SPRER SEG: Stadig flere Nokia-mobiler infiseres av det aggressive virusprogrammet «Sexy Space». Foto: Scanpix

Aggressivt virus angriper mobilen

(VG Nett) Et sikkerhetsselskap har nettopp avslørt et avansert mobilvirus som kan laste ned skadelige koder fra en server.

Miriam Johansen
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Mobiltelefonen er ikke lenger utelukkende en enhet du kan ringe med. Dagens modeller har blitt små, avanserte datamaskiner, noe som i likhet med datamaskiner også gjør dem mer sårbare for virus.

Nå har antivirusselskapet Trend Micro analysert et skadelig program som kalles «Sexy Space». Viruset er en variant av «Sexy View», som infiserer mobiltelefoner med operativsystemet Symbian S60, melder IDG News.

Det er foreløpig kun mobiltelefoner i Kina og Saudi-Arabia som har blitt rammet av viruset.

Les også:Gjør mobilen din sikker

Ikke så sexy

Det skadelige programmet «Sexy View» ble første gang oppdaget i Kina. En telefon som har blitt infisert av programmet, vil sende tekstmelding med linker til alle i adresseboken.

Hvis en mottaker klikker på en av linkene, vil de bli lokket til å installere «Sexy View», som beskrives som et program som viser pornografisk innhold.

Utviklerne av viruset har klart å få programmet godkjent av Symbian, som er leverandøren av det Nokia-eide operativsystemet. Også den nye varianten «Sexy Space» har klart å trenge seg inn i Symbian.

Les også:Unngå virus på mobilen

Mer aggressivt

I motsetning til den forrige utgaven, klarer det siste programmet å laste ned maler for nye tekstmeldinger fra en server, såkalt botnet.

Ifølge IDG News er det første gang et program utviklet for mobiltelefoner har klart dette. Programmet kan også stjele informasjon om abonnement og nettverk, og videresende opplysningene til en ekstern server.

Det er fortsatt usikkert hvor mange mobiltelefoner som har blitt angrepet av «Sexy Space». Men ifølge det kinesiske sikkerhetsselskapet Netqin Tech, har programmet klart å spre seg i flere av telefonene i Kina og Saudi-Arabia.

Les også:Antivirus til mobilen din

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder