EGET PROGRAM: Obama får hjelp av iPhone-brukere under valgkampen. Foto: Skjermbilde/Thomas Nilsson

Obama bruker iPhone for å vinne velgere

(VG Nett) Barack Obama bruker et program til iPhone for å vinne velgere i valgkampen.

  • Jørgen Lyngvær

Artikkelen er over 11 år gammel

Programmet, som skal kunne lastes ned til iPhone, skal gi en oversikt over siste nyheter om valgkampen, muligheten for å få oppdateringer lastet til telefonen automatisk og muligheten for å sanke stemmer. Det siste gjøres ved at telefonen viser hvilke av dine venner som bor i området der valgkampen pågår den aktuelle dagen.

Meningen er da at du skal kunne ringe vennene dine for å varsle om at de kan bidra i valgkampen på den aktuelle dagen. Denne delen av programmet har fått navnet Call Friends.

- Stort potensiale

På Obamas nettside står det om programmet at det er laget for å hjelpe deg til å bli mer direkte involvert i valgkampen.

Det er frivillige programmerere som har utviklet programmet og det hele skal ha skjedd i løpet av bare tre uker.

- Dette har virkelig potensiale til å hjelpe i valgkampen, sier Jason Grigsby, en av prosjektlederne, til BBC.

- Involverer grasrota

- Bruken av mobilteknologi for å få folk til å stemme og bli involvert i valgkampen er en måte å få grasrota til å gjøre en forskjell, sier Grigsby.

I et blogginnlegg på Obamas valgkampsider står det at det bare er 33 dager igjen til valgdagen, og at det derfor er viktigere enn noen gang å ringe venner for å forsikre seg om at de er registrert og at de vil stemme på Barack.

Bilder og video

I det samme innlegget står det at Call Friends i iPhone-programmet vil kunne generere tusenvis av stemmer.

Programmet gir brukerne oppdaterte nyheter fra valgkampen med bilder og video. Det skal også være mulig å spille av taler og annet materiale for å overbevise venner om å stemme på Obama.

Glimt av fremtidens valgkamp

- iPhone er en mobil plattform, det er mange millioner som ikke har iPhone, men vi er helt i starten av en ny trend med mobil teknologi og vi ser hvordan Obama bruker teknologi aktivt i valgkampen. Det kommer til å bli vanlig i fremtiden, sier Raven Zachary, som har vært med på å lage programmet.

- Dette blir en viktig indikator på hvordan mobil telknologi kan påvirke politisk endring, sier Zachary.

- Stilig

- Det er et ganske stilig iPhone-program, sier politisk korrespondent i CNet til BBC.

- Å få kontaktene inndelt etter hvor valgkampen foregår er noe jeg ikke har sett før. Dette er et lite glimt av fremtiden for høyteknologisk valgkamp.

Både Obama og McCain har brukt ulike teknologiske plattformer i valgkampen. Begge har brukt nettet for å få inn penger til valgkampen, youTube for å vise reklamer og Facebook for å markere seg på sosiale nettverk.

Mer om

  1. Mobiltelefoni
  2. Data

Flere artikler

  1. Glem Flash på iPhone

  2. Teknofest uten like i Washington

  3. Guide: Lek deg med mobilprogrammer

  4. Pizza rett fra iPhone til døren

  5. Norske kunder snytes for Google-godbiten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder