DIGITAL AVDELING: I den digitale avdelingen hos Phoenix Public Library kan du laste ned lydbøker, filmer og musikk. Foto: Skjermbilde

Bibliotek med gratis nedlasting

(VG Nett) Flere amerikanske bibliotek har digitalisert bøker og musikk for gratis nedlasting. Tjenesten kommer til Norge.

  • Jørgen Lyngvær

Artikkelen er over 11 år gammel

Skal du laste ned bøker eller musikk til datamaskinen eller mp3-spilleren trenger det slett ikke være ulovlig eller koste mange penger.

Flere bibliotek i USA har digitalisert musikk, lydbøker og andre filer som de lar brukerne laste ned direkte til sin datamaskin. De fleste filene kan overføres til en mp3-spiller, elektronisk bok eller mobiltelefon. Dermed slipper du å gjøre hele jobben selv hvis du vil låne materiale for digital bruk.

Biblioteket i Phoenix har rundt 50.000 titler som er tilgjengelige for nedlasting. Biblioteket har både e-bøker, lydbøker, musikk og videoer som er tilgjengelige for nedlasting.

Svært populært

Ansvarlig for elektroniske medier ved biblioteket i Phoenix, Tom Gemberling, sier til Reuters at nedlasting er svært populært blant brukerne som er klar over tilbudet, men at det fremdeles er mange som ikke vet at man kan laste ned innhold fra biblioteket.

I USA har flere tusen bibliotek åpnet for denne formen for utlån. For å laste ned innhold trenger brukerne et lånekort, tilgang til internett og programvare som er tilgjengelig for nedlasting fra nettet. Adobe Digital Editions, Mobipocket reader og OverDrive Media Console er populære programmer.

Kommer til Norge

LØSNINGEN KLAR: - Den tekniske løsningen er klar, men rettighetsproblematikken er hinderet, sier Trine Schøning i Biblioteksentralen. Foto: Olav Dahl.

Salgs- og markedsdirektør i Biblioteksentralen, Trine O. Schøning, sier til VG Nett at norske biblioteker vil få muligheten til å tilby nedlasting av digitale medier i overskuelig fremtid.

- Vi jobber med en løsning som heter BS Weblån. Hvis et bibliotek oppretter en Weblån-avtale kan brukerne låne filer digitalt som nedlasting til PC, sier Schøning.

I rettighetsdialog

- Det er fire biblioteker som er svært ivrige på å starte dette, men så langt er det rettighetsproblematikken som hindrer oss fra å sette prosjektet i gang.

De fire bibliotekene som har meldt sin interesse er Oslo, Stavanger, Trondheim og Drammen.

- Vi er i dialog med Forleggerforeningen, Filminstituttet og Tono om å klarere rettighetene, sier Schøning.

Mange positive effekter

Det finnes foreløpig ikke norske e-bøker, og Schøning tror at det er lydbøker som i starten vil være mest aktuelt for norske brukere.

- Vi har veldig tro på denne tjenesten, nedlasting av innhold har mange posistive effekter. Brukerne slipper å forholde seg til en innleveringsfrist og åpningstider, det er positivt for de med lang vei til biblioteket og det er lettere å håndtere enn CD-er, sier Schøning.

Tar tid å avklare rettigheter

Den tekniske løsningen er klar og er laget av en tysk tjenesteleverandør, men det er så langt rettighetsproblematikken som hindrer prosjektet i å starte.

- Jeg ønsker at dette skal komme i gang så raskt som mulig, men det er mange involverte og det tar tid å inngå rettighetsavtaler, sier Schøning.

Løsningen vil fungere omtrent som med fysiske bøker. Dersom noen har lånt filen som du ønsker å låne vil den være utilgjengelig frem til forrige persons utlånstid er over. Dersom bibliotekene ønsker å låne ut flere digitale kopier samtidig må de kjøpe flere lisenser.

Kan overføres til bærbare spillere

Det er opp til forlagene å bestemme om filene kan overføres til mp3-spillere, mobiltelefoner eller andre enheter, men de aller fleste har tillatt dette.

- Folk liker at det er mobilt, sier Jim McCluskey, assisterende direktør ved Washington State Sno-Isle bibliotek til Reuters. Biblioteket vil snart tilby iPod-kompatible nedlastinger.

- Mange av våre bibliotek er stappfulle, så materiale som ikke tar opp plass og som er tilgjengelig 24 timer i døgnet, syv dager i uken er svært attraktivt for bibliotekene, sier McCluskey.

Flere biblioteker i Sverige har også muligheten for å låne bøker via nedlasting.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder