KRENKES: Lars-Henrik Paarup Michelsen forteller at mange blir krenket av offentlige postlister som inneholder deres navn. (Foto: Jarle Vines/Creative Commons Attribution Sharealike 3.0)

Du blottlegges av det offentlige

Dine jobbsøknader og klagesaker havner på Google. Det liker Datatilsynet dårlig.

Ole Petter Baugerød Stokke (Computerworld)
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL
Forside | Computerworld

Datatilsynets tjeneste Slettmeg.no har mottatt flere klager fra folk som føler seg blottlagt av det offentlige på nettet.

Les også:Alle kan lytte til mobilsvareren din

Grunnen er at offentlige postlister inneholder informasjon om alt fra jobbsøknader, klager på karakterer og barnehagebytter. Denne informasjonen finner videre veien til søkemotorene, og kan lett finnes når man søker på folks navn.

Krenkende tilgjengelig

- Flere som kontakter oss er overrasket, forteller rådgiver Lars-Henrik Paarup Michelsen i Slettmeg.no, forøvrig også leder av Stopp Datalagringsdirektivet.

Les også:Slik kan du få hjelp fra Slettmeg.no

Offentlige postlister skal være et verktøy for å gi journalister, og den siste tiden også privatpersoner, innsyn i hva som foregår i offentlige virksomheter. Det Datatilsynet reagerer på er at informasjonen er lett tilgjengelig via søkemotorer som Google.

- Selv om denne informasjonen rettmessig er offentlig, så er det mange som finner det krenkende at denne skal være så lett tilgjengelig ved søk på eget navn via Google, sier Michelsen.

Les også:Gratis Pac-Man blir værende på Google

Oppfordrer til oppvask

Tilsynet mener saken ville vært bedre om man skjermet postlistene fra å havne i indeksen til søkemotorene, noe som ikke er særlig teknisk krevende.

De oppfordrer nå kommuner og andre offentlige instanser til å se på sine rutiner for personvern på nett.

- Det er et faktum at folk som har opplevd at tidligere jobbsøknader har blitt indeksert av Google kvier seg for å søke jobb i samme kommune senere, avslutter Michelsen.

Les også:IBM spredte minnepinner med virus

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder