Dette vet Microsoft om deg

Mange programmer sladrer om deg og pcen din uten å spørre. Du har all grunn til å føle deg kontrollert.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL
PC World | Computerworld

Kirsti Østvang

SPIONPROGRAMMER samler inn informasjon om dine surfervaner. Foto: PC World

(PC World) Aktivering av nye dataprogrammer, som vi blant annet har blitt vant med fra Windows XP, skjer stadig oftere på bekostning av forbrukerne.

Mange er allerede kjent med at spionprogrammer samler inn informasjon om dine surfevaner på nettet for deretter å skreddersy personlig reklame av ulike slag, men dataprodusentene er ikke noe bedre.

Sammen med Intel, HP og AMD utvikler Microsoft nå en ny teknikk ved navn ngscb (Next Generation Secure Computing Base) som lover bedre sikkerhet på PCen. Kommer det å gjøre at vi i fremtiden blir bedre sikret mot virus, ormer eller søppelpost?

Svaret er nei, faktisk ikke i det hele tatt.

Produsentene vinner

Teknikken kommer i første omgang til å øke beskyttelsen mot piratkopiering for programprodusentene og de firmaene som tilbyr media av ulik type.

Ngscb kommer til å dukke opp for første gang i sammenheng med lanseringen av Windows Vista. Den kommer til å gjøre at flere områder enn tidligere benytter seg av liknende aktivering som vi har blitt vant med fra Microsoft sine programmer.

Et eksempel er Windows XP som ved aktiveringen samler inn informasjon om identifiserbare maskinvarekomponenter som ofte avsluttes med svaret «Validation Failure».

Enda et område er salget av musikk som er beskyttet med DRM (Digital Rights Management), hvilket innebærer at musikken bare kan spilles på datamaskiner som har de riktige rettighetene.

Full oversikt over hvordan du overvåkes får du her.

Mange informasjonsfeller

Valg du foretar sender informasjon om deg og din pc. Windows Update-funksjonen er ett eksempel. Når du besøker websiden www.windowsupdate.com eller velger funksjonen Automatiske oppdateringer, sender en ActiveX-kontroll et spørsmål til en Microsoft update-server.

Vi har analysert kommunikasjonen mellom datamaskinen og serveren og konstaterer at det skjer et betydelig større utbytte av informasjon enn hva som er nødvendig.

Versjon 7 og 8 av Windows Mediaplayer sprer riktig mye informasjon rundt seg så fort du stapper en musikkplate inn i CD-spilleren.

Er du helt sikker på hvilken informasjon som forlater PCen når du fyller ut og sender et Web-skjema? Slike skjemaer inneholder ofte skjulte felter, men dette kan kontrolleres ved hjelp av nettleseren Firefox.

Det finnes tusentalls tilleggsprogrammer som i visse tilfeller består av verktøylinjer. Flesteparten av disse er dessverre spionprogrammer som sender dine søkebegreper videre til ulike reklameservere.

Epost er en annen informasjonsbombe. De aller fleste e-postleverandører tilbyr kryptert og ukryptert innlogging på e-postkontoen. Om du bruker sistnevnte ved innlogging, bør du være klar over at passordet enkelt kan fanges opp på veien av en dårlig kollega eller andre med onde hensikter. Det er nemlig ikke spesielt vanskelig å overvåke nettverkstrafikk, selv i et lokalnettverk.

Hvordan begrense lekkasjen?

Det er mange feller som utleverer deg, men i de fleste tilfellene finnes det også muligheter for å kutte informasjonsstømmen og få oversikt over hva slags informasjon som snappes opp i din interaktive hverdag.

Her får du full oversikt over hvordan du overvåkes, og hva du faktsik kan gjøre for å begrense omfanget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder