig som skjermbildet er en god del svakere enn på Sony Xperia Z3 Tablet Compact.

Et tredje alternativ er Apple iPad Mini 3. Dette brettet har chassis i metall, og oppleves derfor som et mer eksklusivt brett enn Sony Xperia Z3 Tablet Compact.

Vil du vite hvilket nettbrett som er best?På Tek.no finner du en toppliste med alle nettbrettene vi har testet »

Mer om

  1. Elektronikk

Flere artikler

  1. Sony Z5 gir stor glede i en liten pakke

  2. Test av Google Nexus 9: Vi har testet Googles nye nettbrett

  3. Test av Samsung Galaxy Tab A 9.7: Samsungs Tab A 9.7 er et nettbrett for «folk flest»

  4. Samletest: Dette er de aller beste mobilene akkurat nå

  5. Test av Samsung Galaxy Alpha: Galaxy Alpha er Samsungs motstykke til iPhone 6

  6. Test av Sony Xperia Z5: Denne mobilen er tilnærmet perfekt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder