I nye Spotify kan du nå bygge din egen profil og hente både profilbilde og venner fra Facebook. Foto: Spotify
I nye Spotify kan du nå bygge din egen profil og hente både profilbilde og venner fra Facebook. Foto: Spotify

Radikale endringer i oppdatert Spotify

  • PC World Kirsti Østvang
Publisert: Oppdatert: 28.04.10 09:48

Del saken på:

Lenken er kopiert
TEKNOLOGI

Med nye sosiale funksjoner og Facebook-støtte er Spotify en enda sterkere utfordrer til Apples iTunes.

Spotify har i dag rullet ut en ny versjon av den populære musikkstreamingtjenesten for PC og Mac.

Les også:95 prosent snylter på Spotify

Oppdateringen er den største siden lanseringen høsten 2008 og kommer med en rekke nye funksjoner som skal gjøre det enklere for brukerne å oppdage, dele og administrere musikk.

- Det har aldri vært lettere å kose seg med musikk sammen, sier Spotify-sjef, Daniel Ek i en pressemelding.

Musikkprofil

Fellesskapet ser ut til å være viktig. En av de største nyhetene i versjon 0.4.3 av Spotify er muligheten til å bygge opp en egen musikkprofil. Dette skjer med god hjelp fra nettsamfunnet Facebook.

Du kan nemlig koble Spotify opp mot Facebook-kontoen din. Spotify henter deretter inn Facebook-venner som har gjort det samme. I den nye vennelisten kan du gå inn på en person og se hvilke spillelister personen har delt og eventuelt abonnere på listene. Du kan også la andre brukere abonnere på dine egne spillelister.

TEST:Spotify vs. Wimp


Det er ikke bare Facebook-venner som befinner seg i den nye vennelisten. Du kan også legge til vanlige Spotify-brukere. Gå til søkefeltet i Spotify og tast inn «spotify:user:username» for å hente opp en profil.

Låter og spillelister kan enkelt deles på både Facebook og Twitter. Du kan også bruke den nye innboksen, en slags musikkbasert e-postkasse. For å sende musikk til en venn gjør du ganske enkelt følgende: dra og slipp en låt på ønsket person i vennelista eller høyreklikk på en låt og velg Send To > Spotify People og ønsket person.

I en egen fane for Facebook-feeds kan du sjekke siste nytt fra dine venner rett i Spotify.

TEST:Wimp viser muskler på iPhone

iTunes-konkurrent

Den andre store nyheten i Spotify er muligheten til å laste inn og spille av musikk (og spillelister) som ligger lokalt på datamaskinen eller fra iTunes-biblioteket. Med andre ord begynner musikkstreamingtjenesten å bli en seriøs utfordrer til Apples populære iTunes og andre mediaspillere.

De lokale filene finner du under en ny seksjon som heter «Library». Her finner du også spillelister, kjøp og favoritter («starred»). Favoritt-funksjonen er svært etterlengtet og gir rask tilgang til musikken du liker aller best.

Ifølge Spotify er det også mulig å lagre lokale låter i spillelister og synkronisere dem trådløst over på mobiltelefonen.

Spotify har også fått flere andre justeringer. Grensesnittet er stort sett det samme som før, men visuelle forbedringer er gjort i både spillelister og på artistsidene.

Den nye Spotify-klienten finnes både i gratisversjon og betalversjon og kan lastes ned her. Programmet vil rulles ut for alle brukere i løpet av de neste dagene.

LES OGSÅ:Spotify oppdateres for iPhone

Denne artikkelen handler om