I SVART: En av verdens største websider, nettleksikonet Wikipedia, er nede i dag.

Derfor er Wikipedia svart

Websider over hele verden protesterer i dag mot den amerikanske antipiratloven SOPA. En liknende lov er under behandling i Norge.

Aslak Borgersrud (Computerworld)
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL
Forside | ComputerworldFølg Computerworld på Facebook!Computerworld CW.no (@ComputerworldNO) | Twitter

Hvis du går inn på den internasjonale Wikipedia i dag får du bare en svart skjerm med overskriften «Tenk deg en verden uten fri kunnskap».

Grunnen er at 18. januar 2012 har blitt utpekt til internasjonal aksjonsdag. Det er internettaktivister, nettbedrifter, jurister og teknologer over hele verden som har gått sammen for å protestere mot de nye opphavsrettslovene som er under behandling i den amerikanske kongressen.

- I dag har Wikipedianere verden rundt talt ut om sin motstand mot den destruktive lovgivningen. Det sier Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales i en uttalelse.

Bred protest

Forskjellige websider velger å protestere på forskjellige måter, og mens Wikipedia legger hele siden i svart i 24 timer, velger andre mildere protestformer.

LES OGSÅ:

Se TV-komiker Stephen Colbert forklare SOPA

Google, for eksempel, har lagt en liten link under søkefeltet, med protest mot sensur. Wordpress har en svart sensur-strek på toppen av siden. Det samme har Reddit, Flickr, Mozilla, Huffington Post, BoingBoing og en rekke andre websteder.

Motstand fra Det hvite hus

SOPA-loven gir amerikanske myndigheter rett til å kreve at tjenesteleverandører blokkerer kundenes tilgang til internasjonale websider de mener driver piratvirksomhet.

Det kan innebære at søkemotorer vil sperre enkeltsider, kredittkortselskapene nektes å formidle betaling til dem, og at webadressene til enkelte websider vil bli sperret og gjort ubrukelige.

Loven har møtt motstand lenge, men mandag ble det kjent at Det hvite hus ytret motstand mot lovforslaget. Dermed ser det ut til at SOPA i sin nåværende form kan bli stoppet.

Ny norsk opphavsrettslov

Også i Norge skjer det ting. Høringsnotatet «Endringer i åndsverkloven (tiltak mot ulovlig fildeling og andre krenkelser av opphavsrett m.m. på Internett)» ble gitt ut av Regjeringen i høst. Høringsfristen er for lengst ute, og ingen vet når endringene i loven blir gjennomført, eller hva det endelige forslaget vil inneholde.

LES OGSÅ:

Webselskapet Godaddy møtte gigantisk nettstorm

Advokat i Bing Hodneland og medlem av Den internasjonale juristkommisjonens norske avdeling, Jon Wessel-Aas, har

tidligere sagt til Computerworld at det er klare paralleller mellom SOPA og forslagene til endringer i åndsverksloven som foreligger her i Norge.

Men han sa også at SOPA er noe mer dramatisk, da lovgivningen åpner for bredere sanksjoner med hensyn til svartelisting og blokkering av nettsider.

LES OGSÅ:

Kommentar - I dag er internett forbanna

- Dersom SOPA blir vedtatt i USA, ser jeg for meg at lovgivningen blant annet kan misbrukes til å kneble kritikk på blogger eller varslernettsider. Wikileaks, for eksempel, sa han.

Dermed kan det fort se mørkt ut, også for den norske delen av Wikipedia.

PS: Hvis du savner Wikipedia kan du omgå stengingen: Trykk på escape-tasten (eller stopp-knappen i nettleseren din) fort etter at du har trykket på en Wikipedia-peker. Da kan du se artikkelen før du blir videresendt til siden om SOPA. Lykke til!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder