Knut Førsund i Fotorådet svarte leserne: - Hva er det lov å ta bilde av?

(VG Nett) Spørsmålene haglet inn til informasjonsjefen i Fotorådet, Knut Førsund. Og han svarte for eksempel på spørsmålet om hva du egentlig har lov til å ta bilde av.

Erling Ellingsen
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

SVARTE LESERNE: Informasjonsjef i Fotorådet, Knut Førsund. Foto: Helge Mikalsen

Onsdag gikk Fotorådet ut med sin årlige rapport, og bekreftet nok en gang at nordmenn flest er fotogale.

Rundt 85 prosent av alle husstander i Norge eier et kamera, og en omfattende spørreundersøkelse som rapporten lener seg på, viser at drøyt 4 av 10 nordmenn har planer om å kjøpe nytt.

VG Nett inviterte informasjonsjef i Fotorådet, Knut Førsund, til et tett på nett-møte. Her svarte han på alt leserne måtte lure på rundt kjøp og bruk av alle slags kameraer.

PS! Knut Førsund kommer til å fortsette å svare på spørsmål i nettmøtet lørdag 13. mai klokken 11:00! Du kan fremdeles sende inn nye spørsmål ved å besøke denne siden.

Hva er egentlig lov?

En leser lurte for eksempel på hva det er lov å ta bilder av.

- Det meste! Mer eller mindre nærbilder av folk, og på private områder kan du bli nektet å fotografere - det samme kan gjelde lukkede arrangementer som konsterter, lød svaret fra Førsund.

Han poengterte også at det ikke er lov å ta nærbilder av personer, bilder fra fester og lignende, for så å vise dem frem. Ofte må man innhente tillatelse for dette.

Flere lesere viste også frykt for at filmbaserte kameraer skal dø ut, men Førsund kunne berolige disse med at disse vil være der en god stund til, selv også fremkallingsvæske.

Hva skal jeg velge?

Ikke så overraskende, kom det også inn en rekke spørsmål om hvilket man skal velge mellom to merker eller to typer kameraer. Et annet gikk på hva som er forskjellen på optisk og digital zoom.

- Optisk zoom er kvalitetsmessig best (og dyrest). Digital zoom kan være en løsning hvis kameraet i utgangspunktet har høy oppløsning (mange megapiksler), kunne Førsund svare.

Han forteller videre at bildene blir mindre og/eller mindre skarpe når du bruker digital zoom, men at kraftisk optisk zoom tar større plass og koster mer. Så det er opp til din lommebok.

Du kan lese alle svarene fra Knut Førsund ved å gå inn på nettmøtet. Men husk: Han kommer også på besøk lørdag!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder