DAGEN ER DIN: Gratulasjoner kan hagle på Facebook når folk har bursdag. Foto: Faksimile:Facebook,

Hvem bør du gratulere på Facebook?

Har du lyst til å glede folk? Gratuler dem med dagen da vel.

Vidar Enerstvedt
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Noen sender hilsen til alle sine Facebook-venner når de jubilerer. Andre avstår fullstendig, mens andre finner seg en plass midt imellom. Felles for de fleste er at de synes det er stas å bli gratulert på sin egen bursdag, ifølge forskere.

Facebook-brukere får beskjed om hvem på deres venneliste som har bursdag.

– Bursdagshilsener har en «like»-effekt, de fleste blir glad for å få et «like» på et bilde eller en melding de deler. Bursdagshilsener på Facebook kan fungere på samme måte. Selv om de er klar over at navn og fødselsdato er en innprogrammert funksjon i Facebook, har folk likevel brydd seg såpass at de sender en hilsen på dagen. Slik oppmerksomhet oppleves som positivt, sier førsteamanuensis Berit Skog ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.

FORSKER: Berit Skog er førsteamanuensis ved NTNU. Foto:Thor Nielsen,

– Utrolig hyggelig

Høyskolelektor Cecilie Staude ved BI er enig.

– Når vi logger oss på Facebook er noe av det første som kommer opp hvem som har bursdag. Vi gratulerer flere med dagen nå enn tidligere, og folk opplever det som utrolig hyggelig.

– Hvor nære bør Facebook-vennene være før folk gratulerer med dagen?

– Det finnes ingen fasit på det. De gratulerer dem du har lyst til å gratulere. Folk gratulerer flere enn om de skulle ringe vedkommende og gjøre det. Facebook gir mulighet til å gratulere mer perifere venner, men hvem du skal velge, er vanskelig å svare på.

Hva mener du om bursdagshilsener på Facebook? Diskuter i kommentarfeltet under artikkelen.

Berit Skog mener heller ikke det finnes regler for hvor mange, eller hvem vi bør gratulere med dagen.

– Vi kan skrive lange, personlige meldinger med smilefjes og hjertetegn, bilder og dekorasjoner til de vi kjenner best, og være mer upersonlige og formelle i bursdagshilsener til andre. Uansett kort eller lang melding vil nok mottager sette pris på en hilsen på dagen. All oppmerksomhet kan være god oppmerksomhet og gi en god følelse, sier forskeren.

Les også: Slik påvirkes hjernen din av smarttelefonen

Ringer mindre

Tidligere var det vanlig å ringe og gratulere folk med dagen. Dette er blitt mindre vanlig. Først kom tekstmeldingene, så kom Facebook. Går det på bekostning av mer personlige hilsener?

HØYSKOLELEKTOR: Cecilie Staude jobber på BI. Foto:BI,

– Jeg tror ikke du får færre gratulasjoner fra nære relasjoner, men det går nok på bekostning av at man i mindre grad ringer. Det er ikke nødvendigvis negativt. Sosiale medier er en del av hverdagen til det brede lag av folket, og handler om å gratulere i de kanalene folk befinner seg i, mener Cecilie Staude.

– Men hva med folk som gratulerer absolutt alle?

– Mange kan nok senke egen terskel her. Noen kan for eksempel tenkes å gratulere noen de ønsker å bli kjent med. Jeg tror nok en del bruker muligheten til å prøve å bygge relasjoner og knytte kontakter. Jeg tror folk opplever det som hyggelig uansett, svarer hun.

Høflighetsregler

Bursdagsgratulasjoner blir ofte besvart i form av «likes» eller personlige kommentarer. Berit Skog mener det er nedfelt en norm om at bursdagsbarnet skal takke for oppmerksomheten.

– Her gjelder altså vanlige høflighetsregler. Disse tekkemeldingene er utformet slik at vi får et klart inntrykk av at oppmerksomheten som bursdagsbarnet har fått, gjør en både glad og fornøyd. Mange bursdagsbarn føyer også til at de ikke hadde forventet at digitale bursdagshilsener skulle oppleves som så positivt, sier hun.

Selv om Cecilie Staude er positiv til bursdagsgratulasjoner, har hun fjernet egen fødselsdag fra Facebook-profilen sin.

– Det er egentlig ganske barnslig, men på et eller annet tidspunkt har du ikke behov for å fortelle omverdenen hvor gammel du her, så jeg har slettet alle spor, sier Cecilie Staude.

Les også:Slik blir du en ekte venn

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder