KAN LASTES NED: Informasjon samlet sammen fra 100 millioner Facebook-profiler kan lastes ned fra internett. Foto: SCANPIX

Store selskaper kan ha sikret seg din Facebook-profil

(VG Nett) 100 millioner Facebook-profiler kan nå lastes ned fra internett. Flere store selskaper har allerede sikret seg informasjonen.

Ole N. Olsen
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL


Den 2.8 gigabyte store filen kan lastes ned via torrent-sider, men skal ikke inneholde annen informasjon enn det brukerne allerede har valgt å la være tilgjengelig for alle.

Ifølge Gizmodo er det hackeren Ron Bowes som laget programmet, som automatisk henter ut tilgjengelig informasjon på Facebook-profiler.

- Jeg vet ikke om dette er ulovlig, men uheldig er det absolutt. En enkelt detalj om deg selv er ikke så farlig, men alle opplysningene sammen kan si veldig mye om deg som person. Dette viser igjen hvor viktig det er at folk er bevisst på sin egen nettidentitet, sier Line Ugland Nyseth i nettvett.no.

De 100 millioner Facebook-profilene som nå ligger tilgjengelig for nedlasting, utgjør om lag en femtedel av det totale antallet Facbook-brukere.

Har sikret seg informasjonen

Nettstedet Gizmodo skriver at flere store selskaper verden over kan ha sikret seg informasjon fra din Facebook-profil. Det er imidlertid ikke sikkert at selskapene har lastet ned informasjonen for å bruke den til noe. Forklaringen kan være at ansatte ved bedriftene har lastet ned filen på jobben, rett og slett for å stille sin egen nysgjerrighet.

- Bare fordi at et selskap står på listen over de som har lastet ned filen, betyr ikke det at selskapet har godkjent nedlastingen for å få tak i informasjonen og bruke den til noe, skriver Gizmodo.

Kjente selskaper som Apple, BBC, Boeing, Disney, Ernst & Young IBM og Levi Strauss & Co er blant selskapene som ifølge Gizmodo har sikret seg listen. Se hele listen her.

- Finner mer informasjon

Post- og teletilsynets tjeneste nettvett.no skal bevisstgjøre nordmenn når det kommer til bruk av internett. Her er de skeptiske til at enorme mengder Facebook-informasjon blir samlet opp og lastet ned.

- Denne informasjonen er i utgangspunktet kun tilgjengelig for andre Facebook-brukere. Derfor blir det ikke riktig å laste ned å legge ut dette materialet, sier Nyseth.

Hun oppfordrer folk til beskytte privat informasjon på internett. Slik informasjon kan lett benyttes til å få tak i sensitiv informasjon i svindelsammenheng, såkalt «phishing».

- Vi ser at «phishing»-angrep blir mer målrettet enn de har vært tidligere. De som prøver å svindle folk, finner mer informasjon ute på nettet nå, enn tidligere, sier Nyseth.

«Google» deg selv

Hun tror mange nordmenn hadde blitt overrasket over hvor mye privat informasjon som ligger tilgjengelig på nettet. Dette kan sjekkes ved å foreta et enkelt Google-søk på seg selv. Nyseth ber folk om å tenke igjennom hva man legger ut av personlig informasjon.

I mai ble det avdekket et alvorlig hull i sikkerheten til Facebook.

- Gå inn å se hvilke personverninnstillinger du har på Facebook. Tenk over om du ønsker å ha alt liggende ute, eller om du ønsker å være litt mer lukket, sier hun.

E-postadresser er informasjon som kan hentes ut fra åpne Facbook-profiler. Disse kan lett benyttes av folk med urent mel i posen til å skaffe seg ytterligere informasjon og tilgang til andre nettsteder du bruker. Dersom kredittkortinformasjonen din er registrert på noen av disse sidene, kan varer eller tjenester bestilles i ditt navn og med ditt kredittkort.

- Det er klart vi er kritiske til denne lista. Det er mange som ønsker å vite mye om folk. Både de som driver med markedsføring og reklame, men også folk med kriminelle hensikter, sier Nyseth.

Hun påpeker at personopplysninger er god butikk, og at selskaper som driver med markedsføring og reklame ofte betaler godt for slik informasjon.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder