TITTER PÅ SATELLITTER: Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad og direktør Bo N. Andersen ved Norsk romsenter foran en modell av satellittene som skal utgjøre navigasjonssystemet Galileo. Modellen er laget i forholdet 1:10. Foto: ROBERT S. EIK

TITTER PÅ SATELLITTER: Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad og direktør Bo N. Andersen ved Norsk romsenter foran en modell av satellittene som skal utgjøre navigasjonssystemet Galileo. Modellen er laget i forholdet 1:10. Foto: ROBERT S. EIK

Kjøper satellitter for 550 millioner kroner

Norge deltar i utvikling av europeisk navigasjonssystem

Romfartsminister Sylvia Brustad vil bruke over en halv milliard kroner på å utvikle det europeiske navigasjonssystemet «Galileo» som skal virke sammen med det allerede eksisterende GPS-systemet.

Steinar Qvenlid Andersen
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- Galileo vil utgjøre samfunnskritisk infrastruktur, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad, som også er minister for romfart.

- Aktiv deltakelse i utbyggingen av Europas nye system for satellittnavigasjon gir mulighet for innflytelse og innsikt i utformingen av systemet.

Sivilt system

Galileo skal være et sivilt system som skal virke sammen med det amerikanske navigasjonssystemet GPS som mange av oss bruker til navigasjon for biler, båter og mobiltelefoner.

Totalt vil Galileo-systemet bestå av 30 satellitter og bakkestasjoner over hele verden til en samlet pris på svimlende 27 milliarder kroner. Det gjør systemet til et av EUs største industriprosjekter noensinne - og det skal være fullt operativt allerede i 2013.

- Dette vil gi enestående industrielle muligheter for Norge. Dette er innovasjon i stor skala, og ved vår aktive deltakelse sikrer vi at norske bedrifter får være med videre, sier Brustad som legger til at Galileo tilbyr strategisk viktige tjenester i krisesituasjoner.

Bedre dekning

Norsk romsenter skal være nasjonalt prosjektkontor for Galileo, og administrerende direktør Bo N. Andersen forteller at Galileo vil gi bedre satellittsignaler i områder hvor det i dag er dårlig dekning.

Dette gjelder særlig i nordområdene, noe som kan ha stor betydning for Norge på områder som fiskeri, sjøtransport, ressursforvaltning og suverenitetshevdelse.

- Når Galileo virker sammen med GPS vil det øke nøyaktigheten og sikkerheten ved bruk av satellittnavigasjon i våre områder, sier Andersen som trekker fram søk- og redningstjeneste som et viktig felt der det nye systemet vil bidra mye.

Stort marked

Norsk romsenters seksjonssjef for satellittnavigasjon, Steinar Thomsen, forteller at det er helt vesentlig å være en del av det gode selskap i utviklingen av Galileo.

- Opprinnelig var det planlagt færre satellitter hvorav noen skulle stå over ekvator. Dette ville gitt vesentlig dårligere ytelse i nordområdene enn i Sentral-Europa. Vi fikk påvirket prosessen med både antall og plassering av satellittene. Det har gitt svært god dekning for nordområdene, sier han.

- Det er svært viktig å kunne påvirke slik at systemytelsen i våre områder forblir like bra fremover. Og så gir det norsk industri gode muligheter på sikt. Det virkelig store markedet ligger ikke i selve byggingen av systemet, men i nye produkter og tjenester som er basert på bruken av Galileo. Det er der den aktive deltakelsen vil være en inngangsbillett, sier Thomsen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder