Mobilen kan være et nyttig verktøy på ferien - om du er forberedt. Foto: Paul Piebinga / Istockphoto

Mobilfellene du bør unngå i ferien

Mobilbruk i utlandet kan være både mareritt og velsignelse. Vi gir deg tipsene til hva du bør huske på før ferien.

Simen J. Willgohs (amobil.no)
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Skal du på ferie, er det alltid viktig å huske noen helt essensielle ting før du setter deg i bilen eller på flyet. Tannbørste, klær og solkrem kan ofte være en god idé sammen med pass og penger.

Om det er storbyopplevelser i Europa eller jungelen i Botswana som kaller, så er og blir mobilen din en av de viktigste verktøy for hånden. Dersom du skal regne om valuta, finne frem i Londons gater eller kanskje sjekke været for morgendagen kan mobilen din hjelpe deg - dersom du har forberedt deg på forhånd.

Kan jeg bruke mobilen min der jeg er?

Ikke alle land støtter GSM og 3G, som er mobilstandarden vi bruker her i Norge. Mangler landet du reiser til mobilnett som telefonen din støtter, må du enten kjøpe ny telefon der du er eller forholde deg til telefonkiosker og hotelltelefoner. Heldigvis er dette et forsvinnende problem ettersom stadig flere land får GSM-nett.

Japan og Sør-Korea krever 3G

Japan og Sør-Korea krever 3G. (Foto: Imre Cikajlo/Istockphoto)

Reisende til Japan og Sør-Korea bør merke seg at disse landene kun har samme 3G-nett som oss, ikke GSM-nett. Det betyr at du må ha en 3G-telefon for å kunne ringe i disse landene.

Men at et land har GSM- eller 3G-nett betyr ikke nødvendigvis at du kan bruke telefonen der. For at du skal få tilgang til nettet, er operatøren din nødt til å ha en roaming-avtale med den lokale operatøren - noe som ikke alltid er tilfelle.

Les også:Velg operatør i utlandet - spar mye

En tommelfingerregel er at jo mer ukjent landet er og jo mindre operatøren din er, jo større er sjansen for at du kan stå uten nettilgang.

Et hett tips da er å gå inn på hjemmesiden til operatøren din og sjekke selskapets roamingavtaler.

Her finner du Telenor sine roamingavtaler >>Her finner du Netcom sine roamingavtaler >>Her finner du Tele2 sine roamingavtaler >>

GSM World viser deg dekning i alle land med GSM- og 3G-nett >>

Så kan det også være en idé å sjekke hva slags stikkontakt det brukes i landet du kommer til. Dersom det ikke brukes vanlig europeisk standard, kan det være en idé å ha med en universalkontakt eller to. Slikt kan kjøpes hos de fleste elektroforhandlere.

Hva koster det?

Dersom du skal ringe er det som oftest billigere å ringe fra en lokal telefon eller via kiosker med IP-telefon. Tekstmeldinger kan være en god og langt billigere måte å melde hjem på.

Ikke ruiner deg selv!

Det mange ikke tenker på er at mange av telefonens tjenester benytter datanedlastning, som modem, GPS, WAP, e-post, synkronisering med mer.

Laster du ned 50 MB i Norge på en dag med Telenor koster det 75 kroner. I Sverige koster samme mengde data 1250 kroner dersom du ikke har egen datapakke fra operatøren din.

Enkleste måte å unngå ubehagelig høye telefonregninger på er å unngå å bruke tjenestene. Bruker du ikke datatrafikk i utlandet, får du enkelt og greit ingen skrekkregning når du kommer hjem.

Enkelte funksjoner er allikevel svært kjekke å ha når du er i utlandet som GPS, e-post og kanskje WAP for å finne ut hva som skjer her hjemme.

Det finnes omveier

Wi-fi kan fort redde reisebudsjettet. (Foto: Istockphoto)

Har du en telefon med Wi-fi, kan du finne deg en trådløs nettsone. Bare husk å stille inn telefonen på kun å bruke Wi-fi til å laste ned, ellers løper taksameteret løpsk.

I tillegg tilbyr enkelte operatører datapakker for våre nærmeste naboland, som Sverige, Danmark og Finland. Sjekk med operatøren din i god tid før du reiser om slikt tilbys.

Å ha en nettleser som bruker minst mulig datatrafikk er også anbefalt. Opera Mini krymper ordinære nettsider før de sendes til telefonen din, noe som begrenser dataoverføringene til det minimale.

Les mer om Opera Mini hos Amobil.no»

Finn frem allikevel

De fleste telefoner med GPS bruker en GPS-type kalt A-GPS, som bruker mobilnettet til å posisjonere telefonen, laste ned kart og annen informasjon. Har du på dette mens du bruker GPS-en aktivt i New York, sier det seg selv at du må selge huset når du kommer hjem for å betale telefonregningen.

Løsningen her er enkel: Bruk en vanlig GPS, eller installer en GPS-programvare som kun bruker GPS-tilkoblingen.

Hva slags program du kan bruke og hva slags GPS-mottaker som passer varierer, men eksempler på dette er Tom Tom sine kartløsninger, eller Garmin Mobile XT. Mange GPS-telefoner lar deg også skru av datastøtten, deriblant Nokias senere GPS-telefoner.

Les test av GPS-telefoner hos Amobil.no»

Skru av mobilsvar!

Mobilsvar kan fort bli den største enkeltposten på telefonregningen din i løpet av ferien. Ringer noen fra Norge til deg og du ikke tar telefonen, betaler du for at samtalen først går til landet du er i og så i retur til Norge.

Derfor kan det være en svært god idé å ringe operatøren din og skru mobilsvar av før du reiser, eller få denne lagt over til norsk viderekobling.

Hva bør jeg ellers ha med?

Husk å sjekke om operatøren din støttes. (Foto: Robert Churchill)

Å ha de riktige funksjonene og hjelpemidlene med seg til enhver tid, kan være det som skal til for at reisen blir smertefri. Storbyferie i Tyskland går utvilsomt lettere med en tysk ordbok for hånden, spesielt om ditt tyske ordforråd begrenser seg til gloser fra tvilsomme filmer.

Kalkulator og omregner er alltid hendig å ha, uavhengig om det er distanse, mengde eller valuta som skal regnes om. Går reisen til USA for eksempel, må du belage deg på å regne om miles til kilometer, pund til kilo og dollar til kroner.

Eksempler på flere andre smarte programmer hos amobil.no

Flere gode råd og eksempler på å unngå telefonsmeller i tusenkronersklassen finner du i Amobils guide "Tar du mobilen med på ferie?"

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder