SELVBILDER: Mange kjendiser legger ut bilder de tar av seg selv med mobilkamera på steder som Instagram. Her er Kim Kardashian, Russel Brand, Miley Cyrus, Hillary og Chelsea Clinton, Kelly Brooke, og Ricky Gervaise. Foto: Wenn/AP

«Selfie» er årets nyord!

Språkrådet foreslår «selvbilde» på norsk. ** Forsker: «Likes» stimulerer til gjentagelse

Er du blant dem som tar bilder av deg selv og poster dem på sosiale medier? I så fall kan du glede deg over at du har bidratt til årets nyord i 2013.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Oxford Dictionaries offentliggjorde i går hvilket ord de mener er det viktigste nye ordet i året som har gått. Og selv om «selfie» faktisk har eksistert i over 10 år ble nettopp dette ordet plukket ut som årets vinner.

Årsaken er at bruken har gått opp med vanvittige 17.000 prosent de siste tolv månedene.

Definisjonen på «selfie» er noe slikt som «et bilde som en tar av seg selv, typisk med en smarttelefon eller et webkamera, og laster det opp på et sosialt medium». Og selv om det er et engelskklingende ord er det allerede godt etablert i dagligtalen her til lands også. Særlig blant de litt yngre.

- «Selfie» er ikke blant de verste ordene vi har fått fra engelsk. Det er litt unorsk med stum e på slutten, men uttalemessig ligger det bra i den norske munnen. Et godt og morsomt norsk avløserord kunne likevel vært «selvbilde», sier direktør i Språkrådet, Arnfinn Muruvik Vonen.

HAR DU ET FORSLAG TIL ET GODT NORSK ORD FOR «SELFIE»? DEL MED LESERNE I KOMMENTAR- FELTET I BUNN AV ARTIKKELEN!

Første gang i 2002

Første gang ordet skal ha dukket opp var på et australsk nettforum i 2002, skriver The Guardian. Der skrev en person om hvordan vedkommende hadde snublet i fylla, og slått seg i leppa. Sammen med en forklaring på hva som hadde skjedd ble et bildet lagt ut. Til slutt skrev den uheldige «And sorry about the focus, it was a selfie.»

Senere dukket ordet opp som en såkalt hashtag - et annet nyord fra sosiale medier, som er navnet på «firkanttasten» - på fotodelingssiden Flickr i 2004. Men det var først i 2012 at det virkelig tok av, og Instagram er det sosiale mediet som mer enn noen andre er arenaen for slike bilder.

LAST OPP DITT «SELFIE» HER!

PAVEPORTRETT: Pave Frans ble med på «selfies» i Vatikanet i august i år. Foto: AFP

Å ta «selfies» er særlig utbredt blant tenåringer, bloggere og en del kjendiser. I løpet av det siste året har vi likevel ikke bare sett popstjerner som Justin Bieber og Rihanna legge ut slike bilder, men også Michelle Obama og selveste Paven.

Forsker: Ikke nytt

Klinisk psykologspesialist og forsker på blant annet sosiale medier, Cecilie Schou Andreassen, mener «selfies» handler om refleksjon, identitet og anerkjennelse.

- Å uttrykke seg selv er langt fra et nytt fenomen. Selvutrykkene er likevel mer synlige i vår tids kommunikasjonskanaler - nemlig sosiale medier. Enkelte vil gjerne sette fenomenet i sammenheng med narsissisme, hvor slike selvportretter anes som en forlengelse av egen selvsentrering, eller selvopptatthet, sier forskeren.

FORSKER: Cecilie Schou Andreassen ved Universitetet i Bergen og Bergensklinikkene. Foto: Ole Kristian Olsen

Hun sier at man gjennom «selfies» får muligheten til å presentere selvet slik vi ønsker at det skal være ved å redigere, slette og retusjere.

- Selvkontroll står altså sentralt.

At folk klikker på at de liker bildene gjør at man gjerne legger ut flere.

- Slik positiv feedback virker inn på kjemiske belønningssystemer i hjernen som utskiller lykkestoffer - og kan derfor gi et emosjonelt løft eller «high», sier Schou Andreassen.

Irriterende

Tidligere i år har minMote skrevet saker om at «selfies» endelig er akseptert, noe som blir sett på som en slags seier for selvsentrerte.

Likevel mener mange at det er lite som er mer irriterende på sosiale medier enn nettopp «selfies». Det viste en undersøkelse Infact utførte på vegne av VG i oktober.

«VANLIGE» FOLK: Det er ikke bare kjendiser som tar bilder av seg selv. Jenter tar mer «selfies» enn gutter. Her en samling av bilder fra 19 år gamle Nikki Anderson fra Massachusetts i USA. Foto: AP

Kanskje kan MinMotes guide til hvordan ta perfekte «selfies» gjøre at at flere blir mer positive. Et tips du ikke får der er hvordan ta «selfies» i bilen. Det er nemlig en ny trend i USA, som det blir advart kraftig mot.

Ikke redd for utvanning av norsk

«Selfie» er langt fra det eneste engelske nyordet som har dukket opp i det norske dagligspråket via sosiale medier. Allerede bruker mange ord som «hashtag», «tweet», «likes» og «smiley».

- Det er ikke så veldig overraskende at mange av de nye ordene i norsk kommer fra engelsk, for vi har jo en voldsom kulturell innflytelse fra den engelskspråklige verden, og mye av teknologiutviklingen foregår i engelskspråklige land, sier Muruvik Vonen i Språkrådet.

SELVBILDE: Direktør i Språkrådet, Arnfinn Muruvik Vonen, har sendt dette «selfie»-bildet til VG, for bruk i denne saken. Foto: Arnfinn Muruvik Vonen

Han var ikke klar over betydningen av ordet før VG forklarte det til ham. Direktøren er uansett ikke spesielt redd for at vårt eget språk blir utvannet, men sier det er forskjell på hvor godt de ulike ordene fungerer på norsk.

- For oss i Språkrådet er ikke det å demme opp for låneord fra engelsk noe vi bruker mye tid og krefter på, men man bør være bevisst på om disse ordene passer godt nok i det norske språksystemet, eller ikke. Noen glir lettere inn i et norsk lydbilde enn andre gjør. «App» kan være et eksempel, særlig dersom det uttales med a og ikke æ, som det gjør på engelsk, sier språkdirektøren.

Norske alternativ

Når ordene ikke passer kan det være større behov for å prøve å finne et norskklingende avløserord.

- Det kan hvem som helst gjøre. Er ideen god så slår den kanskje an, og kommer etter hvert også ut i media og så i allmennbruk, forklarer Muruvik Vonen, og bruker «minnepinne» som eksempel på et ord som til en viss grad har slått an.

I ROMMET: Selv astronauter tar «selfies». Dette er japaneren Aki Hoshide. Foto: AP

Andre ganger mener han et avløserord kan være fornuftig fordi det engelske ordet ikke er selvforklarende i det norske språket.

- «Hashtag» er jo et engelsk ord som få nordmenn hadde et forhold til før det kom i sosiale medier. Det er ikke et selvforklarende ord. Da kan det jo være på sin plass for eksempel å bruke «emneknagg», som vi har foreslått. Å tenke ut avløserord er en måte å holde språket vårt i form på, og slår ordet an, har vi gjort språket litt rikere.

HAR DU ET FORSLAG TIL ET GODT NORSK ORD FOR «SELFIE»? DEL MED LESERNE I KOMMENTARFELTET!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder