Windows kommer som abonnement

(VG Nett) Frister det å betale noen øre for hvert Word-dokument du ønsker å lage fremfor en engangssum? Microsoft tester ut nye alternative betalingsmodeller.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

TENKER NYTT: Microsoft tenker nytt med betalingsmodeller for befolkningen i utviklingsland. Foto: Reuters

FlexGo-prosjektet er myntet på de som ikke har anledning til å betale flere tusen for Microsofts programmer, men heller vil betale etter bruk.

Prosjektet har utviklingsland og ferske markeder som målgruppe og kan være i drift snart.

- Målet for FlexGo er å gjøre drømmen om en fullt utstyrt PC til virkelighet, sier produktsjef Mike Wickstrand som leder Microsofts avdeling for markedsutvikling til CNet.

Ideen er allerede testet ut i Brasil, nå står andre markeder som India, Kina og Mexico for tur.

I de fleste av landene er piratvirkosmheten svært utbredt og kun et fåtall av datamaskinene har legitime lisenser av Microsofts programvare installert.

Full utgave
FlexGo kommer etter årevis med eksperimentering fra Microsoft. Tiltak som aktivering av lisenser og andre forsøk på å stagge kopieringen av Microsofts programmer har ikke vært så effektive som selskapet ønsker.

Et annet av tiltakene som har blitt utført, en redusert utgave av operativsystemet Windows «XP», har ikke vært en suksess for bedriften med bare 100000 solgte eksemplarer.

En av ideene er at bedrifter som ønsker fulle versjoner av Windows kan betale halvparten av datamaskinenes verdi i ett beløp og så betale for bruken.

På den måten vil Microsoft også subsidiere bruken av Windows-kompatible PC-er samtidig som bedriften skaffer seg en inntektskilde over lenger tid.

Modellen likner på kontantkortene for mobiltelefoner, og sammenlikningen er ikke tilfeldig.

Wickstrand peker på modellen for kontantkort som en stor faktor for hvordan mobilmarkedet har eksplodert i utviklingsland. - I dag er det 90 millioner mobiler i India, det vokser med 5 millioner i måneden, sier han til CNet.

- Selvfølgelig er de synkende kostnadene på telefonene en faktor, men vi tror den største faktoren var kontantkortmodellen, sier Wickstrand.

De to største produsentene av datamaskinens viktigste del, mikroprosessoren, jobber også med å utvikle nye systemer som vil bygge opp under Microsofts kontantkortmodell.

Flere problemer må løses før modellen kan tas i effektiv bruk, blant annet må programmene beskyttes fra inngrep som jukser med tiden og holder følge med hvor mye tid brukeren har betalt for.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder