Foto: John Nordahl

Foto: John Nordahl

High-end Stereoanlegg: Test av Electrocompaniet CD-spiller, for- og effektforsterker: Norsk urkraft

Store forsterkere er ikke bare for de som vil spille høyt. Mye kraft gir også et gigantisk lydbilde når man spiller lavt. Gi gulvplass til Electrocompaniets Nemo med familie!

Geir Nordby (Lyd & Bilde)
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Lyd & Bilde - Nordens største på tester av hjemmeelektronikkElectrocompaniet -Søk blandt nesten 2300 tester herRåd & Tips

Selv den mest hardbarka kan bli sjokkert over størrelsen på monoforsterkeren Nemo AW600 fra Electrocompaniet. Hver monoblokk er stor som en ganske voksen subwoofer, og med sine 41 kilo er dette markløft man nødig vil utsette ryggen sin for.
Byggverket er mastodontisk og gir en kvalitetsfølelse av en annen verden. Men etter den verste ærefrykten har gitt seg, kan man spørre seg hvorfor i all verden man trenger et 600 watts kraftverk til hver høyttaler. I hvilke tilfeller har man behov for å spille så høyt?

Sannsynligheten for at du noensinne vil tyne et par med Nemo AW600 til sitt ytterste, er så å si ikke til stede.

Aldri nok kraft

Det er heller ikke poenget. Som jeg ser det, kan man aldri få for mye kraftoverskudd, selv ved lavt lydnivå. En kvalitetsforsterker som i tillegg er meget kraftig vil gi musikken mer pusterom til å utfolde seg i et større lydbilde, med tydeligere kontraster mellom stille og intense partier. Gi hvert instrument et større areal og en bedre definert tonestruktur, med autoritær tyngde i bassen.

En del høyttalere, spesielt i high-end-klassen, har avanserte delefiltre og derfor en vrien impedanskurve, som suger mer strøm fra forsterkeren. En kraftig forsterker vil oppføre seg mer stabilt enn en svak.

Såfremt de øvrige kvalitetene er på plass, vil jeg påstå: jo mer kraft, desto bedre. Og ja, det kan jo skje at man har lyst til å spille virkelig høyt. Med et par Nemo AW600 kan du spille så høyt du bare vil. At forsterkeren vil vakle? Glem det!

Verdt å vite om lydkabler

CD-spiller og forforsterker

En high-end gigantforstereker som Nemo SW600 blomstrer først skikkelig når de øvrige leddene i signalkjeden er av tilsvarende kvalitet.

Electrocompaniets selvskrevne partnere er stereo-SACD-spilleren EMP-1/S og forforsterkeren EC4.9 Basic. En elektronikkpakke med den nette prislappen på 160 000 kroner. Electrocompaniets dyreste og mest luksuriøse stereosystem, med en vekt på totalt 100 kg. Som forhåpentligvis vil gi oss magiske toner servert med et vell av kraft og engasjement, og forvandle lytterommet til en drøm av ren skjær nytelse.

Høyttalerne som er koblet til er Dali Helicon 800 mkII, store gulvhøyttalere med en autoritær tyngde i bassen og som samtidig avslører de små detaljene oppover i frekvensområdet. Meget avslørende high-end-høyttalere.

I testperioden har vi også hatt det utrolig gøy med de langt billigere Dali Lektor 8 og stativhøyttalerne Dynausio Dynaudio Audience 42, for alt låter virkelig tøft med denne elektronikken. det Det blir en annen historie.

Tips

Slik plasserer du høyttalerne

Lydkvaliteten

Den som har plass til et anlegg som dette fra Electrocompaniet, og ikke minst råd, kan glise fra øre til øre. For her er det nok kraft til å blåse liv i hva som helst av høyttalere.

Det viktigste er slett ikke at man kan spille så høyt man vil - det kan man, og mer til! Men mye kraft gjør at musikken gjengis langt mer kontrollert også når man spiller lavt, hvilket resulterer i et større og mer veldefinert lydbilde.

Samtidig har dette settet bestående av SACD-spiller, for- og effektforsterkning en delikatesse og et raffinement som bare high-end-produkter har. Snakk om å blande det beste av hi-fi og PA!

Hva er SACD?

Den varme klangbalansen gjør anlegget farlig forførerisk, instrumentene springer ut med all sin prakt, lydbildet er for ørene hva et nydelig panoramalandskap er for øynene. En drøm.

Det finnes produkter med enda mer oppløsning og hurtighet, men det spiller ingen rolle. Jeg skulle gjerne hatt dette settet hjemme, såfremt stua var stor nok og lommeboka feit nok.

SACD-spiller: Electrocompaniet EMP-1/S

Fjellstøtt lydbilde

Støtter MP3 på CD og DVD


Mangler litt dybde på vanlig CD

Les hele testen av Electrocompaniets EMP-1/S SACD-spiller her

Forsterkersett: Electrocompaniet EC4.8, Electrocompaniet Nemo AW600

Maktdemonstrasjon!

Levende lydbilde

Oppløst og finmasket


Ikke superfokus i øvre mellomtone

Les hele testen av Electrocompaniet her

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder