KAMERAMOBIL: Kameramobilene har blitt ultrapopulære de siste årene, og i dag finnes det knapt mobiltelefoner uten et innebygd digitalkamera. En stor undersøkelse utført på oppdrag fra Fotorådet, avslører vårt forhold til teknologien. Illustrasjonsfoto: AFP

Stor undersøkelse fra fotobransjen: Mobilkameraet danker ikke ut digitalkameraet

... i hvert fall ikke enda

(VG Nett) Ferske tall fra Fotorådet viser at nordmenn ikke er klare til å bytte ut mobilkameraet med det virkelige kameraet. Men stadig flere mener det er viktig å ha.

Erling Ellingsen
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

En undersøkelse utført av Visendi på oppdrag fra Fotorådet, interesseforeningen for fotobransjen i Norge, viser at vi nordmenn blir stadig mer interessert i kameraet på mobilen.

Skulle vi kjøpt en mobiltelefon i dag, ville 60 prosent av oss sagt det er viktig å ha kamera i den. Selv blant de over 55 år, mener halvparten at et kamera i mobilen er viktig å ha hvis en først skulle gått til innkjøp av en mobiltelefon nå.

NETTMØTE:Knut Førsund fra Fotorådet svarer på dine spørsmål om kamerautstyr og fotografering!

I dag er det nærmest umulig å få kjøpt en mobiltelefon som ikke har et digitalkamera integrert. Dagens mobilkameraer har kommet så langt i utviklingen, at det i praksis er mulig å bruke det som vanlig kamera, siden bildekvaliteten er såpass god.

Likevel viser tallene i undersøkelsen at bare i overkant av 15 prosent mener mobilkameraet har erstattet det vanlige kameraet deres. Hele 85 prosent sverger trofast til fotoapparatet.

Trenger ikke digitalkamera

En av dem som går mot denne strømmen, og mer enn gjerne bytter ut det vanlige fotoapparatet med mobilkameraet, er 22-årige Bjarte Bjellås fra Vennesla. Han omfavner mobilkameraet:

- Mobilkameraet er såpass bra at jeg ikke trenger eget kamera til det jeg bruker det til. For hadde jeg ikke hatt kamera på mobilen, ville jeg kjøpt et vanlig kamera, innrømmer han.

MMS-BILDE: Bjarte Bjellås (22) sverger trofast til mobilkameraet fremfor et vanlig kamera. Men han er en av få, viser en ny undersøkelse. Foto: Privat

Undersøkelsen Fotorådet har fått gjort, viser også at de som har mobilkamera, bruker det flittig.

Hele 8 av 10 har tatt bilder med mobiltelefonen den siste måneden. Men bare 2 av 10 har tatt mer enn femten bilder med mobilkameraet den siste måneden. Mer overraskende er det kanskje at voksne mellom 35 og 44 år tar like mye bilder som de yngre mellom 16 og 24 år.

- Når den først har kamera, så er det jo veldig moro å kunne dele øyeblikk med andre. Jeg kan sende et skrytebilde av en fisk jeg akkurat fikk, for eksempel, forteller Bjellås.

Mer tilgjengelig kamera

Knut Førsund sier til VG Nett at det som er mobilkameraets soleklare styrke, er nettopp tilgjengeligheten. Det blir et kamera en alltid har med seg, i motsetning til et vanlig kamera som en kanskje glemmer å ta med.

- Tilgjengelighet er mobilkameraets fordel nummer en, mens filmbaserte og digitale kameraer byr på kvaliteter og muligheter som ingen mobiler kan konkurrere mot, sier han.

Han tror likevel ikke mobilkameraet er en trussel mot de vanlige kameraene. I hvert fall ikke med det første.

- Mobilkameraet er ikke blitt en erstatter - men et hendig supplement. Men det har en stor fordel: Det er med de fleste til en hver tid, noe vi enda ikke har oppnådd med et vanlig kamera, understreker Førsund igjen.

Vi lager ikke papirkopier

FOTOEKSPERT: Knut Førsund, informasjonsjef i Fotorådet. Foto: VG

Undersøkelsen avslører også hvordan vi velger å vise frem bildene til hverandre. Ikke overraskende, sier 72 prosent av oss at vi sender bildene til andre via mobilen. Omtrent samme antall viser frem bildene på sin egen mobil.

Værre blir det kanskje for fotobutikkene i fremtiden. Bare 1 av 10 sier de har tatt papirkopier av mobilbildene sine:

- En viktig forklaring tror jeg er at kvaliteten hittil har vært for dårlig, og at de bildene ikke er ment å vare. Da bruker heller folk et vanlig kamera. Heller ikke alle er klar over at de kan lage papirbilder, sier Førsund.

Men undersøkelsen viser også at nordmenn er flinke til å få bildene fra mobilen over til PC-en. Hele 40 prosent sier de viser mobilbildene frem via datamaskinen og Internett.

HUSK NETTMØTE:Knut Førsund svarer på dine foto-spørsmål!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder