Det er ikke uvanlig å finne mobiler under juletreet. (Foto: Illustrasjon / Istockphoto)

Få din nye mobil klar på 1-2-3

Nye mobiler må settes opp før du bruker dem. Her er det du trenger å gjøre, steg for steg.

Einar Eriksen (tek.no)
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
Tek.no - Tester, guider, teknologiGuider

Har du fått ny mobil til jul? Her er det du trenger å tenke på.

1. Ta vare på kvitteringene
Selv om mobilen er en gave, trenger du kjøpskvitteringen. Det er nemlig denne som gir deg garanti og reklamasjonsrett på den nye mobilen din.

Butikken har ingen plikt til å registrere seg i datasystemene sine, selv om det er vanlig.

Les mer om hvorfor det er viktig å ta vare på kvitteringen

Har du fått nytt SIM-kort, får du som regel også med et ark med PIN- og PUK-koder. Dette papiret kan du få bruk for senere, så ta vare på det.

Har du kjøpt mobilen med abonnement får du også ha kopi av kontrakten du skrev under på. Her står ofte mye nyttig informasjon om abonnementet ditt.

2. Skru på telefonen
I brukerveiledningen står det beskrevet hvordan du monterer telefonen din. Har du ikke fått noe SIM-kort i butikken, kan du ta ut SIM-kortet fra den gamle telefonen og sette det inn i den nye.

Du kan bruke mobilen din så snart du har pakket den ut av esken. Du trenger ikke å lade telefonen ekstra lenge første gang. Batteriene tåler fint at du lader mobilen når og hvor lenge du vil.

Når du slår på telefonen din spør den om en PIN-kode. Har du fått et nytt SIM-kort står det en forhåndsgenerert PIN-kode på papirene du fikk med.

Dersom du ikke har byttet SIM-kort er koden den samme som på den gamle mobilen din.

3. Endre PIN-koden
Det kan være en god idé å endre PIN-koden til en kode som er lettere å huske. Hvordan du gjør dette varierer fra telefon til telefon, men det typiske er at du velger «innstillinger» i menyen, og deretter «sikkerhet».

Koden kan være mellom fire og åtte sifre. Velg en kode som du husker.

Du kan også deaktivere PIN-koden i den samme menyen. Da vil du ikke bli spurt om kode når du slår på telefonen.

Vi anbefaler deg likevel å ha PIN-koden aktivert. Blir telefonen din stjålet og du ikke har kode på SIM-kortet, kan tyven bruke abonnementet ditt fritt helt frem til du selv sperrer det og du kan få en uhyggelig overraskelse i posten når du får neste mobilregning.

4. Sett opp WAP og MMS
For at du skal kunne sende bildemeldinger og surfe, må telefonen være innstilt til operatøren din. Ofte er telefonen ferdig satt opp og klar til å brukes.

For å sjekke om WAP-oppsettet ditt er i orden, kan du starte nettleseren (som ofte heter «internett» i menyen). Deretter kan du prøve å trykke inn en nettadresse som for eksempel wap.vg.no. Får du en feilmelding har du ikke WAP-opsett.

Du finner WAP-oppsett på din operatørs nettsider. Du kan alternativt ringe til kundeservice og be de sende deg oppsettet.

Du kan lese mer om hvordan du setter opp telefonen til mer avansert bruk som e-post eller MSN i mobilskolen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder